Home » Filme

Letters from Iwo Jima – razboiul este acelasi pentru toti

11 March 2007 scris de 1 comentariu

V-ati saturat ca Clint Eastwood sa fie nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun regizor? Nu am ce va face, intrucat in ultimii ani a reusit sa regizeze si produca unele dintre cele mai controversate filme americane. La fel s-a intamplat si in cazul lui Letters from Iwo Jima.

Desi un film despre razboi, Letters from Iwo Jima nu este mai putin controversat. Filmul vorbeste despre partea cealalta a razboiului – partea pe care o vad soldatii aflati pe front. Acea parte unde discursurile motivatoare si alte vorbe mari nu isi mai au rostul.

Filmul se plaseaza cu predominanta in tabara japoneza, unde imaginea asupra inamicului – SUA – este una idealizata, construita prin antiteza bine-rau. Cu toate acestea, prezenta mai spre sfarsit a unui soldat american, rastoarna acest cliseu – inamicul este uman, este trimis in lupta de aceeasi patrie si motivele sale sunt oarecum aceleasi.

Intreaga poveste este reconstituita din scrisorile luptatorilor japonezi ingropate in insula Iwo Jima in timpul razboiului. Letters from Iwo Jima nu este un film de razboi asa cum ne-am obisnuit, este o prezentare personala si umana a razboiului.

Filmul il tine pe spectator intr-o permanenta expectativa – parca tot astepti sa se intample ceva, intr-un final. Aceasta intamplare care sa intrerupa cursul lent al filmului nu are loc insa, Letters from Iwo Jima rezultand intr-un film static, pe alocuri pot spune chiar plictisitor. Morala finala mi se pare oarecum un cliseu, pe care cei cu o cultura cinematografica vasta l-au mai intalnit si cu alte ocazii – “Razboiul este acelasi pentru toti“.

Citisem intr-o cronica inainte sa vad filmul ca nu este greu sa te atasezi de personaje. Asa sa fie oare? Eu in afara de a realiza performanta actoriceasca iesita din comun, cu care de altfel ne obisnuise, Ken Watanabe (il stiti din Ultimul Samurai si Memoriile unei gheise), nu am reusit sa ma atasez de nici un personaj. Cel prin ochii caruia se petrece totul, Saigo, are o mutra simpatica si amuzanta, dar cam atat, dupa parerea mea…

Nominalizarea acestui film la Oscar – atat pentru cel mai bun film, cat si pentru regie – nu pot spune ca am inteles-o intru totul. Revin, din pacate, la parerea mea carcotasa: se pare ca este suficient sa faci un film istoric, biografic sau despre razboi pentru a fi nominalizat la premiile Academiei de Film.

Nota: 7/10


1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*