Home » Filme

Mine Vaganti – sau cum poti aplauda la final intr-o sala de cinema!

8 July 2011 scris de 1 comentariu

[Titlu in limba romana: Cine zice, ala este!]

CoolRank: 8/10

– atmosfera & entertainment: 8.5/10

– regie: 8/10

– actori: 8/10

– scenariu: 8.5/10

– montaj: 8/10

Nota IMDb: 7/10

Regie: Ferzan Ozpetek An: 2010
Actori: Riccardo Scamarcio, Nicole Grimaudo, Alessandro Preziosi Genul: comedie, drama

 

Cine are chef de un film curat, atemporal, care te indeamna la introspectie si care este totodata lejer, usor de urmarit si de vara, sa mearga la Mine Vaganti! Am mers cu Ioanina marti la avanpremiera pentru presa, ea era deja dupa vizionarea la Bad Teacher, deci intr-un mood foarte bun!

Articolul acesta, initial, am crezut ca va suna cam asa:

“Filmul este povestea unei familii traditionale din Lecce, Italia care detine de doua generatii o fabrica de paste. A treia generatie este formata din doi frati si o sora. Unul din frati, personajul principal numit Tommaso (interpretat de Riccardo Scamarcio) plecat la studii la Roma vine in vacanta chiar in momentul in care se negocia un soi de infuzie de capital in firma. Fratele sau cel mare, Antonio, jucat de Alessandro Preziosi, este cel care s-a implicat mai mult in afacerea familiei, fiind si cel mai apreciat de tatal lor pentru acest lucru.”

Faza e ca atmosfera atemporala nu m-a lasat sa fac un review normal si reascultand melodia principala din soundtrack, va pot spune doar atat cred: un film care ne duce cu mintea la atmosfera anilor cand lumea vedea si revedea filme gen Veselie la Acapulco e un must-see !

“Si, normalita, che bruta parola!” – La Nonna (Ilaria Occhini)

Cheia de bolta (citez din Ioanina), este La Nonna, bunica clanului. Pe ea se construieste intriga filmului si viata familiei, ea este cea al carei trecut dual si ciudatel se reflecta in alegerile intime ale nepotilor sai, ea este cea care ii intelege, ea este cea care fara vorbe multe, dar cu atentie inspre ce se intampla in jur, stie mai mult decat isi inchipuie ceilalti.

La Nonna stie, ca un om intelept, sa ii ajute pe cei din jur cu sfaturi indirecte sa faca orice in asa fel incat sufletele lor sa fie fericite, in asa fel incat deciziile lor sa se bazeze exclusiv pe ce le spune inima.

Tema integrarii gay-lor in societate – una sensibila indiferent de abordare

Prin modul in care scenaristii au ales sa trateze o problema delicata a societatii contemporane (discriminarea gay-lor), spectatorul nici nu realizeaza ca practic se afla in fata unor probleme care atat de patimas au fost tratate in filme precum Milk cu Sean Penn! Aici nu e nimic patimas, aici totul pare idilic si normal si desi vorbim de probleme asemanatoare, putem incadra filmul in categorii generice precum drama romantica sau comedie. Pentru ca, prin umorul de situatie si de limbaj, este si comedie!

Despre actori si regie ce se poate spune?

Inainte de Mine Vaganti, eu personal, in nemernicia mea, nu auzisem nimic despre niciunul dintre cei care compun echipa care a lucrat la incantarea asta de film! Nici despre actori, dar nici despre regizor sau scenarist. De aceea, modul in care au inteles ei sa arate prin imagini simple, inspirat filmate din punct de vedere tehnic aceasta poveste, m-a incantat de m-a facut la final sa aplaud ca la teatru!

Ce spun criticii despre Mine Vaganti?

Nu am vazut inca articolul Doamnei Irina Nistor care a ras tot filmul cu inima deschisa la doar cinci scaune de mine, insa presupun ca e favorabil! Criticii de afara, care au vazut filmul inca de acum un an, din martie, cand s-a lansat in lumea civilizata, sunt impartiti, unora nu le-a placut, au considerat ca e o poveste prea usoara, altii au fost incantati de modul in care a fost filmata actiunea pe strazile din Lecce. Un citat simpatic am insa la aceasta rubrica: “Cu o astfel de familie, cine mai are nevoie de dusmani?!” – Ron Wilkinson (Monsters and Critics).

Revenind, pe IMDb am gasit cu placuta surprindere un 7,0 ca nota la acest film, iar pe rottentomatoes.com avem un 71% pe tomatometer pentru Mine Vaganti, si cate un like de la 77% dintre cei ce l-au votat (in numar de 654).

Verdictul KoolHunt.ro

Film de vazut! Ferm! Mai ales daca nu plecati in vacanta/concediu, decat sa beti beri in Centrul vechi, mai bine culturalizati-va cu un film de calitate! :)

1 comentariu »

  • asfoijasiof said:

    Atata timp cat e cu si despre homosexuali, indiferent de valoarea artistica, filmul nu e de vizionat. O sa va tot uitati la filme “bune” despre homosexuali pana homosexualitatea o sa va para o normalitate si pana o sa acceptati acest pacat atat de grav. Voi chiar nu intelegeti ca prin filme si televiziune se lucreaza asupra mintilor voastre? Voi chiar nu intelegeti ca se face o lucrare diavoleasca pe toate caile prin care mintea omului este atacata de aceste mizerii?

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*