Home » Evenimente, Stiri cinema

Festivalul de Film Documentar One World Romania – un apel la libertate!

8 March 2012 scris de 2 comentarii

Imi pare rau ca voi scrie acest articol doar pentru cei care locuiesc in Bucuresti, deoarece un astfel de eveniment dupa parerea mea ar trebui sa se desfasoare in toate orasele din Romania. Majoritatea dintre noi stiu ce este acela un festival de film, dar un festival de film documentar?

Un festival de film documentar in primul rand este un prilej foarte bun pentru orice public de cinema de a lua o pauza de la lumea fictiunii si de a intra mai mult in lumea reala. Nu insa orice lume, o lume pusa in valoare, explorata, disecata si interpretata prin intermediul aparatului de filmat care spre norocul nostru, in comparatie cu ochiul uman, “inregistreaza obiectiv” dar pune intr-o noua lumina mediul in care noi ca indivizi ne ducem viata de zi cu zi, iar ecranul de cinema ne amplifica viziunea asupra lumii in care traim.

Cea de-a cincea editie a festivalului de film One World Romania de anul acesta ne aduce in fata unele dintre cele mai fierbinti teme si evenimente care s-au petrecut pe mapamond in ultimii cinci ani, atat din punct de vedere politic cat si social, si ne provoaca sa judecam din perspectiva de spectatori pozitia noastra fata de cele intamplate.

Festivalul este impartit pe mai multe sectiuni:

Sectia – Revolutii Online (Online Revolutions) sectie care prezinta cum noile tehnici media si internetul au “revolutionat” si determinat la propriu societatea sa reactioneze

Sectia – Politica (Between Fear and Freedom) sectie care prezinta principalele decizii de la nivel politic care au influentat societatea in ultimii ani

Sectia – Munca si Rasplata (More Pain – No Gain) sectie care prezinta cum societatea din ultimii ani face fata crizei financiare

Sectia – Minori si Batrani (Growing Up – Growing Old) sectie care pune conflictul dintre generatii intr-o noua lumina

Sectia – Probleme de Familie (Washing Our Dirty Laundry) sectie care ne expune obiectiv ce s-a ales din institutia familiala moderna

Sectia – Pasapoarte (Identity Check) sectie care ne ofera o noua identitate ca indivizi intr-o comunitate

Sectia – Penala (Justice – Butt Naked) sectie care ne arata ca legile chiar sunt incalcate

Sectia – Activisti si Indignati (Activism Is Stupid?) sectie care ne arata ca si noi avem un cuvant de spus

Sectia – Albania Special (Our Forgotten Classmates) – sectie care ne aduce aminte despre un vecin din europa despre care nu s-a mai auzit nimic

Retrospectiva Jennifer Fox – o retrospectiva a unuia dintre cei mai importanti creatori de documentare de sex feminin

Fiecare sectiune are rolul sau in festival – daca in unele sectiuni avem o perspectiva globala asupra unor evenimente politice sau sociale, in altele avem o viziune intimista, filme prin care este individualizata persoana si pozitia sa in societate si familie, expunand direct sentimente si trairi care le-am vazut poate fugar intr-un reportaj TV.

Dupa cum au declarat organizatorii festivalului, editia de anul acesta ii este dedicata lui Vaclav Havel, fostul presedinte al Cehiei care a sustinut festivalurile One World in intreaga lume si ale carui observatii patrunzatoare pot fi regasite in multe dintre subiectele programului festivalului; iar principala menire a editiei de anul acesta este sa reaminteasca publicului de cinema importanta drepturilor fundamentale ale omului si a liberei exprimari in societate.

In afara de proiectii, festivalul aduce cu sine, pe langa invitati din intreaga lume (atat din domeniul cinematografic cat si plastic), mai multe evenimente conexe: expozitii de fotografie, sesiuni de discutii, workshop-uri si proiectii speciale pentru elevi si studenti.

Printre invitatii de seama amintesc doua nume: Jennifer Fox – unul dintre cele mai importante nume ale filmului documentar pe teme sociale si politice din ultimii 20 de ani si Oleg Vorotnikov – fondatorul grupului de arta politica Voina, care a promis publicului bucurestean ca in timpul festivalului vor avea parte de o “surpriza urbana inedita”.

Pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul oficial al festivalului: www.oneworld.ro

Iar la final as vrea sa il citez pe Alexandru Solomon – autor al documentarelor Kapitalism – reteta noastra secreta, Apocalipsa dupa soferi si Cold Waves – razboi pe calea undelor, si directorul festivalului One World Romania:

“Va invitam sa fiti spectatorii unor filme, dezbateri si actiuni care va transporta prin lume. Pregatiti-va pentru o calatorie extraordinara. Vor fi multe de explorat, discutat si luat acasa.”

Enjoy!

13 – 18 Martie, Bucuresti – Cinemateca Eforie, Cinema Union, Cinema Corso, Noul Cinematograf al Regizorului Roman. Pret bilet zi proiectie 8 lei, pret abonament festival 60 lei.

2 comentarii »

 • Paul Barbu said:

  Este foarte adevarat, ca ocaziile de a vedea film documentar de acest gen sunt foarte putine, dar nu si inexistente. vedeti ca de 18 ani Astra Film Festival din Sibiu a adus pt publicul romanesc apetitul pt astfel de filme http://www.astrafilm.ro

 • Radu Iulian Baba said:

  Salut Paul!

  Stiu si despre acel Festival. Ma refeream in articol ca ar fi o idee foarte buna ca genul acesta de evenimente sa se intample simultan la nivel national si nu numai intr-un singur oras. Ar fi un avantaj pe ambele parti atat pentru organizatori cat si pentru publicul spectator.

  Multumesc pentru comment si te invit sa urmaresti si urmatoarele articole!

  Numai Bine!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*