My Way – Cum sa vizitezi lumea, platind doar cu viata
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 8/10
– actori: 7.5/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 7.4/10
Regie: Je-kyu Kang | An: 2011 |
Actori: Dong-gun Jang, Jo Odagiri, Bingbing Fan | Genul: actiune, istoric, drama |
In fiecare vara, multi dintre noi visam sa plecam cu cat mai putini bani cheltuiti, la mare, la munte, poate ambele, de ce nu? Je-Kyu Kang ne arata cum Jun Shik Kim a reusit sa strabata doua continente in doar cinci ani, fara sa plateasca aproape nimic. Suna bine asa-i? Aventura sa prin cele patru tari este una demna de carti, o calatorie lunga ce incepe pe pamanturile nipone, trece prin Rusia inghetata, ajunge pe taram nemtesc si se sfarseste pe plaja din Normadia. Pentru aceasta calatorie, nota de plata inseamna un singur cuvant. Viata.
Marathon running is a science demanding concentration and fighting spirit
Dupa ce am vazut My Way, am doi alergatori favoriti. Forrest Gump si Jun Shik Kim. Viata lui Jun Shik incepe in curtea bunicului lui Tatsuo Hasegawa. Copii fiind, se intrec la fuga, declarand fiecare la randul lui ca e mai bun decat celalalt. Aceasta se vede prin fiecare competitie castigata de unul dintre ei. De ziua lui Tatsuo, bunicul lui este omorat de un cadou bomba. Prietenia dintre cei doi se rupe, fiindca tatal lui Jun Shik este suspectat de atentat, chiar de Tatsuo.
Ani mai tarziu, la Olimpiada din 1938, Tatsuo il gaseste din nou ca adversar pe Jun Shik (Dong-gun Jang), care ii sufla medalia de aur din fata. Castigatorul este Tatsuo (Jô Odagiri), pentru ca asa e in viata, iar pentru ca Jun Shik a fost descalificat pe nedrept, o mica revolta sparge linistea. Pedeapsa pentru locuitorii coreeni ce au participat la revolta este inrolarea in armata imperiala japoneza. Pe frontul rusesc, Jun Shik il reintalneste pe Tatsuo, acesta din urma fiindu-i comandant. Viata merge mai departe si, dupa un atac nereusit sub comanda lui Tatsuo, ambii sunt luati prizonieri de rusi. Pana la finele filmului mai schimba de doua ori tabara. Important e cum, de aceea ma opresc si nu spoil-uiesc. Ha, rimeaza.
How long will it take to run home from here?
Ca sa fiu sincer de la inceput si sa stiti la ce sa va asteptati, filmul My Way este bazat pe fapte reale. Acum, nu va imaginati ca acest Jun Shik a fugit prin tot razboiul ajungand la olimpiada de la Londra pe jos. Filmul se bazeaza pe o fotografie cu uu corean in uniforma de soldat german. Internetul este plin de informatii legate de cei patru coreeni si lunga lor calatorie din al doilea Razboi Mondial.
Vizual, filmul lui Kang este o bijuterie. Fiecare batalie arata spectaculos, se vede ca s-a lucrat intens si nu cu foarte mult CGI. Ca sa aveti idee de cum arata scenele de razboi in My way, imaginati-va secventa de inceput din Saving Private Ryan cu sirop de ciocolata peste. Partea audio aduce mult cu cea a lui John Williams din Saving Private Ryan, dar este atat de puternica incat veti avea piele de gaina; in plus, melodia de final este interpretata de Andrea Bocelli.
Per total, filmul este superior fata de multe vazute recent, iar faptul ca este cel mai scump film pe care Corea de Sud l-a produs ma face sa ma gandesc din nou la Hollywood. Cu 25 de milioane de dolari, americanii nu arunca in aer nici doua cladiri de dimensiuni moderate – dar sa mai spun ca filmul acesta are trei campuri de batalie si jumatate de oras bombardat. Asta da, eficienta.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Je-Kyu Kang este genul de regizor lent ce face un film la cativa ani distanta. Cu toate acestea, facea o treaba absolut formidabila. Are patru filme pana acum, din care trei trebuie vazute: Swiri, Tae Guk Gi – e tot cu razboi – si My Way. Dupa o pauza de 7 ani, Je-Kyu s-a intors intr-o forma nemaipomenita.
Intr-un interviu, Kang a declarat ca a fost impresionat de cum a evoluat Dong Jang in Tae Guk Gi si asta l-a facut sa nu stea pe ganduri cand cauta distributia pentru My Way. Dong Jang il interpreteaza foarte bine pe Jun Shik pentru ca suntem obisnuiti cu el fiind pe aceeasi lungime pe intreg filmul. Personajul lui nu da semne de slabiciune si asta se datoreaza faptului ca vointa si dorinta de a trai, de a fugi, in cazul lui Jun, este mai presus decat orice arma. Langa el, il avem pe Tatsuo, care, opus fiind lui Jun, are momente si momente in film. Hasegawa este jucat de Jo Odagiri. Un actor foarte bine primit in Asia, fiind starul a mai multe seriale japoneze.
Pe langa cei doi, se mai gasesc actori si actrite, dar rolul lor este atat de scurt incat trecem foarte repede peste moartea lor.
Ce spun criticii despre My Way?
Exista un inceput pentru toate. Am vazut si filme bune cu note mari si am vazut filme proaste cu note pe care nu le meritau, dar la My Way am ramas uluit. Parca o sticla mi se sparsese langa ureche cand am vazut nota. Spre surprinderea mea, poate si a altora, My Way are o formidabila nota de 21% in ochii celor de la Rotten Tomatoes. Criticii au excelat in a-si spune problema cu filmul lui Je-Kyu Kang. In mare, celui mai scump film Sud Corean ii lipseste scenariul. Aici il las pe Bill GoodyKoontz sa va spuna mai in cuvintele lui: “Director and co-writer Je-Kyu Kang throws a little of everything into the plot, leading to a melodramatic mash-up that never really gets dramatically.” Acestea fiind spuse, vom vedea oricum ca filmul este destul de laudat pentru minusurile lui.
La vecini, adica la MetaCritic, My Way sta putin mai bine, dar asta nu din cauza ca filmul ar fi mai pe placul criticilor ci se datoreaza sistemului de notare. Nota este de 30 de puncte dintr-un total de 100. Nici aici nu e stralucit, dar pe langa negativismul criticilor, avem si laude. Transmit legatura lui Marc Savlov de la Austin Chronicle, care il lauda pe Lee Mo-gae: “Shot by Lee Mo-gae (I Saw the Devil, The Good, the Bad, the Weird), My Way puts every one of its reported $25 million up on the screen and spares no expense when it comes to blowing the bejesus out of everything on screen.”
Verdictul KoolHunt.ro
Chit ca nu are cel mai bun scenariu, My Way este un film ce merita vizionat. Pentru unii, adaptarile unor episoade din al doilea Razboi Mondial sunt deja depasite, sunt ca si blugii ultraspalati. Cu toate acestea, Je-Kyu Kang ne arata cum intr-o gramada de blugi vechi se poate gasi o foarte valoroasa pereche de Levis originali. Filmul lui Je-Kyu va fi pe placul consumatorile de filme cu razboi.
[…] sursa: My Way – Cum sa vizitezi lumea, platind doar cu viata | KoolHunt.ro … Posted in Filme | Tagged acesta-din, ambii-sunt, atac-nereusit, frontul-rusesc, […]
[…] Vezi sursa: My Way – Cum sa vizitezi lumea, platind doar cu viata | KoolHunt.ro … […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro