Gran Torino – Dirty Harry ursuz si amuzant inainte de pensionare
– atmosfera & entertainment: 9/10
– actori: 9/10
– regie: 8/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 8.4/10
Ador filmele lui Clint Eastwood din ultimii ani. Filme care reprezinta mostenirea pe care un mare actor si regizor doreste sa o lase lumii. Filme cu mesaj, filme cu misiune, filme umane si, in acelasi timp, filme care ne fac mai buni. Gran Torino este un ramas bun al marelui actor, care a declarat ca acesta este posibil sa fie ultimul sau film ca actor. Si este un film de buna dispozitie, distractiv si induiosator in acleasi timp, un film uman si captivant. Care ne face sa ne dorim sa avem si noi un vecin de bloc/casa precum Walt Kowalski (personajul lui Clint Eastwood din Gran Torino), cel putin cu dedicatie pentru cativa dintre dragii nostri vecini de cartier.
Do you feel lucky? Well do ya, punk?
Walt Kowalski, un veteran al razboiului din Coreea, priveste cu ochi rauvoitori la lumea in continua schimbare din jurul sau. Vaduv, batranul isi conduce de colo-colo automobilul sau Ford Gran Torino, vazand cum cartierul in care locuieste este tot mai afectat de violente bande de imigranti. Cand tanarul Tao, un imigrant asiatic, incearca sa-i fure masina, Walt reactioneaza surprinzator si-l ia sub aripa sa morocanoasa pe micul infractor, pe care vrea sa-l invete sa se poarte ca un barbat.
Clint Eastwood/Walt Kowalsky este un Dirty Harry pensionat, ursuz, dar care nu se da in laturi de la a pune ordine in cartier si a da fiori tuturor raufacatorilor in ciuda varstei inaintate. Desi aparent rece, rasist, vicios si dornic a nu se deschide in fata nimanui, Walt Kowalsky ajunge in final sa ne arate latura sa umana, mergand pana la sacrificiul suprem pentru a apara oamenii la care tine.
Finalul este usor tras de par, trist, reusind sa ne lase un gust oarecum amar dupa film. Poate prea dramatic, poate un pic neverosimil, totusi este corect si ne prezinta modul ca la carte de rezolvare a lucrurilor. La ce altceva ne-am fi putut astepta din partea unui Clint Eastwood care intotdeauna a elogiat onoarea.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Clint Eastwood reprezinta deja istoria cinematografiei americane in sine: 53 ani de actorie, 37 ani de regie, 2 Oscaruri pentru regie, 2 Oscaruri pentru cel mai bun film si multe alte nominalizari pentru cel mai bun actor in rol principal/secundar. Dupa cum bine spune criticul de film Roger Ebert, Clint Eastwood reuseste la 78 de ani sa se regizeze singur si sa arate in stare sa bage in sperieti toti raufacatorii din oras.
Chiar daca ceilalti actori al filmului sunt, aproape evident, incepatori, acestia reusesc sa dea autenticitate filmului si atmosferei strazilor pe care Eastwood doreste sa o scoata in evidenta. Iar prezenta marcanta a lui Eastwood reuseste sa tina singura in picioare intregul film.
Ce spun criticii despre Gran Torino?
Peter Travers de la Rolling Stone pare a fi gasit Gran Torino ca fiind extrem de amuzant, un film de buna dispozitie cu un mesaj transmis subtil si care nu se abate nici un moment de la calea dreapta. La polul opus al aprecierilor, Ty Burr afirma in Boston Globe ca un film precum Gran Torino este fascinant, dar este departe de a fi un film bun.
Roger Ebert are un review foarte dulce despre Gran Torino in Chicago Sun Times, review care incepe cu urmatoarea fraza: “I would like to grow up to be like Clint Eastwood. Eastwood the director, Eastwood the actor, Eastwood the invincible, Eastwood the old man.”. Roger il numeste pe Clint Eastwood in Gran Torino o intrupare a lui Dirty Harry la batranete. Mahola Dargis in review-ul Gran Torino din New York Times spune ca a gasit acest film ca fiind in acelasi timp teribil de amuzant si emotionant, un excelent film de pensionare pentru actorul Clint Eastwood cu un rol ursuz si amuzant in aceeasi masura.
Matt Pais spune despre Gran Torino in Chicago Tribune ca este un film care are toate sansele sa isi binedispuna audienta prin simplul fapt ca il arata pe Clint Eastwood la fel de capabil sa fie o amenintare pentru raufacatorii din jur, asa cum era si in tinerete. Claudia Puig pune punctul pe i in review-ul Gran Torino pentru USA Today, afirmand ca filmul este o sinteza a temelor care l-au fascinat pe Clint Eastwood de-a lungul intregii sale cariere – razboi, familie, esec, pierdere, credinta, relatii umane neasteptate – toate tratate uman si emotionant, intr-o atmosfera comica demne de pensionaera unui mare actor care l-a intrupat odata pe Dirty Harry.
Ca si omagiu, va las sa urmariti scena celebra din Dirty Harry – “Do you feel lucky? Well, do you, punk” – si trailerul Gran Torino.
Gran Torino – trailerul oficial al filmului
[…] is the original: Gran Torino – Dirty Harry ursuz si amuzant inainte de pensionare … Alte articole RepereTaguri eLeisure Time – my eLeisure!: Unknown DJ from Spain beco […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.