Home » cinema, Filme

Kate & Leopold – Cu dragostea, inapoi in viitor

3 September 2009 scris de 3 comentarii

kate&leopold_megryan_hughjackman_CoolRank: 7.5/10

– atmosfera & entertainment: 8/10

– regie: 7/10

– actori: 8/10

– scenariu: 7/10

– montaj: 7/10

Nota IMDb: 6.2/10

Meg Ryan si Hugh Jackman joaca in Kate & Leopold (2001), o poveste romantica originala, despre peripetiile in cautarea dragostei a doi straini din New York, pe care ii desparte un secol intreg. Atunci cand cei doi se intalnesc, din diferenta de mai mult de o suta de ani se naste o confruntare intre doua stiluri de viata plus o potentiala poveste de dragoste.

Kate & Leopold este o demonstratie perfecta a ce inseamna sa fii om de onoare si sa ai idealuri intr-o lume moderna.

Cavalerismul e(ra) la moda

Meg Ryan este o adevarata femeie a secolului XXI, pragmatica si dura, care se zbate sa reuseasca in kate&leopold_megryan_hughjackman8_lumea publicitatii, nu are timp de sentimentalisme si de nimicuri. Hugh Jackman, cel de-al treilea duce de Albany, este aristocrat si manierat pana in maduva oaselor, burlac cu problema de a rezolva problemele financiare ale familiei prin casatorie si vine din… secolul al XIX-lea.

Dominati de idei precum cariera sau ascensiune sociala si datorie fata de familie, cei doi privesc cu cinism dragostea si romantismul. Dar atunci cand intamplarea cu falia temporala il aduce pe Leopold n New York-ul zilelor noastre, suntem martori la nasterea unei idile de moda veche. Leopold o va ajuta pe Kate sa se bucure din nou de micile placeri pe care le poate oferi viata, iar ea il va ajuta sa-si implineasca vise pe care le credea imposibile.

In poveste se mai amesteca fostul ei iubit pasionat de experimente stiintifice precum cel cu falia temporala,Maybe the reason I was your guy was so I could help you find your guy, fratele ei, actor in devenire si seful ei, care tocmai o propune pentru avansare.

De o parte si alta pe axa timpului

In epoca victoriana atat barbatii, cat si femeile incercau sa se comporte dupa modelul nobilimii, ghidandu-se dupa reguli stricte in societate si in relatiile sentimentale. Era o perioada a gesturilor kate&leopold_megryan_hughjackman6teatrale, a marilor fantezii, erau vremurile in care comportamentul si calitatile erau mai importante decat orice altceva.

1876 Leopold: “Marriage is the promise of eternal love. As a man of honor I cannot promise eternally what I’ve never felt momentarily.”
“What has happened to the world? You have every convenience and comfort, yet no time for integrity.”
“I am accustomed to stand when a lady leaves the table.”

In epoca noastra digitala relatiile dintre barbat si femei sunt rapide, complicate si schimbatoare ca si vremurile pe care le traim, iar bunele maniere si gratia sunt anacronice in fata individualismului, pragmatismului si kate&leopold_megryan_hughjackman5_succesului.

2001 Kate: “Sunday is the day before the day I work, so it gets poisoned.”
“We have a saying in the McKay house: You shake and shake the ketchup bottle, none will come, and then a lot’ll.”
“I’ve been paying dues all of my life. And I’m tired, and I need a rest, and if I have to peddle a little pond scum to get one, then so be it.”

Atunci ce parere ar putea avea un realist de azi despre un adevarat romantic, cum numai in secolul XIX-lea ai putea intalni? Ar putea oare dragostea sa depaseasca aceasta bariera culturala? Poate da pentru ca dragostea nu poti sa o gandesti dinainte, este ceea ce simte fiecare.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Kate & Leopold este o comedie spumoasa si emotionanta, regizata de James Mangold,kate&leopold_megryan_hughjackman11 specializat mai mult in filme de actiune sau dramatice, dar care se descurca excelent aici. El reuseste cu talent si inspiratie sa puna accentul accentul pe dialogul spiritual al personajelor si comportamentul lor amuzant.

Pentru a gasi actrita perfecta care sa o joace pe Kate McKay, producatorii filmului Kate & Leopold au cautat pe cineva care sa se poata transforma cu rapiditate dintr-o persoana realista pana in maduva oaselor intr-o romantica incurabila. Meg Ryan,  versatila si fermecatoare, este cea care poate faceacest lucru. Actrita a dovedit de-a lungul intregii sale cariere capacitatea de a trece de la comedie la drama cu foarte multa usurinta. In plus Meg Ryan are un fantastic simt comic si stie sa se puna in valoare in fata camerelor de filmat. “Women have changed since your time, Leo. They’ve become dangerous!”

kate&leopold_megryan_hughjackman3Pentru a o face pe Meg Ryan credibila in schimbarea ei, cineastii au avut nevoie de un Leopold la fel de credibil, care sa vorbeasca conform epocii sale cu afirmatii vaste, poetice, dar sa pastreze contactul cu publicul. “A gentleman is tender towards the bashful, gentle towards the distant, and merciful towards the absurd”. Hugh Jackman a dat dovada de o adevarata prezenta regala si a jucat cu multa sinceritate, dovedindu-si carisma si personalitatea unica. A fost autentic, irezistibil, frumos, sexy, cat despre chimia dintre personaje, aceasta a adaugat un plus de credibilitate filmului.

Liv Schreiber il interpreteaza cu mult sarm si kate&leopold_megryan_hughjackman7convingere pe Stuart, omniprezentul fost prieten al lui Kate. Se mai remarca Breckin Meyer,  foarte dulce in rolul fratelui eroinei, un tanar zapacit si naiv care vrea sa fie actor. Amandoi actorii dau un plus de sare si piper filmului.

Per total filmul este realizat bine, ne dezmorteste romantismul si daca mai era nevoie cantecul lui Sting e un bun preludiu.

Is he for real?

Dincolo de reusita acestei comedii romantice si de placerea de a-l revedea pe Hugh Jackman intr-un kate&leopold_megryan_hughjackman2rol manusa, vizionarea acesteia a fost un bun prilej de meditatie asupra sufletelor pereche, asupra lipsei noastre continue de timp si asupra obiceiurior noastre. Suntem intr-o graba continua, intr-o permanenta dieta si nimic nu ne mai amuza in goana dupa bani sau functii. Nu mai facem dragoste, facem sex. Nu ne mai uitam la cer decat ca sa vedem daca ploua.

Femeia moderna in lupta pentru egalitate si-a mai pierdut din feminitate si nu e obisnuita cu favoruri pe gratis. Oare ce am pierdut si ce am castigat in peste un secol de schimbari majore survenite in idealurile romantice?

Ei bine daca avem noroc apare un Hugh Jackman care sa ne demonstreze ca exista cavalerism, sinceritate, placerea pentru lucruri bune (chiar daca sunt de mancare si nu low),  placerea de a asculta muzica si pe tine. Iar daca stie sa si danseze… La faza cu calul putem renunta, iar la cea cu gatitul se poate negocia.

3 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*