Home » Acum la cinema, cinema, Filme

Dredd 3D – judecator intr-o lume nedreapta

14 November 2012 scris de 3 comentarii

[Titlu in limba romana: Dredd 3D: Ultima judecata]

CoolRank: 6.5/10

– atmosfera & entertainment: 6.5/10

– regie: 7/10

– actori: 7.5/10

– scenariu: 6.0/10

– montaj: 7.5/10

Nota IMDb: 7.7/10

Regie: Pete Travis An: 2012
Actori: Karl Urban, Olivia Thirlby, Lena Headey Genul: actiune, SF

 

Dredd este un film ce poate fi asimilat in doua moduri: film ori joc. Are momente in care ai impresia ca e facut dupa un shooter veritabil, dar si dupa un joc de strategie. Ce e clar apropos de un film precum Dredd e un singur lucru: nu este recomandat celor usor impresionabili. Pentru ca abunda in imagini extrem de explicite, pentru ca vedem “creieri pe pereti” la tot pasul, pentru ca lumea ce populeaza cadrele sale este o lume fara niciun Dumnezeu, o lume unde este greu sa deosebesti binele de rau. Dredd 3D mai este in acelasi timp si o incercare de ecranizare a unor benzi desenate cu mult succes in Statele Unite, benzi dupa care acum 15 ani s-a mai incercat o ecranizare cu Sylvester Stallone la timona – Judge Dredd. Respectiva incercare a fost insa un semi-esec, producatorii de data aceasta fiind se pare manati mai degraba de succesele altor productii din ultimii ani, ce au avut izvorul in benzi desenate, decat de rateul cu Stallone.

Inhabitants of Peach Trees, this is Judge Dredd. (Dredd).

Intriga e relativ banala, eterna lupta dintre bine si rau. Avem de-a face cu un viitor in care America este un intins desert radioactiv, unde oamenii mai traiesc doar intr-un perimetru numit Mega City. Sunt mai multe Mega City-uri de-a lungul Americii de Nord, noi avem de-a face cu cel numit Mega City One, intins pe coasta de est, intre Boston si Washington DC. Acest oras imens este o metropola uriasa si violenta in care traiesc de-a valma cei scapati de radioactivitate si mutantii pe care aceasta i-a zamislit. Tot acest megalopolis este sub atenta supraveghere a celor ce se numesc judecatorii. Ei au drept de viata si de moarte asupra fiecarui suflet omenesc din Mega City.

Dintre ei, cel mai temut de catre raufacatori este Dredd (Karl Urban). Un judecator foarte bine vazut, un impartitor de dreptate, un soldat necrutator atunci cand vine vorba de datorie. Pe intinsul orasului celui mare, datorita aglomeratiei urbane, au fost construite niste megablocuri, fiecare avand cate 200 de etaje, blocuri numite Peach Tree (sincer, simbolic, nu am inteles de ce s-a recurs la aceasta denumire). In fiecare din aceste blocuri traiesc la limita subzistentei zeci sau sute de mii de oameni. Intr-unul din ele are loc o crima. Inainte de a fi convocat la anchetarea ei, lui Dredd i se da spre evaluare o fata-mutant, Cassandra Anderson (Olivia Thirlby) cu puteri telepatice (are capacitatea, datorita unei gene mutante din ADN-ul sau, sa citeasca gandurile celor din jur).

In case you have forgotten, this block operates under the same rules as the rest of the city. Ma-Ma is not the law… I am the law. (Dredd).

Ajunsi la fata locului, cei doi constata, dupa o minima ancheta, ca au de-a face cu moartea violenta a trei oameni. Incet-incet ajung la concluzia ca totul este opera gastii ce conduce respectivul bloc, gasca unei anume Ma-Ma (Lena Headey). Ei produc un drog foarte puternic numit Slo-Mo, drog ce-ti induce imaginea ca totul se desfasoara imprejur la o viteza micsorata cu pana la 10% din viteza cu care se intampla in realitate.

De-aici incolo nu am sa mai dezvalui, consider ca cine simpatizeaza acest gen de filme va merge sa-l vada, cine nu, nu!

Despre actori si regie ce se poate spune?

Am avut impresia ca actorii au dat tot ce au putut, da, ca au scos tot ce se putea scoate din scenariul dat. Am avut parte de momente tensionate care au evidentiat calitatile lor dramatice si de aceea chiar nu am nimic de reprosat la adresa lor. Ce nu inteleg este de ce regizorul Pete Travis a ales sa investeasca o mare parte din bugetul de 50 de milioane de dolari pentru a-l face 3D. Pentru ca este un film care putea fain-frumos sa fie turnat in 2D.

Ce spun criticii despre Dredd 3D?

Multi sunt incantati ca intruchiparea benzilor desenate si-a gasit in sfarsit intrupare corespunzatoare in film (Sean O’Connell – Washington Post), pe cand altii considera nu au putut retine altceva decat “baiatul cel rau moare” in urma numeroaselor scene violente (Kyle Smith – Top Critic). Desi parerile sunt impartite, Dredd 3D are cifre mari pe Rotten Tomatoes (77% freshness si 82% like-uri ale cititorilor). Pe metacritic.com, la nivel de note ale criticilor, avem 59 din 100 pentru Dredd 3D. Acest scor consider ca este mult mai aproape de realitate decat userscore-ul de 8.4 de pe acelasi metacritic.com.

Verdictul KoolHunt.ro

Un film precum Dredd 3D nu poate fi o recomandare pentru firile impresionabile. Este un film “pentru baieti”, in sensul ca densitatea de impuscati si impuscaturi trimite pe alocuri la parodiile cu Leslie Nielsen…

3 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*