Home » Filme

Going Postal – Postasul cel Viteaz si misterul crimelor din Ankh-Morponk

2 December 2010 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 8.5/10

atmosfera & entertainment: 8/10

regie: 8/10

actori: 8.5/10

scenariu: 9/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.8/10

Dupa cele doua ecranizari ale romanele lui Terry Pratchett, Hogfather (2006) si The Color of Magic (2008) – reprezentand de asemenea si primul roman al seriei ce are loc in Lumea Disc – Jon Jones (Archangel, Northanger Abbey) regizeaza maiestos a 33-a poveste din Lumea Disc si anume, Going Postal. Moist von Lipwing, un escroc de profesie, ajunge directorul unui oficiu postal. Aici il va intalni pe Pump 19 (cunoscut si ca Mr. Pump) – un golem incoruptibil, pe batranul postas junior, Tolliver Groat si pe asistentul acestuia, Stanley Howler. Aventura incepe printre milioanele de scrisori adunate in mormane si ticsite in camerele pustii.

The only problem with having a bright tomorrow is you have to get through the night before

Domnul Lipwing (interpretat de Richard Coyle) nu-si doreste sa fie postas si planuieste sa fuga atunci cand gardianul sau, Mr. Pump (interpretat de Marnix Van Den Broeke) nu este atent. Insa, pentru moment isi doreste doar sa petreaca o noapte linistita in asternuturi curate, intr-o camera cu draperii rosii, brodate la poale, cu tavane inalte si candelabre antice pline de farmec. Mormanele de scrisori prafuite ce cad in valuri printre usile intredeschise ii alunga visele frumoase. In cele din urma reuseste sa adoarma intr-un colt intunecat al unei camere care parca respira atunci cand nu esti atent. In toiul noptii este trezit de soaptele lipsite de sens ce aluneca din scrisorile aruncate pe podeaua rece. Soaptele se transforma in cuvinte si acestea in imagini ce il ingrozesc pe noul director.

Words do not kill! People kill. Wild animals kill. But words… words have a totally different power. They enter in through our eyes and ears and work their way into our souls.

Inspaimantat de cele vazute si auzite, Domnul Lipwing hotaraste sa fuga cat mai rapid. Intre timp il intalneste pe competitorul sau si al oficiului postal, Reacher Gilt (interpretat de David Suchet), proprietarul telegrafului de peste drum. Acesta ii povesteste despre fostii directori ai oficiului si despre soarta lor nefasta. Vrea sa fuga, dar stie ca nu o sa reuseasca niciodata sa-l pacaleasca pe cinstitul golem. O intalneste pe antipatica Adora Belle Dearheart (interpretata de Claire Foy) care ii starneste anumite sentimente de dragoste, anulandu-i, cel putin pentru moment, planurile de a fugi din Ankh-Morponk.

How dare the Gods work against me! I don’t remember giving them permission

Lipwing afla ca inceracarea sa din trecut de a insela sistemul bancar a cauzat moartea mai multor oameni printre care se numara si tatal Adorei si fratele acesteia. Ajutat de Mr. Pump si de gasca sa de golemi incoruptibili, incearca sa-si indrepte greselile.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Richard Coyle se descurca formidabil in rolul escrocului cu inima de aur. David Suchet se potriveste, ca de obicei, perfect in rolul „lupului cel rau”, iar Claire Foy constituie surpriza acestei experiente cinematografice, interpretand de exceptie primul sau rol intr-un film de lung metraj. Atat batranul actor Andrew Sachs cat si Ian Bonar merita mentionati pentru prestatia profesionista de care au dat dovada. Dupa succesul rasunator cu adaptarea cinematografica a romanului lui Robert Harris, Archangel, Jon Jones revine iar in privirile cinefililor cu ultima adaptare de succes a romanelor din Lumea Disc.

Ce spun criticii despre Going Postal?

Criticile profesioniste s-au lasat intarziate, insa, 82% dintre utilizatorii RottenTomatoes care au votat pentru Going Postal, acesta fiind considerat o adaptare reusita si plina de umor.

Verdictul KoolHunt.ro

Going Postal readuce magia lui Pratchett in casele cinefililor, ridicandu-se la nivelul predecesorului sau, The Hogfather si a minunatei aventuri de inceput din The Color of Magic. Toate acestea fiind recomandate tuturor adultilor ce inca mai au inima de copil si desigur publicului prichindel ce este in cautarea unui festin cinematografic in perioada sarbatorilor.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*