Home » cinema, Filme

Fast & Furious 6 – mai mult furios decat iute

27 May 2013 scris de 4 comentarii

fast-and-furious1[Titlu in limba romana: Furios si iute 6]

KoolRank: 7/10

– atmosfera & entertainment: 7.5/10

– regie: 7/10

– actori: 6/10

– scenariu: 6.5/10

– montaj: 7/10

Nota IMDb: 7.8/10

Regie: An: 2013
Actori: Vin Diesel, Dwayne Johnson, Luke Evans Genul: actiune

 

fast-and-furious2Am dorit sa merg la Fast & Furious 6, este si va ramane un film cu buget mare care a umplut si va umple mereu salile de cinema. Avem de-a face, in a sasea parte a francizei, cu mai multa violenta decat curse de masini si asta e un minus al noului episod. Voiam si ma asteptam sa retraiesc adrenalina a la Tokyo Drift cel putin, mai ales ca, avand la dispozitie atatea noutati tehnologice in materie de productie si post-procesare, aveam de ce sa am asemenea asteptari. Nu a fost sa fie, aparitia in noul Fast & Furious a lui Dwayne Johnson (care il intruchipeaza pe politistul Hobbs), mare campion de wrestling in viata de zi cu zi, inclinand probabil balanta catre frecventa ridicata a scenelor violente, de lupta corp la corp.

Avem, deci, in acest film mai multa bataie si mai putine curse decat probabil ne-am fi dorit, iar acest lucru a nascut o adevarata polemica in critica de film. Multi au apreciat noua tendinta, iar altii, mai traditionalisti, care doreau ca si mine sa alerge cu eroii din film cat mai mult, s-au trezit in fata unei pelicule cu un procent de violenta cam mare.

“You’ve got the best crew in the world standing right in front of you, give them a reason to stay”.  (Dom – Vin Diesel)

fast-and-furious3Nu voi povesti mai mult decat ce va putea fiecare dintre voi sa vada din trailer, voi face insa cateva precizari pe baza carora, la final, imi voi face si recomandarea de a vedea sau nu acest film.

Asadar, echipa lui Dom (Vin Diesel) este angajata de catre politia reprezentata de Hobbs (Dwayne Johnson) sa dea de urma unui criminal periculos (Shaw, jucat de Luke Evans). Si, cum nimeni pe lume nu mai putea avea sansa sa-l opreasca pe Shaw, a trebuit reactivata echipa lui Dom, retrasa acum pe undeva prin Brazilia, la adapost de legi ale extradarii si de noi aventuri periculoase.

Spuneam ca am avut cam putine curse si cam multa bataie, asta a fost impresia mea si o sustin. Pe de alta parte, cursele existente merg inspre desene animate neverosimile in multe randuri, neverosimilitatea cantarind destul de greu in acordarea unei note mici unui film care, prin cartea sa de vizita, cerea din start mai mult.

“That’s not a plane, it’s a planet!”

fast-and-furious4Partea mai putin buna din film poate fi descrisa in cateva cuvinte: dialoguri usurele spre modeste. In acelasi timp, desi post-procesarea pare sa fi costat o avere, avem probleme si aici, de multe ori impresia ca o cursa e “pe repede inainte” intarind ideea de irealitate si neverosimil. In mare, problema este aceea ca, intr-o masura covarsitoare, cam tot ce se intampla in film este imposibil in realitate. Ori asta nu-i ok. Sa ai doua ore de trucaje mai mult sau mai putin vizibile, toate accentuand ideea de SF intr-un film ce se vrea realist e cam ciudat.

Avand cascadorii dintre cele mai ireale si mai neasteptate, putem spune ca, lasand la o parte imposibilitatea scenelor respective de a se intampla in realitate, cei mai entuziasti privitori ai unor astfel de filme vor ridica notele acestuia pe site-urile de profil si vor amortiza cheltuielile probabil uriase facute cu productia acestuia.

