Home » Evenimente

Degustare cafea de origine la Caffe Tabiet

26 September 2013 scris de Niciun comentariu

degustare-caffe-tabiet0Intr-o dimineata ploioasa de septembrie, numai buna de consumat cu activitati hedoniste, gazdele de la Caffe Tabiet au dat tonul unei serii de evenimente “educative”, recreative dar mai ales gustative printr-o degustare de cafea de origine. Admirabila initiativa e putin spus, mai ales intr-o mare de consumatori de cafea cum este Bucurestiul.

Exploratorii gusturilor

Daca degustarile de vin si cele de mancaruri mai mult sau mai putin exotice au devenit deja parte din cotidian, in materie de cafea situatia se prezinta mult mai austera: suntem bombardati cu campanii de marketing despre cafele mai prajite sau mai neprajite, culese bob cu bob si descantate in nopti cu luna plina, dar putine (si prea timide poate)  au fost pana acum incercarile de a forma un public avizat in domeniu.

Asa ca am primit cu mare interes invitatia de a participa la o degustare de cafele de origine, sperand in sinea mea la o calatorie gustativa pe tot globul, caci cafelele in discutie proveneau din Brazilia, Honduras, Tanzania, Etiopia si India.

degustare-caffe-tabiet1Ce am aflat?

Prestanta si utilitatea evenimentului mi-a depasit cu mult sperantele, iar cele cateva ore petrecute in compania gazdelor de la Café Tabiet si a invitatului lor au trecut fara sa-mi dau seama.

Domnul Sheriff Abdalah este un fin iubitor si cunoscator de cafea, iar placerea cu care a povestit, structura pe care a dat-o  expunerii si nu in ultimul rand nivelul de detaliu al informatiilor ma face sa tropai de nerabdare pana la urmatorul eveniment.

Am inteles cu aceasta ocazie multe lucruri despre cafea, dar mai ales despre cum sa consum cafeaua pentru a trai o experienta ‘completa’.  Daca despre locul unde s-a cultivat pentru prima oara cafea Arabica mai stiam cate ceva, povestea despre cum a fost ea ‘raspandita’ in restul globului a fost inedita: niste exploratori olandezi aflati in Etiopia si-au dorit  atat de tare sa ia cu ei vlastare de cafea (lucru interzis cu strasnicie de autoritatile locului) incat au ascuns in cateva (mai multe chiar) sicrie pretioasele ‘rasaduri’ initiind astfel miscarea  de raspandire la nivel global.

degustare-caffe-tabiet2Despre aroma de cafea auzisem vorbindu-se si nu putin, insa, din nou, modul in care povestea fost expusa m-a facut nerabdatoare sa degust cat mai repede, dar nu oricum. Am aflat ca arbustul de cafea are nevoie de multa umbra, iar tipul de ‘vecin’ pe care stapanul fermei de cafea il alege in acest scop este definitoriu pentru aroma pe care o vom simti discret sorbind cafeaua proaspat prajita si preparata (in mod ideal).

Notele dulci sau amare vin prin urmare in functie de parfumul pe care florile arborelui de cafea l-au furat inainte sa formeze bobul: flori, fructe, citrice, cacao, mirodenii, tutun , vanilie, nuci, lemn aromat… toate dau o nota discreta dar aparte unui bob de cafea, iar atunci cand culturile ‘umbritoare’ se amesteca, iese o nebunie de arome.

M-am amuzat teribil cand am vazut ca putem gusta o aroma fara neaparat ca ea sa ne atinga papilele: tinand o ceasca de cafea proaspat preparata si aburinda la nivelul nasului (si al gurii), am observat ca saliva apare din abundenta fie pe latera maxilarului fie in varful limbii. Poate suna ca o lectie de biologie, insa impatimitii aromelor vor sti cu siguranta sa distinga cele doua senzatii pentru ca una corespunde gustului amar si alta (complet alta) celui dulce.

degustare-caffe-tabiet5Ce am degustat?

Cele cinci cafele de origine au fost prezentate intr-o  crescendo de senzatii dinspre gustul dulce si floral spre cel amar si condimentat. Cafeaua din Brazilia avea (chiar avea!) note dulci de flori, Etiopia avea o dulceata punctata cu citrice, India mi-a piscat papilele cu notele amare de cuisoare si cardamom, Honduras le-a mangaiat cu o nota tot amara, dar perfid ciocolatie iar Tanzania a adus aroma amara de tutun care m-a cucerit pe loc (in calitate de consumator ‘amar’nic de cafele si ceaiuri neindulcite).

degustare-caffe-tabiet3Cum a fost atmosfera?

Atmosfera a fost extrem de relaxanta – gratie gazdelor care au stiut sa ofere informatie foarte pretioasa fara formalizari si atitudini gomoase, incurajand dezbaterile si intrebarile cele mai nastrusnice care iti puteau veni in minte.  Cadrul amical de explorare si experimentare a fost unul dintre elementele cheie ale reusitului eveniment- e usor sa aduci oameni la un loc si sa le citesti din carti informatie, insa e infinit mai greu sa ii antrenezi intr-o experienta din care ei sa si invete. Iar diferenta o aduce pasiunea nedisimulata pe care gazdele o impartaseau pentru acest inofensiv, uneori decadent, dar atat de placut tabiet pe care il avem atat de multi dintre noi.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*