Home » Filme, Oscar 2009

Doubt – este certitudinea absoluta?

15 February 2009 scris de 9 comentarii

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb: 8/10doubt meryl streep phillip seymour hoffman nominalizari oscar 2009

Doubt este un film care ne provoaca sa gandim. What do we do when we are not sure? Doubt ne da subiect de dezbatere, ne aduce argumente si contraargumente, ne aduce posibilitati de ipoteze, potentialitatea unor concluzii, dar nu ne da nici un raspuns. Nici o siguranta. Doubt ne arunca o momeala, ne pune pe ganduri si apoi ne lasa sa tragem fiecare propria noastra concluzie. O raritate in filmele din ultima vreme. Jucata de probabil cei mai buni 2 actori ai zilelor noastre – Mery Streep si Phillip Seymour Hoffman.

Cine si de ce este indreptatit sa judece faptele celor din jur?

Actiunea filmului are loc in 1964 in cadrul unei scoli catolice din Bronx, unde o calugarita devine suspicioasa atunci cand un preot incepe sa acorde prea mult interes unui elev de culoare. Oare dubiile calugaritei sunt intemeiate? Se poate lupta ea cu sistemul pentru a descoperi adevarul?

Inainte de a spune mai multe despre film, va voi impartasi si faptul ca piesa Doubt, scrisa initial de John Patrick Shanley pentru teatrudoubt meryl streep phillip seymour hoffman nominalizari oscar 2009 a castigat numeroase filme, printre care si premiul Pulitzer 2005. Intrebarile cu care ramanem in urma filmului trezesc puncte de dezbatere si mai mari referitoare la religie si societate. Este parintele vinovat? Si daca este cu adevarat vinovat, infailibilitatea data de functia sa de preot ar trebui sa il scuze? Este sora indreptatita sa minta pentru a scoate la iveala adevarul?

Personajul lui Meryl Streep este in lupta cu orice simbol al lumii moderne, exprimandu-se chiar si impotriva pixurilor.Chiar daca este un om al Bisericii, personajul lui Meryl Streep ne pare mai degraba o pasare de prada. O pasare de prada care se angajeaza intr-o lupta de putere crancena cu personajul lui Phillip Seymour Hoffman. Hoffman este in continuu uimit de ceea ce se intampla si de determinarea lui Streep. El este intr-un continuu joc de nepasare-manipulare-retragere-ofensiva-distragere a atentiei. Nu ne putem da seama care este jocul sau pozitia sa, la fel cum nu reusim sa realizam adevarul despre vinovatia sau nevinovatia acestuia.

Lupta dintre personajele lui Streep si Hoffman este cu atat mai crancena, cu atat ideologia opusa a personadoubt meryl streep phillip seymour hoffman nominalizari oscar 2009jelor este mai evidenta. Streep este stricta, rezistenta la schimbare, incapatanata, in timp ce Hoffman este deschis catre schimbare si evolutie si deosebit de tolerant. Faptul ca cei doi nu se plac este clar de la inceput, este un fapt pe care il presimtim. Antiteza permanenta dintre cei doi exprima, pe de o parte, o lupta intre 2 mentitalitati si, pe de alta parte, o realitate cruda a Bisericii catolice dominata ierarhic de barbati.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Stim ca Meryl Streep este probabil cea mai buna actrita in viata. In Doubt ne demonstreaza inca o data acest lucru. Ba chiar ne depaseste asteptarile. Meryl Streep joaca atat de bine, chiar fiind acoperita 100% de haine negre bisericesti, incat ne convinge partial de faptele de cardoubt meryl streep phillip seymour hoffman nominalizari oscar 2009e este ea insasi convinsa. Mimica faciala a acesteia este mai expresiva ca niciodata, actrita neavand multe alte elemente actoricesti la dispozitie. Prin urmare, nominalizarea la Oscar 2009 pentru cea mai buna actrita in rol principal a lui Meryl Streep nu este o surpriza pentru nimeni.

Phillip Seymour Hoffman se joaca deosebit de gratios cu linia fina intre vinovatie evidenta si posibila nevinovatie, trecand de o parte si de cealalta a acesteia foarte abil.

