Home » cinema, Filme

Michael – Pedofilul din vecini

17 October 2011 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 4/10

– atmosfera & entertainment: 3/10

– regie: 4/10

– actori: 6/10

– scenariu: 5/10

– montaj: 5/10

Nota IMDb: 7.6/10

Regie: Markus Schleinzer An: 2011
Actori: Michael Fuith, David Rauchenberger, Christine Kain Genul: drama

 

Niciodata nu am avut un apetit pentru “filmele de arta” din motive mai mult sau mai putin obiective. Unul dintre motive este acela ca asa-numitele filme de arta nu sunt decat niste filme experimentale, realizate de oameni despre care eu cred ca nu lupta suficient pentru a investi mai mult timp si bani in proiect si se multumesc sa fie diferiti. Doar diferiti nu si mai buni. Si raman cu atat. Nu neg ca exista si exceptii, ca exista filme care te frapeaza prin naturalete si simplitate si dupa 3-4 vizionari inca reusesc sa te impresioneze. Dar aceste cazuri sunt rare, foarte rare. Si din pacate, din acesta multitudine de incercari tot ce rezulta sunt multe imagini miscatoare care vin ca o manusa peste piciorul de lemn al unui scenariu si el foarte ambiguu.

Actiunea filmului Michael se lasa mult asteptata, singura actiunea insemnata are loc in intimitatea camerei din pivnita. Referitor la film, totul se intampla greoi, rar, iar cand totusi se intampla cate ceva, e dupa un program meticulos si bine pus la punct.

Filmul prezinta povestea unui pedofil care locuieste singur intr-o casa, are un serviciu de corporatist unde isi face treaba foarte bine, incercand sa se prezinte ca un om normal, prea normal, cum spre sfarsit se dezvaluie. Michael (interpretat de Michael Fuith) nu este o persoana retrasa, cel putin de fatada. Iese cu prietenii in vacanta, este sociabil la serviciu, atat cat sa nu para salbatic, iar in ochii familiei este un sensibil.

This is my knife and this is my beast. Which one do you want inside of you?

Relatia dintre pedofil si victima (David Rauchenberger) este cu atat mai ciudata cu cat, in afara momentelor de amor pervers, intre cei doi pare sa existe o relatie aproape tata-fiu, tocmai pentru a spori starea de tensiune si pentru a deruta spectatorul. Iar pe masura ce timpul trece, parca-parca se mai dezgheata si viteza cu care secventele se succed, insa sunt la fel de rigide si de anoste.

Despre actori si regie ce se poate spune?

 Markus Schleinzer este cel care s-a ocupat de regia acestui film, prilej cu care a debutat in acesta postura pentru un lung-metraj. Chiar daca e la inceput si a incercat sa mearga la sigur, adoptand un stil foarte simplu, rigid, pentru cadrele sale, care, nu neg, se potrivesc stilului narativ si starii generale de spirit ale povestii, refuz sa ii acord prea mult credit pentru asta, si pun asa-zisa “reusita” pe seama norocului, mai mult decat a unui talent regizoral. Asta pana la urmatoare productie, unde daca tendinta de “regie” continua promit sa imi recunosc greseala. Cu exceptia cazului in care regia nu se confunda cu ce a facut aici, orice numai regie nu. Din punctul meu de vedere, inca o data.

Michael Fuith este actorul care imparte acelasi nume cu titlul filmului, el fiind personajul in jurul caruia se intampla actiunea, deficitara pe toata durata filmului, insa doar pentru a sublinia, excesiv zic eu, starea de izolare a protagonistului in universul mic si prea personal pe care si l-a creat si in care il tine captiv pe copil. In alta ordine de idei, este un actor tanar de origine austriaca, cu o cariera destul de stabila, cel putin pe plan national.

David Rauchenberger este tanarul Wolfgang, copilul sechestrat de Michael in pivnita acestuia. In pofida varstei de 11 ani, sunt de parere ca a facut o treaba mai mult decat buna, reusind sa transmita emotie in foarte multe secvente.

Ce spun criticii despre Michael?

Site-urile de specialitate nu au reusit sa adune destule pareri pentru a-si definitiva verdictul, asa ca va trebui sa va multumiti cu al meu.

Verdictul KoolHunt.ro

Cu toate ca are parti bune pe care i le recunosc si i le atribui, Michael nu este un film pe care sa il urmaresc la cinema, nici macar in fata televizorului. Este genul de film-exemplu din cauza caruia nu ma tenteaza festivalurile de film in care se crede ca se promoveaza arta cinematografica.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*