Home » Stiri cinema

Festivalul NexT 7 – a 7-a arta cucereste mainstream-erii cu scurte unul si unul!

11 April 2013 scris de Niciun comentariu

festivalul-de-film-next1Ieri seara, de la 19, cinematograful Studio a fost gazda galei de deschidere a Festivalului de Film NexT (editia a saptea), al treilea din cele patru evenimente dedicate filmului din aprilie, care se va intinde pana duminica. De ce atata inghesuiala festivaliera luna asta, nu pot sa-mi explic – decat, poate, printr-o coincidenta – dar pot sa ghicesc, din plinul salii de cinema de pe Magheru, ca bucurestenii cinefili nu gasesc rasfatul deloc suparator.

Cel mai scurt film despre anorexie si cel mai lung cadru-secventa

Si a fost, deci, primul calup competitional, proiectat ieri in deschidere, dupa o prefata despre highlight-urile festivalului de care s-a achitat fara multe mormaieli din public Ada Solomon. Stiam noi ce stiam, ne pastram, pesemne, bombanelile pentru moldovenescul Panihida – cel din urma mediu-metraj, care, plasat intr-un cadru trist, funerar, de tara, nu si-a tinut publicul in palma ca primul film romanesc, comedia Santul, de-asemenea sateasca, dar ceva mai bine inchegata.

ada-solomon-deschidere-festivalul-de-film-nextPoate ca a migrat, incet-incet, foarte incet, de la romani catre fratii de peste Prut valul nou, chitit pe scene lungi si lente de dragul frumusetei artei a saptea. Oricum, imi aminteam ieri de starea lamentabila a scolii de cinema din Republica Moldova despre care se plang des creatorii lor de film, si ramaneam pana la final de Panihida, din respect si o curiozitate bolnava. Per total, nu chiar atroce filmul, ba chiar memorabil, dar, ca experienta cinematografica – dureros.

Poate cel mai bun scurt al serii (cel care a primit votul meu, cel putin) a fost pastila de realitate Eat (Germania), in care o scheleto-foto-modelita, bantuita de imaginea unui hamburger si zumzaiala de pe platou “Oare nu s-a ingrasat?”, se retrage in camera ei si purcede a manca tot din campul vizual – machiaj, flori, oglinda, televizor… Poate ca majoritatea ropotelor de-aplauze erau reactii-reflec la absurdul imaginilor, insa primirea entuziasta a publicului de ieri m-a uimit prin dovada unei sensibilitati la care n-as fi indraznit sa sper in nicio sala, chiar si festivaliera.

Tot in programul de ieri, remarcabil a fost La Ravaudeuse, stop-motion-ul din sfoara, scame si sentiment al lui Simon Filliot, care te loveste peste ceafa cu o poveste magica, despre singuratate si infratire neinteleasa. Nu stiu unde l-ati putea voi vedea, eu re-vedea, dar va merita atentia acest tanar aflat deja la al doilea efort regizoral – un pont va dau: competitia I se proiecteaza si in reluare in cadrul NexT!

Din punctele forte ale festivalului revenit cu forte noi – NexT, please!

festivalul-de-film-next2Ca tot treceam mai sus cam grabita peste procesul de votare, sa explic, totusi, pentru ce voteaza publicul la NexT – sau cu ce ne ademenea ieri Ada Solomon – si anume, pentru o sansa de a castiga, prin tragere la sorti, pachete de carti de la Carturesti sau cursuri foto de la F64! Eu, una, am fost agatata de la “Hello”… de ce ne trebuie atatea stimulente pentru a ne exprima?

La capitolul “MUST”, NexT propune in fiecare zi un program stufos, deloc nisat, sau, mai bine zis, potrivit pentru toate nisele – oricare ti-ar fi preferinta in materie de scurt-metraje, festivalul promite sa iti vorbeasca pe limba ta, cu filme pe gustul tau. Pe langa cel 23 de scurte spicuite pentru Competitie de Irina Trocan si Andrei Gorzo, ne mai umplem zilele pana in weekend cu Seminariile NexT, unul si unul, despre sound design, post-productie si regie de film; cu scurte europene de top in turneu (Short Matters! @ Cinema Corso, 12 & 14 aprilie); si cu premiantele festivalului de la Cannes din sectiunea Semaine de la Critique (@ Cinema Studio, 14 aprilie).

Pentru o vedere mai in ansamblu si nu la gramada, de care am fost eu in stare aici, consultati programul complet pe pagina de Facebook a evenimentului!

Si nu uitati, asta seara este Aceea, The One cea de ne-ratat, pe care ne-o vom aminti pana la editia a 8-a: intre nopti lungi dedicate scurtelor de Oscar (NexT Oscars Night @ Cinema Patria, 12 aprilie) sau petrecerilor panic-arzilor (azi si maine @ Club Panic!), seara de comedie (Comedy Night @ Cinema Corso, 11 aprilie) se anunta mai cu mot, ca doar, mai presus de orice doleante superioare si aere de avizati, vrem sa fim gadilati la cinema – iata, deci cum arata invitatia la noaptea rasetelor lungi, sper sa-i dati curs:

Pozele au fost preluate de pe pagina de Facebook a Festivalului NexT.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*