Home » Filme, Globurile de Aur 2010, Oscar 2010

Coco Avant Chanel – o biografie motivationala, un film aparent nemotivat

19 July 2009 scris de 6 comentarii

audreytautoucocoavantchanel1CoolRank: 7/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 6/10

actori: 7/10

montaj: 8/10

scenariu: 7/10

Nota IMDb: 6.9/10

S-au mai facut filme despre Coco Chanel si viata tumultoasa si nonconformista a acestei femei demne de top 100 cele mai influente persoane ale secolului trecut. Cu toate acestea, in afara de mai vechiul Coco Chanel et Igor Stravinsky, Coco Avant Chanel este singurul film biografic acceptat de casa de moda Chanel ca fiind corect informational. Din pacate, in afara de acest atribut de autenticitate conferit de Chanel si de faptul ca Chanel a fost cu adevarat o personalitate fascinanta, filmul Coco Avant Chanel nu reuseste sa vina cu nimic nou sau sa ne faca sa devenim interesati cu adevarat de marcanta personalitate a lui Coco.

Pentru amatorii de biografii motivationale, povestea amazoanei din spatele no. 5

Daca cititi cu placere autobiografii audreytautoucocoavantchanel2ale marilor businessmani Richard Branson, Jack Welch sau Bill Gates, de ce nu ati fi la fel de absorbiti si de povestea unei femei care a schimbat tiparele modei si societatii?! Coco Chanel este un exemplu de amazoana nonconformista, care a inceput de jos si a inghitit numeroase umilinte pentru a avea sansa de a porni ceva pe cont propriu. Ceva care va duce curand la cel mai mare imperiu al modei din secolul trecut. Si la replica celebrei actrite Marylin Monroe, care intrebata ce poarta in pat a raspuns intr-un interviu “2 picaturi de Chanel no. 5”.

Chanel interpretata de Tautou ne ilustreaza povestea unei femei determinate, care a gandit dintotdeauna in afara rigorilor societatii si care nu a ezitat sa prinda sansa si sa profite de ea atunci cand aceasta a aparut. In film care se glumeste pe seama faptului ca Chanel nu suporta duminica intrucat era singura zi din saptamana cand nu putea munci.

Departe de o biografie, aproape de o poveste business motivationala

Se poarta povestile de succes. Dupa cum mentionam si maaudreytautoucocoavantchanel3i sus, toti cei care vor sa devina antreprenori citesc fascinati despre Richard Branson, Bill Gates, Jack Welch, Matsushita si multi altii. Filmul Coco Avant Chanel este o astfel de top story despre cum o femeie porneste de jos si gandind inovator, in afara rigorilor societatii si dand dovada de determinare si ambitie, reuseste sa deschida un business de succes, care va schimba tiparele sociale si ale modei.

Chanel – Iesita din tiparele societatii si ale modei

Filmaudreytautoucocoavantchanel4ul Coco Avant Chanel este bazat partial pe lucrarea biografica “L’irreguliere” a autorului Edmonde Charles-Roux. Chanel este cunoscuta ca fiind o celebra creatoare de moda. Pentru feministe, ea este si cea care a luptat pentru eliberarea sexului slab, atat din corset, cat si din fata discriminarilor societatii. Avand origini modeste si provenind dintr-o familie foarte saraca, inzestrata cu o personalitate puternica si cu idei inovatoare, a reusit sa se transforme intr-un simbol al succesului si al libertatii de expresie artistica.

O poveste de viata plina de glorie, o poveste de dragoste dominata de tristete

Coco Before Chanel urmareste copilaria nefericita si prima parte a vietii celebrei caudreytautoucocoavantchanel5reatoare de moda franceze Gabrielle Bonheur Chanel. Dupa moartea mamei lor, surorile Gabrielle si Adreienne sunt abandonate de catre tata lor intr-un oferlinat, iar mai tarziu sunt fortate sa isi castige singure existenta.

Dupa ce este cantareata intr-o cafenea pariziana frecventata de soldati si cusatoreasa in atelierul unui croitor de provincei, tanara Gabrielle devine protejata bogatului Etienne Balsan si prietena fostei iubite a acestuia, Emilienne d’Alencon.

Indragostita de atragatorul englez Arthur Capel, nonconformista si rebela, feminista si incapatanata, Gabrielle “Coco” Chanel isi manifesta talentul de designer vestimentar creand initial palarii pentru doamnele din Paris si apoi haine simple cu o croiala masculina, caracterizate prin stil si eleganta.

Ceea ce a reprezentat biletul lui Coco de iesire din anonimat – relatia cu Capel, cel care i-a si finantat prima casa de creatie de palarii – a fost si cea mai dureroasa poveste de dragoste a tineretii creatoarei.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Cocoaudreytautoucocoavantchanel7 Chanel a fost foarte suparata de ideea ca rolul ei sa fie jucat de Katharine Hepburn, declarand ca ar fi fost mai fericita cu distribuirea lui Audrey Hepburn pentru acest rol. Dupa mai multi ani, Chanel a primit o Audrey. De aceasta data, Audrey Tautou. O leoaica la fel de luptatoare ca ci Coco, nascuta in aceeasi zodie cu actrita.

Audrey Tautou a luptat de-a lungul carierei sa treaca de statutul de actrita franceza, foarte buna, dar necomerciala, ajungand treptat un nume celebru la Hollywood. Ca exemple de filme in favoarea acestui statut al actritei mentionam doar Le fabuleux destin d’Amelie Poulain, Dieu est grand, je suis toute petite, Dirty Pretty Things, The Da Vinci Code si Ensemble, c’est tout (ecranizarea romanului Annei Gavalda).

Tautou reuseste sa se apropie foarte bine de imaginea originala a lui Chanel, emanand determinare si eleganta in spatele unor haine sleampete si ale unei figuri neingrijite si cu sprancene prea dese. Desi accentueaza mai mult ideea de curtezana, Audrey Tautou este o Chanel reusita, din a carei privire citim hotarare si ambitie.

Anne Fontaine, la origine actrita, este cea care regizeaza filmul Coco Avant Chanel, find totodata si co-scenarista a acestuia. Fontaine a castigat premii Cesar pentru Les Histoires d’amour finissent mal… en general si Nettoyage a sec. Ca si regie si scenariu, nu pot sa nu reprosez lui Fontaine faptul ca a reusit sa faca un film plictisitor, in ciuda unei povesti emblematice deosebit de interesante si ofertante.

In concluzie, va invit la cinema la Coco Avant Chanel, in cazul in care va plac povestiile de succes despre ambitie si oameni care pornesc de la zero si ajung sus. Mai departe de asta, nu cred ca trebuie sa aveti alte asteptari.

6 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*