Home » Carti

Ispasire – imaginatia unui copil schimba destine

13 March 2012 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 8.5/10

Cu Ian McEwan am facut cunostinta acum trei ani prin intermediul celebrei Pe plaja Chesil, asa ca era firesc sa revin asupra unui alt titlu. De data asta am ales Ispasire tocmai pentru ca nu am vazut filmul, dar mi-a placut atat de mult cartea, ca l-am pus deja pe lista.

O domnisoara cu o imaginatie hiperactiva

Romanul debuteaza alene intr-o zi de vara de la mijlocul anilor ’30, inainte de inceperea celui de-al doilea razboi mondial. Actiunea are loc in Anglia rurala, la conacul une familii instarite, si primele zeci de pagini sunt destul de lente si pline de descrieri: ale locurilor, ale personajelor, ale trairilor interioare. Avem personajul principal, Briony, o domnisoara de 13 ani care viseaza sa devina scriitoare si care incearca sa faca deja primii pasi in acest sens. Impreuna cu Cecilia, sora mai mare, si verisorii (gemenii Jackson si Pierrot cu sora lor, Lola) se straduie sa puna in scena o mica piesa de teatru scrisa chiar de Briony. Sceneta se doreste a fi o surpriza pentru fratele mai mare, Leon, care revine acasa in vacanta de vara insotit de un coleg de scoala, Paul Marshall.

In peisaj apare si Robbie, fiul menajerei, si un apropiat al familiei, prieten din copilarie al tinerilor Tallis. Fara voia ei, Briony asista la doua episoade romantice intre Cecilia si Robbie (la fantana si in biblioteca) si, cu inocenta si imaginatia specifica varstei, le da o interpretare mult mai grava decat ceea ce sunt in realitate. Asa ca adolescenta noastra decide sa isi apere sora de “brutalitatea” lui Robbie.

Cosmarul unei nopti de vara

Sansa apare chiar in acea seara, cand gemenii dispar si toata lumea porneste in cautarea lor. Intamplarile din acea noapte vor da un impact covarsitor asupra vietilor tuturor. Ceea ce se dorea a fi o simpla cautare a copiilor, degenereaza intr-o tragedie, in urma careia Lola este violata. Atacatorul ramane necunoscut, Lola pretinzand ca intunericul a impiedicat-o sa vada ceva. Briony insa este de alta parere. Desi i-a vazut silueta doar de la distanta, este sigura ca nimeni altul decat Robbie este faptasul. Declaratia data la politie in acest sens ii pecetluieste soarta lui Robbie, in a carui nevinovatie doar Cecilia si propria mama mai cred.

Pana la inceperea razboiului, Robbie isi petrecuse deja 2-3 ani in inchisoare. In urma tragediei, Cecilia se instraineaza de familie si se pregateste sa devina infirmiera. In tot acest timp, cei doi indragostiti tin legatura doar prin intermediul scrisorilor, orice contact fiindu-le interzis. Sansa pare sa le surada atunci cand Robbie este eliberat din inchisoare cu conditia sa se inroleze in armata.

Nu spun mai mult, trebuie sa cititi cartea pentru a afla deznodamantul povestii lor de dragoste si ce s-a intamplat cu Briony, verisoara Lola, si cine este de fapt adevaratul atacator din acea noaptea fatidica.

Poate ca romanul incepe lent si actiunea se lasa indelung asteptata, dar mai tarziu cu greu  mai poate fi lasat din mana. Si toata descrierea de la inceput nu are alt efect decat ca te familiarizeaza cu personajele, ajungi sa rezonezi cu trairile lor si te revolti la nedreptatile care li se intampla.

Ispasire a aparut la editura Polirom si poate fi comandat direct pe site.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*