Scena cea mai emotionanta, in special din punctul de vedere al jocului actoricesc, este scena in care Meryl Streep discuta cu mama baiatului, Viola Davis. Academia de film a nominalizat-o pe Viola Davis pentru cea mai buna actrita in rol secundar in Doubt pentru aceasta unica scena de 10 minute la care aceasta participa cu adevarat.Daca v-ati intrebat de unde o mai puteti sti pe Viola Davis, aceasta a mai jucat in Disturbia.

Amy Adams joaca rolul calugaritei inocente si nesigure pe sine, prinsa intre cele 2 persondoubt meryl streep phillip seymour hoffman nominalizari oscar 2009alitati puternice ale lui Streep si Hoffman, fiecare reprezentand una dintre cele 2 parti ale dezbaterii.

Regizorul John Patrick Shanley revine ca regizor dupa 18 ani – dupa unicul film regizat de el si anume, Joe versus the Volcano. In rest, John Patrick Shanley este celebru ca scenarist – regizant de-a lungul carierei filme ca Moostruck sau Joe versus the Volcano. Pentru regia Moonstruck, John Patrick Shanley a castigat si Oscarul Oscarul 1988 pentru cel mai bun scenariu original.

Atmosfera creata este una tipica unei scoli catolice inchistate, in care ordinea si regulile domnesc impreuna cu clopotele si icoanele. O atmosfera riguroasa, deosebit de apasatoare, in care exprimarea libera este constransa.

Ce spun criticii despre Doubt?

doubt meryl streep phillip seymour hoffman nominalizari oscar 2009Wesley Morris in Boston Globe lauda in special performanta actoriceasca a lui Phillip Seymour Hoffman din Doubt, actorul nedezvaluind mai mult decat ar trebui – un potential risc pentru reusita rolului sau – si pastrandu-si impenetrabilitatea. Roger Ebert in review-ul pentru Doubt din Chicago Sun Times se afirma in special impresionat de performanta actoriceasca a Violei Davis, care crede ca merita din plin o nominalizare la Oscar 2009, pe care actrita intre timp a si primit-o.

Claudia Puig in USA Today spune despre Doubt ca este cu certitudine unul dintre cele mai bune filme ale anului si o performanta actoriceasca in plus pentru Meryl Streep. Michael Phillips pentru Chicago Tribune spune despre Doubt ca este un triumf regizoral si actoricesc, care nu merita ratat sub nici o forma.

Va recomand sa nu ratati Doubt, intrucat este unul dintre putinele filme pe care am avut ocazia sa le vad in ultima vreme si care mi-a ridicat cu adevarat intrebari.

 

9 comentarii »

 • Miky said:

  Am vazut si acest film si sincer,mi s-a parut super.Aveam starea de spirit necesara pentru a gandi,a depasi granitele,pentru a da noi dimensiuni concluziilor…

 • Raluk (author) said:

  @Miky: La fel am simtit si eu, eram exact in dispozitia necesara sa dezbat in propria-mi minte problemele puse de filme. O senzatia bestiala, ca si cum ai depasi niste limite pe care pana atunci nu le contestai. Great movie.

  Cu adevarat, Miky, depinde de starea in care esti tu atunci cand vezi filmul ca sa il intelegi cu adevarat.

 • bogdan i.d. said:

  mai e putin si vine OSCARUL!!!!!!

 • Raluk (author) said:

  @bogdan i.d.: Da, acum cel mai putin mai sunt doar cateva ore – 6 :)

 • etrusca said:

  Doubt este undoubtedly foarte bun :)

 • Raluk (author) said:

  @etrusca: Sunt super de acord, si mie mi-a placut mult de tot Doubt. Imi pare rau ca la Oscar a ramas doar in stadiul de nominalizari, nu a si castigat prea multe premii.

 • Julie & Julia – 2 femei, 2 vise, aceeasi carte de bucate | KoolHunt.ro - Coolhunting in Bucuresti said:

  […] Streep si Amy Adams au fost cuplul de actrite care a asigurat succesul filmului Doubt, nominalizat al Oscarurilor 2009. Nora Ephron s-a gandit atunci la acelasi cuplu de succes pentru […]

 • Leap Year – comedie romantica dulce-usurica | KoolHunt.ro - Review-uri de filme, cafenele, ceainarii si restaurante din Bucuresti said:

  […] Adams nu joaca la nivelul Enchanted, Julie&Julia sau Doubt, unde eu una am adorat-o. Dar este o actrita buna si acest lucru se simte chiar si cu acest […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*