Jurnalul albastru – prea multa tristete intr-o singura carte
Jurnalul albastru nu este prima carte care face referire la copiii din India vanduti de mici si fortati sa se prostitueze. Dar este singura care imi bantuie mintea de cateva saptamani de cand am terminat-o, iar la final mi-am promis pentru a “n”-a oara sa evit pe cat posibil acest gen.
Cartea porneste de la o imagine reala, un tablou sfasietor care l-a frapat pe autor, si de aici ideea pentru romanul de fata. James Levine, de profesie doctor, efectua un studiu printre copiii strazii din Mumbai, in cartierele cele mai mizere ale orasului, si a fost uluit de ceea ce a vazut pe Strada Custilor: copii de toate varstele care se prostituau, inchisi in spatii mici si expusi trecatorilor. Iar vederea unei fetite care statea in fata custii sale si scria intr-un caiet a fost ceea ce l-a determinat sa spuna lumii intregi ce se intampla acolo.
Un tata isi vinde fiica
Batuk are 9 ani cand familia decide, din cauza datoriilor tatalui, sa o vanda. Amagita de o calatorie in Mumbai impreuna cu parintele sau, copila nu are nicio idee de scopul acestei neasteptate surprize. Isi idolatrizeaza tatal si nici prin gand nu ii trece ca nu se va mai intoarce la fratii sai. Ceea ce urmeaza este previzibil: pierderea inocentei, sfarsitul copilariei si drama in care i se transforma viata atunci cand este inchisa intr-o cusca si fortata sa se prostitueze. Cu cat are mai multi clienti, cu atat primeste mai multa mancare. Chiar si asa, Batuk este mereu flamanda, pentru ca stapanii doresc ca ea sa ramana slaba si atractiva.
Ceea ce este curios la ea, este ca stie sa citeasca si sa scrie. Este singura ei placere si doar asa se poate detasa de tot ceea ce o inconjoara si isi gaseste linistea.
O viata fara happy-end
Intr-o zi, o persoana foarte bogata plateste o suma importanta de bani pentru a beneficia de serviciile fetei pentru cateva zile. De fapt, Batuk este destinata a-l distra pe fiul lui, un adolescent dezechilibrat, cu dese accese de violenta, care nu se da in laturi nici de la crima.
Cartea este narata la persoana intai si se doreste a fi jurnalul lui Batuk. Este foarte bine scrisa, iar autorului i-a reusit de minune sa se transpuna in mintea unei copile de 15 ani si sa privesca lumea prin ochii ei, mai ales ca, sa nu uitam, Levine este doctor. Este o poveste care te pune pe ganduri, de o tristete cum rar am intalnit, si cu mult prea multe personaje negative. De fapt, singurii care i-au aratat fetei un pic de bunatate au fost asistenta si doctorul care au ingrijit-o cand era bolnava de tuberculoza si care au invatat-o sa citeasca.
Jurnalul albastru are un subiect dramatic, deranjant, pe care nu am cum sa il redau, trebuie sa o cititi ca sa intelegeti despre ce vorbesc. Desi mi-a placut mult, subiectul este mult prea deprimant pentru a o reciti. Si oricum, nu cred ca poate fi uitata usor, desi multi isi vor dori asta la final. In urma succesului cartii, autorul a hotarat ca toate incasarile inregistrate in SUA sa fie donate pentru ajutorarea copiilor exploatati si abuzati.
Cartea a aparut la editura Trei si poate fi comandata direct pe site.
chiar daca anumite carti sunt prea triste pentru a le reciti, cred ca si-au atins scopul. daca macar unul din copiii acestia scapa dintr-o astfel de viata, inseamna ca cartea si-a atins scopul. sau daca noi, cititorii, devenim mai buni!
Cand citesti cartea tristetea te cuprinde si este atat de profunda incat simti cum ai vrea sa o razbuni de Batuk , sa arzi strazile de la periferia marilor orase ale Indiei unde atatia copii vanduti sau rapiti isi duc zilele chinuiti. Te gandesti ca viata merge inainte in timp ce nici nu iti puteai imagina asemenea atrocitati. Finalul e si el trist dar moartea fetei pare o eliberare macar fatza de iadul care ar fi asteptat-o la reintoarcerea in bordel.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro