Home » Carti

Jumatate de soare galben – o pagina din istoria Africii

7 September 2010 scris de 1 comentariu

jumatate-de-soare-galbenCoolRank: 10/10

Am inceput sa citesc Jumatate de soare galben scrisa de Chimamanda Ngozi Adichie in urma review-urilor pozitive citite pe internet. Ma bucur sincer ca am decis sa urmez sfatul acestora si ma bucur ca nu am fost dezamagita.

Actiunea cartii incepe in 1967 cand in Nigeria incep sa apara tensiuni intre diferitele etnii culturale, in special intre musulmanii Hausa si tribul crestin Igbo, care este exterminat din nordul tarii, unde Hausa erau majoritari. In urma acestor atrocitati, populatia Igbo isi proclama independenta si formeaza o notiune independenta in sud-estul Nigeriei, numita Biafra. Titlul cartii face referire la emblema de pe steagul Biafrai.

Statul nou creat este recunoscut de putine natiuni, majoritatea dintre ele africane. In vreme ce marile puteri (Marea Britanie si Uniunea Sovietica) ajuta Nigeria cu armament pe parcursul celor 3 ani cat dureaza razboiul, in Biafra ajutorul international este blocat de catre trupele nigeriene, milioane de oameni murind din cauza foametei sau a lipsei de medicamente.

Dragoste si razboi in Africa

Avand ca fundal razboiul nigerian-biafran, povestea este structurata in jurul a 5 personaje centrale, foarte diferite unele de altele: Ugwu – un baiat sarac de la tara,  Odenigbo – profesor universitar, Olanna – tanara aristocrata, Kainene – sora geamana a Olannei, Richard – englez stabilit in Nigeria.

Autoarea, Chimamanda Ngozi Adichie,  urmareste destinul a 2 familii: profesorul Odenigbo, Olanna – sotia sa, fetita lor – Baby, si servitorul Uguw, pe de o parte, si Kainene si iubitul ei Richard, pe de alta parte. Ambele familii sunt bogate si duc o viata linistita inainte de izbucnirea razboiului, dar pe masura ce nigerienii cuceresc Biafra ele sunt fortate sa isi paraseasca orasele, casele si sa se adapteze la conditii din ce in ce mai grele.

Foarte apropiate la inceput, Olanna si sora ei, Kainene, se indeparteaza una de cealalata dupa intoarcerea lor de la Londra, de la studii, fara un motiv anume. Desi gemene, ele nu sunt identice nici ca infatisare si nici ca personalitate. In vreme ce Olanna este o persoana joviala, sociabila, idealista, care doreste sa isi multumeasca parintii, Kainene este mai putin frumoasa, mai distanta, o afacerista cu picioarele pe pamant care doreste sa duca mai departe afacerile familiei.

Totusi, Olanna este cea care intoarce spatele vietii privilegiate din Lagos si se muta impreuna cu iubitul ei, Odenigbo, profesor de matematica la Universitatea din Nsukka. Casa lor este in mod regulat locul de intalnire al intelectualilor din mediul universitar, viitori lideri in guvernul noii natiuni Biafra. Uguw este un baiat sarac de 13 ani, de la tara, care se angajazeaza in casa profesorului ca servitor si care, prin grija si devotamentul sau, ajunge sa fie indispensabil stapanilor sai.

Intre timp, sora ei, Kainene, se indragosteste de un englez sosit in Nigeria pentru a scrie un roman si care se simte inspirat de cultura Igbo.

O data cu izbucnirea razboiului, vietile tuturor se vor schimba radical, vor cunoaste foametea, violenta, genocidul, teama si lipsa sperantei.

Fictiune bazata pe fapte reale

Ceea ce mi-a placut foarte mult la carte este cat de realist sunt portretizate personajele si faptul ca acestea nu sunt nici perfecte si nici moralizatoare. Dimpotriva, se cearta, se inseala, chiar daca razboiul bate la usa, fac greseli teribile care probabil in alte circumstante ar fi considerate impardonabile (Olanna are o aventura cu iubitul surorii ei, Odenigbo are un copil cu o fata de la tara, Ugwu violeaza o tanara dupa ce fusese recrutat in armata biafrana) – dar care par mai putin importante dupa ce au vazut ororile razboiului.

Jumatate de soare galben este mai mult decat un roman despre razboi. Acesta este fundalul povestii de dragoste, loialitate, prietenie, tradare si iertare. Este o poveste universala despre supravietuire intr-un context istoric precis: razboiul nigerian din 1967-1970.

Romanul este rezultatul a 4 ani de cercetare si documentare a scriitoarei nigeriene Chimamanda Ngozi Adichie, care a creat astfel o poveste captivanta, in egala masura educativa, o fictiune bazata pe fapte reale. Este o pagina din istoria Africii care, dupa cum spune si autoarea la finalul cartii, nu trebuie uitata si, sper eu, nici repetata.

Mesajul cartii este unul simplu, dar profund: in razboi nimeni nu castiga. Chiar si asa-numitii “invingatori” isi sacrifica umanitatea si idealurile. In Romania, Jumatate de soare galben a aparut la editura Rao in colectia Rao Contemporan si o puteti comanda direct de pe site-ul editurii.

1 comentariu »

  • damaris said:

    super carte…am citito si am ramas foarte impresionata …ma asteptam la altceva dar cartea m-a cucerit ..o recomand cu mare caldura

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*