Home » Acum la cinema, Filme

Jobs – Pentru cunoscatori

20 October 2013 scris de Niciun comentariu

steve-jobs-ashton-kutcher0[Titlu in limba romana: Steva Jobs. Omul care a schimbat lumea.]

KoolRank: 7/10

atmosfera & entertainment: 7.5/10

regie: 7.5/10

actori: 8/10

scenariu: 7.5/10

montaj: 7.5/10

Nota IMDb: 5.6/10

Regie: Joshua Michael Stern An: 2013
Actori: Ashton Kutcher, Dermot Mulroney Genul: biografie, drama

steve-jobs-ashton-kutcher1Jobs este un film pe care este bine sa il vezi dupa ce ai citit biografia marelui vizionar american. Nu este un film care sa ne puna pe tava viata sa si care sa vrea sa introduca spectatorul in cele mai mici detalii ale vietii personale ale lui Steve Jobs. Este un film-omagiu pentru cunoscatori si fani, un film de la care atunci cand iesi ai inteles sau nu ce trebuie, fara ca ce se vrea a fi inteles sa-ti fie oferit pe tava. Este o curgere contrarianta de date pe care, daca stii sa le folosesti, percepi filmul ca pe un binevenit omagiu adus unui geniu, iar daca nu, nu. Insusi filmul inspirat din viata parintelui iPhone-ului pare ceva exclusivist, asa cum si-a dorit creatorul sa fie opera sa.

steve-jobs-ashton-kutcher2“We gotta make the small things unforgettable!”

Inainte de a intra in detalii legate de filmul in sine, se cuvine sa fac o remarca: alegerea si jocul lui Ashton Kutcher au reprezentat cheia de bolta in succesul mesajului acestui film. Nu este un film perfect, este un film care incearca sa ridice doar putin valul de pe viata si activitatea celebrului vizionar. Este un film care a fost, sunt sigur, foarte dificil de alcatuit. Nu ai cum, post-mortem, sa dai un raspuns pentru actiunile unei minti vizionare si geniale. Nu ai cum, oricat te-ai documenta, sa intelegi ce a avut acel om in intentie doar uitandu-te la rezultatele muncii sale. Pentru ca procesul prin care un geniu ajunge la astfel de rezultate este de cele mai multe ori de nepatruns pentru o minte “normala”, iar scenaristul si-a asumat acest lucru oferindu-ne in acest film un Jobs “take it or leave it”. Nu esti obligat sa fii fanul sau, dar nestiind de unde sa-l apuci nu poti avea pretentia sa-i intelegi biografia. Omul a fost un pionier al vremurilor sale, nu incape discutie, si chiar multe dintre mijloacele cu care noi citim azi acest review ii datoreaza existenta.

steve-jobs-ashton-kutcher3“I’m gonna sue you for every cent!“

Incercarea de ecranizare a vietii unui om, indiferent in ce domeniu s-a facut el remarcat, nu-i lucru usor. Citind biografia oficiala a lui Steve Jobs am aflat ca Walter Isaacson a publicat respectiva biografie dupa mai bine de 40 de interviuri cu Jobs si dupa intervievarea a peste o suta de persoane apropiate lui Jobs: familie, prieteni, adversari, competitori sau colegi. Aflam deci din mai multe surse ca Jobs nu era mereu un om incantator, era un om manat de demoni interiori, cu o atitudine mereu schimbatoare, greu de suportat in mare parte din timp. Era insa un om al detaliilor, un perfectionist prin excelenta, un vizionar definitoriu pentru timpul sau si un om care inainte de orice a dorit sa aduca utilizatorului final un produs cat mai aproape de perfectiune, desi nu intotdeauna ieftin. Si-a facut astfel dusmani intre figurile emblematice din industria sa, cearta cu Bill Gates zugravita in film fiind cat se poate de reala si cat se poate de bine interpretata de Kutcher.

steve-jobs-ashton-kutcher4Despre actori si regie ce se poate spune?

Cum un film biografic are in vedere un singur personaj, Ashton Kutcher era in situatia de a reusi cu acest rol sa surprinda placut sau neplacut. Nu putea face un rol gri. El a reusit sa faca rolul vietii lui dupa parerea mea. Nu doar asemanarea izbitoare l-a ajutat aici, ci si efortul lui (dublat probabil de mult studiu) de a-l imita in gestica pe Jobs pana in cele mai mici detalii. I-a iesit perfect, practic marele castig al acestui film, in afara de detaliile pe care le-am aflat despre Jobs, este afirmarea, in sfarsit, a lui Kutcher ca actor versatil.

steve-jobs-ashton-kutcher6Ce spun criticii despre Jobs?

Criticii sunt impartiti, aproape asa cum e impartita si piata produselor gandite de Steve Jobs. Notele pe IMDb sau pe alte portaluri de specialitate sunt mici dupa parerea mea: 5,6 pe IMDb. 26% arata tomatometerul de pe rottentomatoes.com si 44 din 100 este nota acordata filmului pe metacritic.com. Eu pun aceste note mici pe seama faptului ca cei ce au votat au dorit sa evidentieze faptul ca filmul in sine, ca produs artistic, are scapari. Perfect de acord ! Insa mesajul acestuia precum si modul subtil in care regizorul si scenaristul au stiut sa il descrie pe sangvinicul Steve mi se pare de apreciat !

Verdictul KoolHunt.ro

Jobs este un fil pe care un fan Apple ar trebui sa-l vada. Este de asemenea o poveste de succes despre antreprenoriatul in stare pura, asa cum numai America ne poate oferi. Va sfatuiesc sa mergeti sa vedeti acest film, mai mult ca sigur ati pierdut timp vizionand fara sa vreti filme mult mai slabe si mai fara mesaj ca Jobs.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*