Home » Acum la cinema, cinema, Filme

Mamaia – prima comedie romaneasca reusita de dupa ’90?

29 April 2013 scris de 1 comentariu

mamaia1KoolRank: 7.5/10

– atmosfera & entertainment: 8/10

– regie: 7/10

– actori: 7.5/10

– scenariu: 7/10

– montaj: 7.5/10

Nota IMDb: 5/10

Regie: Jesús del Cerro An: 2013
Actori: , Valentin Teodosiu, Ion Dichiseanu Genul: comedie

 

Anuntul ca MediaPro a mai produs un film de comedie m-a cam trimis sceptic la acest film. Dupa Nasa sau Poker (ultimul, o dezamagire fata de piesa cu acelasi nume de la Comedie), ma asteptam ca limbajul colocvial si scenele de comedie fortata sa populeze in aceeasi masura si Mamaia. Ei bine, din fericire, m-am inselat amarnic. Mamaia e un film in timpul caruia chiar razi, e o comedie dupa o reteta clasica, are prospetime, nerv, subiect si predicat.

Aseara la club toata lumea a-ntrebat de tine! Cand mai vii?

mamaia2Matilda () e genul clasic de pensionara singura, foarte guresa si la curent cu ce se intampla in jurul ei. Afla astfel ca vecinii sai sunt pacaliti de un rechin imobiliar si li se ia casa, ei fiind mutati intr-o casa saracacioasa de la marginea Bucurestiului. Prietenii din jurul ei, adunati intr-un club al pensionarilor foarte activ, asista neputinciosi la evolutia negativa a lucrurilor. Subiectul principal al filmului se invarte in jurul luptei Matildei cu Tanase (Valentin Teodosiu). Se reuseste ca, in jurul acestei intrigi relativ banale, sa se construiasca un film relativ solid ca desfasurare si ca gradare a actiunii.

– Am cumparat casa! Toata!

– Cred ca n-ati inteles bine: apartamentul de sus este proprietatea mea! De 40 de ani…vecine!

mamaia3Casa Matildei este ultima din cartierul unde Tanase are in vedere sa construiasca un cartier rezidential, impreuna cu un magnat american. Faptul ca doar casa ei ii mai lipseste pentru a putea incepe demolarea, si implicit constructia, il incurca enorm pe omul de afaceri. Fiind tipul de om care a calcat pe cadavre ca sa ajunga unde este, el nu se da inapoi de la toata gama de “retete” specifice celor ca el pentru a o intimida pe eroina noastra. Numai ca determinarea acesteia este unul dintre obstacolele la care Tanase nu s-a asteptat si pe care, desi se chinuie, nu reuseste pana la final sa-l elimine din calea sa si a proiectelor sale mai mult sau mai putin ortodoxe.

Despre actori si regie ce se poate spune?

mamaia4Am participat la premiera pentru presa a filmului. Stela Popescu, Ion Dichiseanu, regizorul Jesús del Cerro au fost in sala. Pot spune ca acest film are succes datorita actorilor si regiei sale. Pentru ca este un film bun si va fi un film de succes. Are o intriga cursiva, totul se inchide ca intr-un cerc frumos,  la final, are happy end, secvente de comedie à la carte de factura americana, dar si momente de umor de situatie tipic autohtone, combinatie care, spune lumea, ii va asigura o buna primire din partea publicului de la noi. Daca acest film s-ar fi facut la Hollywood cu Meryl Streep si cu Jack Nicholson, pe un scenariu sensibil modificat, era hitul anului.

Ce spun criticii despre Mamaia?

mamaia5Toata lumea care a vazut acest film, si cu care am povestit apoi pe marginea sa, s-a declarat placut surprinsa de noua isprava a celor de la MediaPro Pictures.

Nu am inregistrat un review negativ sau o parere alta decat una pozitiva: filmul este bun, este un produs de calitate si va fi un succes.

Verdictul KoolHunt.ro

Mergeti sa-l vedeti, va veti declara la fel de placut surprinsi de cum arata ca si mine. E un film pe care lumea filmului de la noi il asteapta de mult: dupa drame si filme post-comunism, avem in sfarsit o comedie solida cu acte in regula. Recomandam cu inima deschisa!

1 comentariu »

  • Mamaia (2013) > Blog de Cinema said:

    […] Anea), vechi prieteni ?i colegi ?i o doz? foarte mare de noroc. Dorin Apavaloae – KoolHunt E un film pe care lumea filmului de la noi il asteapta de mult: dupa drame si filme post-comunism, […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*