Home » Dezvoltare personala

Cursul de dictie si vorbire organizat de Studio Galapagos incepe pe 15 martie!

13 March 2012 scris de Niciun comentariu

Ca un cinefil adevarat ce esti (doar de asta ne citesti) suntem convinsi ca ai vazut The King’s Speech, filmul oscarizat anul trecut. Si suntem convinsi ca ai inteles ce probleme de comunicare si leadership pot surveni din cateva balbaieli, fie ele si regale. Daca vrei sa corectezi un “r” prea pronuntat, un “l” impiedicat, un “s” deranjant sau o voce care nu se aude niciodata de la mai mult de un metru distanta, cursul de dictie si vorbire organizat de Studio Galapagos este perfect pentru tine si chiar ceea ce aveai nevoie. Grabeste-te! Cursul de vorbire si dictie incepe de joi, 15 martie.

Curs de dictie si vorbire pentru o mai buna comunicare si imagine personala

Studio Galapagos ofera atat instrumentele necesare unor abilitati de comunicare sporite, cat si mediul optim pentru interactiunea cu un public diversificat. In acest mod, lucram impreuna asupra ideii de imagine personala, care nu este compusa numai din aspectul exterior – dupa cum deseori remarcam atunci cand suntem surprinsi de discordanta dintre felul in care o persoana se prezinta la prima vedere si impresia pe care o creaza in cadrul unei discutii. Personalitatea noastra se afirma intr-o masura cel putin egala prin voce,pronuntieformulare a ideilorcapacitate de a dialoga.

Cuvantul este o oglinda a procesului mental, a atuurilor si slabiciunilor noastre, a dorintelor exprimate, dar si a celor ascunse. Odata scapate de sub control, particularitatile de vorbire deschid poarta catre judecatile neexprimate, atat catre ceea ce nu dorim sa spunem, cat si catre ceea ce nu dorim sa auzim – “nu te inteleg”, “nu suntem pe aceeasi lungime de unda”, “nu m-ai convins”, “nu te cred” etc.

Cu toate acestea, ele poate deveni totodata un instrument pretios in a ne transmite cu succes punctul de vedere. O voce calma si calda, o dictie corecta (fara a fi artificiala), o capacitate de convingere antrenata, o atentie bine orientata catre semnalele de oboseala sau iritare ale interlocutorului nostru, sunt toate elemente esentiale pentru imaginea si succesul personal. Si, desi afirmatia poate parea surprinzatoare, in viata este posibil sa invingi chiar daca nu ai dreptate. La fel cum nu este exclus sa pierzi cu argumente foarte corecte. Ne este, cred, tuturor familiara situatia unor prezentari de diverse genuri care, in ciuda informatiilor juste, au esuat din cauza unor defecte vocale, unei pronuntii neglijente sau a unor inflexiuni care tradeaza starea emotionala.

Considerand ca incepand cu doi oameni putem vorbi de un public si ca cel care vorbeste este un „actor” incepem sa realizam ca intr-un asemenea tip de expunere de nu te poti prezenta fara o pregatire prealabila. Daca un alergator de performanta se antreneaza zilnic pentru a atinge acel nivel sportiv atunci si vorbitorul „de performanta”, intr-o relatie profesionala de exemplu, trebuie sa-si cunoasca regulile si tehnicile; modul de a vorbi constituie semnatura mintii si spiritului fiecaruia, asadar fiecare trebuie sa decida pentru sine cat de mult vrea sa o ingrijeasca, pentru a impune o personalitate ferma, lipsita de inhibitii, si o identitate specifica in relatiile inter-umane.

Ce urmarim in cadrul modulului de cursuri si sistemul efectiv de lucru: 

 • Depistarea propriilor defecte de dictie si a eventualelor deprinderi gresite („inghitirea” consoanelor sau vocalelor, lipsa finalurilor de cuvinte, articularea necorespunzatoare – sasait, graseiere, accent ardelenesc sau moldovenesc –, sacadarea mesajului prin respiratie necontrolata, voce prea stridenta sau prea „moale” etc.): exercitii individuale, exercitii specifice pentru consoane, vocale, diftongi etc.
 • Asimiliarea cunostintelor pentru eliminarea defectelor sau particularitatilor nefavorabile
 • Constientizarea impulsului natural ca baza a sunetului si controlarea acestuia: exercitii de incalzire a vocii prin utilizarea rasului, a soaptei, a imitatiei unor sunete, a nuantarii vocale, a corelarii gestului cu sunetul
 • Realizarea diferentelor dintre o vorbire „de strada” si una „de performanta”: exercitii si jocuri individuale si in echipa
 • Controlul volumului de aer si al tehnicii respiratiei pentru a mentine atentia interlocutorului, pentru a nu obosi si a nu „ramane fara aer”: exercitii de respiratie controlata, de emisie vocala, de extindere a registrelor vocale, exercitii pe un text dat, pe efort fizic
 • Dezvoltarea libertatii vocale si explorarea posibilitatilor de expresie ale fiecarui participant: variatii de ritm si intensitate pe un text dat, exercitii pentru volubilitate si nuantare vocala, jocuri de grup pentru ritm si energizare
 • Expunerea si discutarea principiilor de igiena vocala
 • Stapanirea tracului si a emotivitatii: depistarea constrangerilor, exercitii de expunere in public, jocuri colective, exercitii in doi pentru precizarea intentiei si obiectivului in sunet, lucru pe un text dat – cu sarcini diverse
 • Intelegerea sunetului ca fiind „amic” sau „inamic”: tehnici de linistire, de convingere

Modul de organizare a cursurilor: 

 • Frecventa: o data pe saptamana, de la ora 19 la ora 21, de luni pana vineri (programul exact se stabileste in functie de preferintele grupei, la inscriere)
 • Durata modul: 7 sedinte
 • Grupe de 15 cursanti
 • Tarif: 350 lei – 7 sedinte

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*