Home » Dezvoltare personala, Timp liber

Cum am reinvatat sa ma uit la cer?

11 July 2012 scris de Niciun comentariu

Astronomia din liceu nu mi-a placut, materia continea prea multa matematica si fizica si prea putina poveste, ca sa nu mai zic de lipsa totala de pus in practica ceea ce invatam. Asa ca atunci cand am fost la cursul de Initiere in Astronomie de la Fundatia Calea Victoriei, aveam cateva retineri crezand ca va fi prea stiintific pentru mine. Dupa 6 sedinte de teorie ghidusa pusa in practica mi-am schimbat parerea si recomand din toata inima acest curs.

Cine si unde te introduce in astronomie

Cursul este predat de un impatimit al astronomiei, Adrian Sonka, membru al Astroclubului Bucuresti, care lucreaza la Observatorul Astronomic de ani buni. Cuibul doritorilor de initiere in astronomie se afla la Scoala de Arte si Maniere, acolo unde, intr-o camera cu storurile trase, lectorul isi tine cursul ajutat de un proiector, de zeci de slide-uri si exemple date cu ajutorul programelor de astronomie, toate acestea presarate cu multe curiozitati si intr-un limbaj accesibil. Cursul dureaza 6 sedinte, a cate doua ore, 4 dintre ele se tin la  Scoala de Arte si Maniere, iar celelalte doua la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Ora la care se tine cursul este si ea accesibila chiar si pentru cei cu job, adica la ora 19, iar la sfarsit nu dai examen si nu te pune nimeni sa enumeri toate constelatiile.

O alta fata a fenomenelor astronomice

Daca se intampla ca atunci cand faci cursul sa aiba loc un fenomen astronomic, asa cum mi s-a intamplat mie (tranzitul planetei Venus de pe 6 iunie), cu atat mai bine. Vei avea parte de informatii la cald, bine documentate si vei vedea intr-o maniera stiintifica fenomenul, numai ca acesta va fi decodificat si impachetat intr-o poveste frumoasa, pe care, mai apoi, o vei putea impartasi si tu mai departe.

Astronomia frumos impachetata

Intr-adevar se aplezeaza la fizica, matematica si geografie, dar lectorul incearca sa prezinte informatiile astfel incat sa fie unele digerabile si sa-ti starneasca curiozitatea.

In cele 6 sedinte intri in lumea stelelor si a planetelor, afli ca poti vedea obiecte astronomice chiar si ziua si inveti cum te poti orienta pe cer, noaptea folosindu-te de punctele cardinale, distantele unghiulare pe care le poti afla folosindu-te de propria mana, dar si de o harta a cerului. Da, exista multe aplicatii astronomice pe care le poti folosi, dar ai o senzatie mult mai placuta atunci cand le observi prin metoda clasica.

Afli raspunsul la intrebari simple, precum De ce vedem soarele galben?, De ce unele stele se vad rosii, iar altele verzi? sau de ce noaptea din luna iulie are doar 3 ore?

Treci prin notiuni de care ai auzit, ca zenit, Calea Lactee sau Carul Mare, afli lucruri noi legate de stele, roiuri stelare, galaxii, constelatii si, cireasa de pe cer, mergi la observatii astronomice, unde cu ajutorul lectorului pui in aplicare informatiile teoretice dobandite la curs.

Ce se intampla la observatiile astronomice?

La observatiile astronomice este de-a dreptul fascinant, mai ales ca incepi sa deslusesti constelatiile pe cer, sa observi satelitii si meteorii (stelele cazatoare), dar si planetele sau alte obiecte astronomice.

Incepi prin a face observatii astronomice de pe terasa Observatorului, ca mai apoi sa iesi in afara Bucurestiului si sa vezi ce inseamna intr-adevar un cer instelat. Iti dai seama cat de enervanta este poluarea luminoasa, atunci cand vrei sa faci observatii, si ce mana cereasca sunt locurile nepopulate, mai ales atunci cand vrei sa vezi Calea Lactee.

Dai de oameni cel putin la fel de interesati de domeniu ca tine, iar la observatii te gadila o senzatie tare placuta, cand vezi ca toti cei adunati sunt acolo sa priveasca cerul si sa-i descopere misterele.

Cursul de initiere iti da o idee despre domeniul vast si captivant al astronomiei si te face sa privesti altfel cerul dupa ce ai terminat cursul, mai informat si mai interesat.

Daca vrei si tu sa participi la atelierul de introducere in astronomie urmareste site-ul Fundatiei Calea Victoriei.

Tu cand te-ai uitat ultima oara la cer?

Fotografiile au fost realizate de Mihaela Gheata la Cursul de introducere in astronomie (Fundatia Calea Victoriei) pentru KoolHunt.ro. Preluarea acestor poze fara acordul echipei KoolHunt.ro este interzisa.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*