Despre actori si regie ce se poate spune?

fast-and-furious5Despre actori nu putem spune ca au fost mai buni sau mai slabi decat in celelalte cinci parti. S-au achitat de roluri, probabil eforturile lor au fost destul de mari, deci eu consider ca, daca filmul a avut bube, nu lor li se datoreaza. Problemele cele mai acute ale acestui film consider ca au fost puse de scenarist. Chris Morgan (caci el este responsabil cu unele replici care te loveau in moalele capului), desi are la activ alte 3 episoade din serie, pare ca are o problema de targetare a filmului. Probabil, dorind sa tina seama de faptul ca multi fani din viata de wrestler a lui Dwayne Johnson vor ingrosa veniturile filmului, a tinut mortis sa scrie ceva de la usurel spre ridicol pentru a putea fi asimilat de catre acestia…

Regia are, si ea, si bune si rele. Scene in care la o masina cu cutie automata se schimba vitezele precum la una cu cutie manuala sau aparitia unui celebru autobuz londonez cu numarul 4 in locuri unde acesta nu are ce cauta in realitate fiind doar cateva dintre ele. Mai avem, intre gafe, insistenta cu care se filmeaza o scena mult prea lunga pe un aeroport in noapte cand, din cauza luminii slabe, deja nu mai stii care e cine si cand nu stii daca sa te bucuri pentru eroul pozitiv sau sa te sperii ca cel negativ a triumfat. Scena tancului (care apare si-n trailer), luata parca direct de pe tancuri.com, ne abtinem sa o comentam, e neverosimila pana si pentru copiii din clasa pregatitoare.

Ce spun criticii despre Fast & Furious 6?

fast-and-furious6Cred ca este unul dintre filmele cele mai controversate de pe site-urile de specialitate, astfel ca Fast & Furious 6 aduna 72% pe Rotten Tomatoes. Iar pe Metacritic, Fast & Furious 6 obtine un punctaj de 61%. Are toata gama de note, de la 1 la 10, inclusiv!

De aceea probabil si review-ul de fata poate parea inconsistent. E un film care poate fi facut praf cu probe si, in acelasi timp, are elemente care sa-l recomande ca pe un blockbuster!

Verdictul Koolhunt.ro

Fiind un film-controversa, noi spunem ca merita vazut, mai ales pentru ca astfel fiecare isi poate face parerea proprie, de aceea vi-l recomandam – mai ales ca va rezerva la final o surpriza de proportii, care tine viu interesul pentru Fast & Furious 7! :)

4 comentarii »

  • Fast & Furious 6 | Dorin Ap?v?loae said:

    […] toat? gama de note (de la 1 la 10 inclusiv) ?i a c?rui cronic? mai pe larg o g?si?i pe koolhunt.ro scris? de […]

  • dyamisi said:

    La fel ca si tine am avut asteptari mari de la cel de-al saselea film al seriei.din pacate dezamagirea a fost foarte mare,datorita scenelor fortate si neverosimile.singurul plus a fost revederea actorilor pe care i-am indragit de-a lungul seriei.mi-a placut recenzia ta,ai punctat exact tot ce m-a deranjat la film.sincer l-am vazut,dar nu-mi doresc sa-l revad si asta spune multe…

  • Geon the boss said:

    Daca scenele in care cursele date pe repede aveau o doza de normalitate si naturalete in miscarea lor, si eu as sustine acest film cu o nota pe masura. SF-ul star trek-into darkness mi se pare mult mai realist decat fastul si furiosul 6. Nu am avut asteptari ridicate, si nici nu am primit emotia pe care o primeam in Tokyo Drift.. Probabil se va mai face un nou film Fast and Furios 7. Ce ar putea avea in el?

  • Adela said:

    Cred ca majoritatea aveau asteptari mari de la acest film insa dezamagirea a fost foarte mare. Ma rog, daca te uiti la el doar pentru Vin, poate ca ai ramane cu o parere cat de cat ok…

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*