Home » cinema, Filme, Oscar 2010

Oscar 2010 – omagiu lui Lauren Bacall pentru intreaga cariera

6 January 2010 scris de 2 comentarii

lauren-bacall-oscar20101Oscarurile onorifice 2010 au fost primite de actrita Lauren Bacall, regizorul Roger Corman si cameramanul Gordon Willis. Premiul Irving J. Thalberg 2010 i-a fost inmanat producatorului John Calley.

V-am povestit deja ca 2010 va fi primul an in care Oscarurile vor arata altfel. Reguli schimbate, alt numar de nominalizari si multe alte detalii asupra carora s-a revenit. Una dintre aceste schimbari tine de decernarea Oscarurilor onorifice, denumite si Oscaruri pentru intreaga cariera. 2010 este primul an in care oscarurile onorifice sunt inmanate in cadrul altei ceremonii decat cea oficiala de pe data de 7 martie 2010. Oscarul onorific sau pentru intreaga cariera este acordat pentru realizari extraordinare de-a lungul carierei, pentru contributii extraordinare aduse cinematografiei sau pentru serviciu extraordinar fata de Academia de Arta si Stiinta a Filmului.

Oscarurile onorifice 2010 au fost decernate pe data de 14 noiembrie 2009, sambata la Hollywood & Highland Center – sala Grand Ballroom. Dintre participanti au facut parte Annette Bening, Anjelica Huston, George Lucas, Jack Nicholson, Ron Howard, Alec Baldwin, Kirk Douglas, Morgan Freeman, Steven Spielberg si Tom Hanks.

Muza lui Humphrey Bogart omagiata la final de cariera

Desi sunt foarte multi care s-au mirat pentru Oscarul onorific primit de Lauren Bacall in deflauren-bacall-oscar20102avoarea lui Jack Nicholson si Warren Beatty, sincer, in opinia mea, aceasta statueta era mai mult decat necesara. Lauren Bacall, americanca in varsta de 85 de ani si la origine fotomodel si balerina, are la activ peste 60 de filme si, cu toate acestea, o singura nominalizare pentru Oscar de-a lungul timpului si anume pentru rolul secundar din The Mirror Has Two Faces din 1996. Pentru acelasi film, Bacall a primit din fericire in acel an un Glob de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar. Dintre filmele lui Bacall cele mai cunoscute mentionez Dogville (2003), The Mirror Has Two Faces (1996), Pret-a-porter (1994), The Fan (1981), Murder on the Orient Express (1974), How to Marry a Millionaire (1953) si To Have and Have Not (1945). In ciuda varstei, Lauren Bacall este inca activa, avand 3 filme programate pentru 2010. Chiar de curand actrita a declarat intr-un interviu: “I am still working, I’ve never stopped and, while my health holds out, I won’t stop“.

Bacall a fost aleasa in 1995 de catre revista Empire ca fiind una dintre cele mai sexy staruri ale tuturor timpurilor, situandu-se pe locul 6. In acelasi ton, revista People a ales-o pe Bacall in topul celor mai frumosi 50 de oameni din lume in 1997. In afara de frumusetea sa indelung elogiata de reviste si fani, Bacall este celebra pentru vocea ei joasa, deosebit de sexy.

Bacall a declarat de numeroase ori in interviurile care i s-au luat ca nu crede in casatorie si ca pentru ealauren-bacall-oscar20103a fi casatorita timp de 5 ani inseamna a fi casatorit o vesnicie“. Lauren Bacall a fost casatorita de 2 ori pana in prezent, prima oara 8 ani cu Humphrey Bogart timp de 12 ani, cu care a avut 2 copii, iar a doua oara cu Jason Robards timp de 8 ani. De Jason Robards, cu care a avut si un copil, a divortat in 1969 si de atunci actrita nu s-a mai casatorit.

Corman, Willis si Calley – 3 nume care au modelat cinematografia din umbra

Roger Corman este posibil sa nu va sune foarte cunoscut, dar este unul dintre veteranii hollywoodieni. Americanul in varsta de 83 de ani a regizat peste 55 de filme si a produs in jur de 386 de pelicule de-a lungul carierei. Corman si-a incercat in timp si veleitatile de actor sau scenarist, fara realizari cu aderoger-corman-oscar2010varat notabile, dar cu mici sclipiri de moment. Ca si valoare regizorala, Corman este in special cunoscut pentru regizarea unor clasice culte cum ar fi The Trip (1967), The Wild Angels (1966), The Masque of the Red Death (1964), The Raven (1963), House of Usher (1960), The Little Shop of Horrors (1960), Teenage Doll (1957) si It Conquered the World (1956). In afara realizarilor sale proprii, Roger Corman este cunoscut pentru faptul ca le-a deschis usa unor cineasti precum Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, James Cameron si Ron Howard.

Cameramanul Gordon Willis a fost nominalizat de Academie pentru Zelig si The Godfather III. The Godfather si The Godfather II nu au fost nominalizate la Oscar pentru imagine, dar au fost recunoscute de catre critici pentru acest domeniu de-a lungul istoriei nu o singura data.

John Calley a produs filme precum Remains of the Day, Closer, The Da Vinci Code si foarte recentul Angels & Demons.

In ciuda faptului ca aceste 3 nume ale lui Roger Corman, Gordon Willis si John Calley nu sunt foarte cunoscute de publicul larg, realizarile lor in domeniul cinematografiei sunt cu adevarat notabile si este de admirat faptul ca nu au fost trecute cu vederea de catre Academie.

Secvente din festivitatea de decernare a Oscarurilor Onorifice 2010 vor fi aratate si la ceremonia de decernare a premiilor Oscar 2010 ce va avea loc pe data de 7 martie 2010.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*