Lee Daniels’ The Butler – Doua ore de istorie si la final pledoarie pro-Obama
[Titlu in limba romana: Majordomul]
KoolRank: 7/10
– atmosfera & entertainment: 7/10
– regie: 6/10
– actori: 8/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 6.5/10
Nota IMDb: 7/10
Regie: Lee Daniels | An: 2013 |
Actori: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Terrence Howard | Genul: drama, biografie |
Cateva lucruri ma mai pot mira cand vine vorba de preferintele criticilor in materie de filme cu sanse mari la Oscar, dar anul acesta se mizeaza mult pe suferintele populatiei de culoare, in goana dupa mult ravnita statueta. Fie ca avem in meniu ororile sclaviei – 12 Years a Slave, fie ca vorbim despre intoleranta si drepturi egale ca-n The Butler sau mergem drept la tinta cu biografia raposatului Nelson Mandela – Long Walk to Freedom, daca bagam si putina propaganda pro-Obama ne scoatem cu un an marcat de ranile trecutului ce se vor evidentiate cu o mana de statuete aurite. Cam la asta sa ne asteptam de la The Butler daca mergem sa il vedem.
Americans always turn a blind eye to our own. We look out to the world and judge. We hear about the concentration camps, but these camps went on for 200 years in America. (Cecil Gaines)
Articolul “A Butler Well Served by This Election” scris de Wil Haygood a dat nastere unui film ce putea merge pe linia “The Help”, dar a ales sa scoata in evidenta componenta politica in defavoarea povestilor celor multi. Ca orice film care se respecta si doreste sa obtina mult-ravnitele nominalizari, utilizeaza din plin aparitiile cameo ale unor nume mari: Vanessa Redgrave, Jane Fonda, Alan Rickman, Liev Schreiber – si nu uita pe cine sa ridice in slavi la final, cu tot cu ecusoane si afise electorale.
Daca filmul Majordomul aparea in timpul campaniei electorale a lui Obama poate s-ar fi spus ca-i facut sa atraga simpatiile politice. Norocul lui Lee Daniels ca a prins sezonul nominalizarilor, iar povestea lui Cecil Gaines este asemeni unui curs de istorie care se vrea antrenant, dar aluneca pe panta cliseelor obositoare despre asuprire, sclavie si eliberare. Nimeni nu spune ca aceste orori trebuie sa fie uitate si ascunse dupa un colt, dar cateodata e bine sa lasam unele articole sa ramana articole si unele povesti sa fie transpuse pe ecran cu mai multa atentie pentru personaje. Pe scurt, The Butler se inalta mandru drept un film-manifest in care au fost adusi multi actori buni sa spuna cateva cuvinte si sa se mandreasca ca au jucat rolul unui presedinte sau acela al unei prime doamne. E bine ca Oprah Winfrey apare si ne bate pe umar ca sa intelegem tare si raspicat ca este o actrita buna, iar Lenny Kravitz chiar are talent si la filme.
Everything you are and everything you have, is because of that butler. (Gloria Gaines)
Cecil Gaines (interpretat de Forest Whitaker) a fost majordom la Casa Alba si a prins vreo opt presedinti. Daca nu aparea filmul, clar ma asteptam la o mini-serie, cu toate ca stilul “Nord si Sud” nu mai prinde demult. Cecil a suferit mult la viata lui si familia pentru care trudeste nu-i face prea placute putinele clipe de repaos mult ravnite. Daca avem Vietnam si Watergate, sa avem si Martin Luther King, actiuni protestatare si lupte civile, toate adunate in sanul familiei.
