Home » Acum la cinema, Filme

Grudge Match – Un film bun pentru un film usor

19 January 2014 scris de 2 comentarii

grudge-match-filme-noi0[Titlu in limba romana: Grudge Match: Faceti pariurile]

KoolRank: 7/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 7.5/10

actori: 7.5/10

scenariu: 7/10

montaj: 7/10

Nota IMDb: 6.8/10

Regie: Peter-Segal An: 2013
Actori: Robert De Niro, Sylvester Stallone, Kim Basinger Genul: actiune

grudge-match-robert-de-niro-sylvester-stallone0Intr-o perioada in care toti iubitorii de film dau navala penru a vedea filme nominalizate la Globurile de Aur 2014 sau Oscar 2014, deci filme grele, a aparut in peisajul foaierelor salilor de pe la mall-uri un afis al unui film ce parea condamnat la desuet sau la multe parodii: Grudge Match, un film cu Sylvester Stallone si Robert De Niro drept cap de afis. E un film care se lanseaza in aceeasi perioada a anului cu filme precum 12 Years a Slave, The Butler sau Saving Mr. Banks, care din trailer suna a Rocky 5 sau 6 sau la cat s-a ajuns, deci un film cam de evitat. Si desi in ultima vreme De Niro a aparut in filme ce nu erau deloc pe masura geniului sau, desi acesta parea unul dintre ele, m-am riscat si m-am dus sa-l vad.

grudge-match-sylvester-stallone4Surprizaaa: filmul, daca e sa nu incercam sa il clasam langa Shawshank Redemption sau mai stiu eu ce minune ecranizata, nu e rau! Adica e un film mediu, nu mediocru, un film ingrijit, cu dialoguri atent non-ofensatoare si totusi necliseistice. Un film cu staruri (Kim Bassinger sau Jon Bernthal, Shane din Walking Dead sau Brad din Wolf of Wall Street, depinde unde l-ati vazut) care nu cade in capcana altor filme ce incercau sa infatiseze varsta putin trecuta de prima tinerete a eroilor ca pe un amanunt minor.

grudge-match-robert-de-niro1

Sally Rose: No matter how hard you guys work, you won’t be your best. Henry ‘Razor’ Sharp: It’s the best we got.

Povestea e simpla si complicata in acelasi timp. Simpla pentru ca, in mare, e vorba despre iubire, tradare, patima si razbunare. Complicata pentru ca fiecare dintre eroi considera ca are partea lui de dreptate si detine partea lui de adevar. Fosti campioni mondiali de box, fiecare la categoria sa, cei doi au luptat in urma cu 30 de ani pentru a se stabili care dintrei ei este cel mai bun. Au fost atunci doua meciuri, intr-unul a castigat Billy “The Kid” (interpretat de Robert De Niro), in celalalt Henry “Razor” Sharp (interpretat de Sylvester Stallone). Se programase si cel de-al treilea meci (decisiv), dar din cauza ca Razor a renuntat fara sa spuna din ce motiv, acel meci nu s-a mai tinut, ramanand o rana deschisa in viata celor doi.

In zilele noastre, fiul impresarului de atunci reuseste sa-i convinga pe cei doi sa lupte si pe aceasta lupta se tese intriga acestui film. Cei doi nu mai sunt deloc in forma, prilej de dialoguri savuroase, neincrederea ca ei ar putea duce un meci de 12 reprize pana la capat marcandu-i deopotriva atat pe cei din jurul lor, cat si pe specialisti.

grudge-match-robert-de-niro2Billy ‘The Kid’ McDonnen: [at Sharp] The whole world’s laughing at us! But we’re not dead! In fact, I feel more alive now than I ever felt!

Ca si cele cateva vorbe din subtitlul de mai sus, filmul se constituie intr-un statement. Nu doar al boxerilor in varsta ci, probabil si al actorilor in etate. Pentru ca din el razbat mai tot timpul mici dojane mai mult sau mai putin transparente la adresa modului in care este vazuta capacitatea unui om la cincizeci de ani de a o lua de la capat in viata. Cei doi reusesc in box. Insa odata cu lupta metaforica din ring ei reusesc sa-si puna ordine si in viata. Si asta pentru ca au avut curaj sa riste si sa spere, totul asezonat cu determinarea parca tipic americana de a face ceea ce ti-ai propus cat mai apropiat de perfectiune. Pe oameni ca acestia s-a cladit visul american, pe oameni “nebuni”.

grudge-match-sylvester-stallone3Despre actori si regie ce se poate spune?

In primul rand, pentru cei mai tineri ce se intreaba ce e cu De Niro intr-un film cu box, am doar un lucru de spus : cautati si vedeti Raging Bull, un film facut de un baiat Martin Scorsese, pentru care numitul De Niro a luat un Oscar pentru cel mai bun rol principal masculin in 1981, film care in acel an a luat si Globul de aur si Oscarul pentru cel mai bun film… In rest… despre actorii si regia din filmul de care vorbim aici vorbele ce sunt de spus pot fi si multe si putine. In cateva cuvinte: filmul e “de vara”, nu emite pretentii si nici nu are dorinta sa rupa gura targului. E usor, simpatic, curat si agreabil.

grudge-match-kim-bassinger6Ce spun criticii despre Grudge Match?

Evident ca sunt unii care dau cu el de pereti! Era poate de asteptat. Insa un lucru trebuie sa fie limpede: “De Niro and Stallone prove they can still go a few rounds in the movie world. Not a great movie but definitely better than you expect.” – Jackie K. Cooper. Asta, la care se adauga cele peste 7 milioane de dolari facuti in primul weekend in SUA, cred ca pun la adapost filmul de ceea ce multi se vor grabi sa-l catalogheze drept fiasco. Altfel pe MetaCritic.com Grudge Match a adunat un metascore de 35/100, in timp ce tomatometerul de pe RottenTomatoes.com arata 25% fresh pentru Grudge Match.

Verdictul KoolHunt.ro

Vedeti filmul Grudge Match! Da usor, simpatic dar si cu mesaje subliminale care te pot pune pe ganduri si care iti pot induce o stare de euforie creatoare, ceea ce nu-i rau. E totusi un film de vazut atunci cand ati terminat filmele considerate bune sau foarte bune, dar inainte sa treceti sa vedeti filme proaste.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*