Home » Evenimente

MasterClass Control + N de Productie de Film cu Ada Solomon

7 March 2014 scris de Niciun comentariu

Vizual Masterclass Productie de FilmAsociatia Culturala Control N continua seria Masterclass-urilor de film inceputa in luna decembrie 2013 avandu-i ca protagonisti pe unii dintre cei mai buni profesionisti romani in domeniu. Urmatoarea sesiune de masterclass este dedicata productiei de film si o are ca invitata pe producatoarea Ada Solomon, castigatoarea Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin pentru filmul Pozitia Copilului, in regia lui Calin Peter Netzer.

Cel de-al treilea masterclass Control N este dedicat tuturor celor pasionati sau interesati de mecanismele productiei de film. De-a lungul a trei intalniri, pe 19, 27 martie si 3 aprilie, cei interesati vor accesa diferite informatii valoroase prin intermediul Adei Solomon, unul dintre cei mai activi producatori de film autohtoni. Aceasta va dezbate diverse teme si intrebari legate de productia de film, astfel:

19 martie: Ce este producatorul de film? Care este rolul acestuia in transformarea unei idei intr-un proiect de film? Cum se “aliniaza astrele” unei constelatii cinematice? Cum se finanteaza un film, sau mai bine zis, cum se vinde (si cumpara) un proiect de film? Ce asemanare exista intre domeniul cinematografic si cel al constructiilor (cine sunt arhitectii si cine sunt inginerii)? Ce deosebiri exista intre sistemul american de finantare si cel european? Ce deosebiri exista intre finantarea unui film produs cultural si a unui film de consum. Mica analiza comparativa intre filmul gourmet si filmul fast food.

27 martie: Cum se face un film? Care sunt costurile si cum se desfasoara procesul de productie? Cine sunt pionii principali in perioada de pregatire a filmarii, in perioada de filmare si in perioada de post-productie? Ce date native trebuie sa aiba cei care lucreaza intr-o echipa de filmare? Care dintre materiile din programa scolara sunt utile in diferite meserii din cinematografie si de ce?

3 aprilie:  Cine se imbogateste din film? Care este lantul cinematografic pentru un film odata ce acesta e gata de a fi lansat pe piata? Cum reuseste un film sa se detaseje intre miile de filme lansate anual in lume? Reteta succesului exista? Care sunt provocarile la care sunt supusi producatorii si distribuitorii de film de azi si cu ce difera ele de cele care existau acum 10, 20 sau 50 de ani?

Ada Solomon s-a nascut in 1968 si si-a inceput cariera in industria de film din Romania in urma cu 20 de ani.

De-a lungul timpului a lucrat ca line producer pentru diferite productii internationale precum Callas Forever (regia Franco Zeffirelli), Offset (regia Didi Danquart) sau Tom Sawyer & Huck Finn (regia Hermine Huntgeburth).

In 2004 a fondat propria casa de productie de film – HiFilm Productions cu care a produs diferite filme de scurt si lung metraj, atat de fictiune cat si documentare, extrem de apreciate in festivaluri de film din intreaga lume si castigatoare a multiple premii si trofee. Printre acestea se numara mediu metrajul  Marilena de la P7 (regia Cristian Nemescu) si scurt metrajul  Lampa cu caciula (regia Radu Jude), debuturile in lung metraj ale regizorilor Radu Jude – Cea mai fericita fata din lume, Melissa de Raaf si Razvan Radulescu – Felicia, inainte de toate, Paul Negoescu – O luna in Thailanda sau documentarele semnate de Alexandru Solomon – Kapitalism, Reteta noastra secreta, Apocalipsa dupa soferi sau Cold Waves – Razboi pe calea undelor.

Filmele produse de Ada Solomon au fost prezentate si premiate in multiple festivaluri prestigioase precum Berlin, Cannes, Venetia, Sundance, iar palmaresul Adei, ca producator de film, include mai mult de 100 de premii. De asemenea, Ada Solomon a colaborat, in calitate de co-producator, cu tari precum Franta, Germania, Spania, Italia, Austria, Olanda, Belgia, Luxemburg, Croatia, Bulgaria si Ungaria, iar filmele ei au fost distribuite in peste 40 de teritorii, in intreaga lume.

In 2013 filmul produs de Ada Solomon si regizat de Calin Peter Netzer – Pozitia Copilului a obtinut Ursul de Aur si Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Berlin si i-a adus actritei Luminita Gheorghiu o nominalizare la Premiile Academiei de Film Europene pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal.

In prezent Ada Solomon continua colaborarea cu regizorul Radu Jude, al carui lungmetraj Toata lumea din familia noastra le-a adus multiple premii printre care si Trofeul Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun film. Cei doi vor intra in productie cu cel de-al treilea lungmetraj al lui Radu Jude – Aferim!.

Pe langa acest film, producatoarea are in curs de dezvoltare alte 10 proiecte – filme de lung metraj, fictiune si documentare.

Pe langa activitatea sa ca producator de film, Ada Solomon este expert extern al Programului MEDIA al Agentiei Executive pentru Educatie, Audiovizual si Cultura a Comisiei Europene, coordonator national al Romaniei pentru EAVE, membru al Academiei Europene de Film, membru al comitetului de selectie pentru Premiul de Co-productie al Robert Bosch Stiftung,  Managing Director al lantului de cinematografe CityPlex (impreuna cu Tudor Giurgiu), fondator si director de distributie al ParAda Film – companie de distributie de film, membru fondator si director executiv al Societatii Culturale NexT & Festivalului International de Scurt si Mediumetraj NexT.

Masterclass-ul de productie de film este deschis tuturor celor interesati de film, profesionisti sau amatori, de orice varsta. Cele 3 intalniri din cadrul masterclass-ului cu producatoarea Ada Solomon vor avea loc in datele de 19, 27 martie si 3 aprilie 2014, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociatiei Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Grupa masterclass-ului va fi alcatuita din minim 7 si maxim 30 de participanti. Costul unui pachet de 3 sedinte este de 400 RON, platibili pana in weekend-ul premergator primei sedinte.

Inscrierile se fac pe mail la adresa info@controln.ro, in limita locurilor disponibile.

Asociatia Culturala Control N multumeste partenerilor: Zile si Nopti, Cinemagia, Film Reporter, Decat O Revista, Cinefan, Liternet, Blogul Lu’ Otrava, Bazavan.ro, All Hollow, CinemaRX, Carturesti.

Vizitati www.controln.ro sau https://www.facebook.com/controlN

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*