Printre atatea conflicte si suferinte ajungem s-o intelegem pe Gloria atunci cand are momentele ei de slabiciune, dar Oprah este o buna cunoscatoare a sensibilitatii audientei. Poporul trebuie miscat pana la ultimul fir de par de pe degetul cel mic al mainii drepte. Acesta este motto-ul filmului care pierde din vedere adevarata suferinta a populatiei de culoare care a fost victima intolerentei si cruzimii pana nu demult. Cecil Gaines putea oricand sa cedeze, dar el doreste sa traiasca visul american. Nu doar elm ci toata familia lui. Vrea sa-si vada baietii terminand o facultate, hai si un master, vrea un salariu bun, vrea o masina rapida, vrea ca nevasta lui sa stea acasa. Vrea o viata buna. Ca oricare dintre noi. Faptul ca acest majordom devine un element conector al vietii politice americane se pierde printre numeroasele aspecte vizate de scenariu pana in punctul in care nu te mai intereseaza.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Forest Whitaker si Oprah Winfrey sunt vedetele filmului The Butler. Pentru Whitaker, rolul nu prezinta o provocare, dar actorul isi face smerit datoria si scoate o prestatie curata. Oprah Winfrey ne aduce aminte cat de bine a jucat in The Color Purple si isi pastreaza sansele pentru o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol secundar. Problema cea mai mare in The Butler o reprezinta pleiada de personaje ce apar si nu au cand sa dezvolte un fir narativ. Dintre presedinti James Marsden reuseste sa ofera o sclipire in postura lui Kennedy, in timp ce restul personajelor care graviteaza in jurul lui Cecil, familie sau colegi de munca, devin simple umbre utilizate mult prea putin ca sa capteze interesul. Lee Daniels a cautat sa nu socheze prea mult sau sa-si asume riscuri inutile, iar The Butler are darul sa-si castige reputatia de film de Oscar datorita tehnicii de “playing safe” si cu ajutorul a doua roluri clasice, dar care nu aduc nimic in plus fata de competitia din acest an.
Ce spun criticii despre Lee Daniels’ The Butler?
Depinde cum privim lucrurile. The Butler are deja o serie de nominalizari pentru Globurile de Aur 2014 si pentru alte festivaluri de film si are si cronici bune, dar nu este perceput drept un film memorabil – asa cum este vazut 12 Years a Slave. Pe IMDb are o nota de 6.8/10. Rotten Tomatoes afiseaza un tomatometer de 74% pentru The Butler si o medie din partea criticilor de film de 6.6/10 (118 cronici pozitive si 42 negative). Metascore-ul pentru The Butler a ajuns la 66/100 si criticile sunt percepute in general ca fiind favorabile.
Scott Foundas (Variety): “There’s no denying, though, that Daniels knows how to push an audience’s buttons, and as crudely obvious as The Butler can be…it’s also genuinely rousing. By the end, it’s hard not to feel moved, if also more than a bit manhandled“, Peter Travers (Rolling Stone): “It’s watching Cecil open his eyes, in Whitaker’s reflective, powerfully understated performance, that fills this flawed film with potency and purpose. Striving really does bring its own glory“, Todd McCarthy(The Hollywood Reporter): “Inspiring if not inspired, Lee Daniels’ The Butler is a sort of Readers’ Digest overview of the 20th century American civil rights movement centered on an ordinary individual with an extraordinary perspective“.
Verdictul Koolhunt.ro
La rascrucea dintre placere nevinovata si potential lasat in umbra unor scene cu iz de propaganda se gaseste filmul Lee Daniels’ The Butler. Bunele intentii se vad, dar de multe ori nu reusesc sa treaca de ecran si sa starneasca emotia .
in noi.
un film bunicel
mai mult decat ok
m-a surprins placut desi aveam o oarecare indoiala
[…] – Oprah Winfrey – Lee Daniels’ The Butler […]
[…] 10. Lee Daniels’ The Butler – desi filmul in sine a profitat de pe urma unor performante de prima mana (Oprah Winfrey si Forest Whitaker sunt probabil doi dintre actorii cei mai suparati pe Academie momentan, din toata casta actoriceasca), a avut si multe hopuri de infruntat: o data de lansare estivala, cu mult inaintea deschiderii sezonului de premiere, un titlu care a declansat un intreg razboi de culise intre Weinstein Company si Warner Bros, si alegeri controversate pe partea de scenariu si la capitolul distributie. Astfel, Republicanii au boicotat filmul pentru sugestiile de rasism atasate portretului presedintelui Reagan, iar veteranii au aruncat si ei manusa in ring, revolutati de distribuirea lui Jane Fonda (actrita activista care s-a opus vehement intruziunii americane in Vietnam) in rolul lui Nancy Reagan. Per total, dupa o analiza superficiala si poate prea clinica a plusurilor si minusurilor, nu e deloc surprinzator, desi fara-ndoiala e regretabil, ca Academia i-a intors spatele Valetului problematic. […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments