Home » Filme

City of Ember – film cu copii pentru adulti

1 November 2008 scris de 5 comentarii

City of Ember are aparenta perfecta a unui fantasy pentru copii. Personajele sunt copii. Se cauta ceva supranatural. Lumea din jur pare de basm. In realitate, City of Ember este o satira pentru adulti. O satira despre limite, culturi, rituri, religii, politica, conducere, societate… o satira a lipsei de logica, a lipsei de privire de ansamblu in lumea de azi.

Ember – lumea noastra in miniatura cu aceeasi lipsa de logica

Ember satirizeaza realitatea noastra intr-o lume de basm. Ne arata religiile, prejudecatile, regulile in care ne-am prins si pe city of embercare nu le contestam – cu acelasi curaj cu care are indrazneala sa le conteste un copil. Un oras in miniatura aflat undeva in centrul pamantului, la fel de real ca si ceea ce se afla la suprafata pamantului.

Vizualul este de exceptie, iar atmosfera este linistitor de apasatoare, seducandu-ne si facandu-ne sa ne afundam in Ember incetul cu incetul. Actiunea lipseste, dar filmul nu reuseste totusi sa plictiseasca. Are un anume ritm si desi nu ne este foarte clar cand incepem sa ne miscam – actiunea este lenta, totusi ceva ne capteaza atentia. Probabil realismul acestei lumi, asa-zise de poveste. Ne suna familiar, suntem curiosi cum vor reusi sa scape locuitorii din Ember. Poate pentru ca stim ca pentru noi este mai greu…

Cat despre actori, Tim Robbins si Bill Murray par a fi rupti din lumea din Ember – se potrivesc manusa pe rol, chiar mcity of ember 1a gandeam pe cine altcineva ar fi putut alege pentru rolul respectiv. Surprinzatoare este Saoirse Ronan pe care o stim din Atonement si care m-a surprins chiar mai mult decat a reusit in celebra drama.

Ce spun criticii despre City of Ember?

Tomatometer-ul de pe RottenTomatoes arata 48%. Roger Ebert crede ca este mai degraba un film pentru copii, intr-o lume a viitorului nu atat de SF si in care messengerul este inlocuit de mesageri in rosu.

Pentru copii sau nu, eu va invit sa il vedeti. Este posibil sa fie, sub masca unui film pentru copii, mult mai multa substanta decat ne asteptam.

Nota IMDb: 6.9/10

CoolRank: 7/10

5 comentarii »

 • Georgiana said:

  Nu m-a impresionat, dar nici plictisit. Daca nu se termina asa, cred ca faceam atac de claustrofobie. Si asa mi s-a parut aberant ca au aruncat o singura pietricica si aia s-a dus fix unde trebuia, cand putea sa nu. Si doar pietricele aveau .. o gramada. Cam egoisti copiii astia.

 • Raluk (author) said:

  :)) Nici pe mine nu m-a plictisit. Si, da, nici impresionat. Parca mai degraba a fost interesant. Nici de vazut, nici de ocolit :))

 • gugustiuc said:

  Ba mie mi-a pl?cut cât 10 filme pe care le laud? lumea gen Cloverfield ?i alte mizerii. Poate am r?mas prea adolescent.

 • Raluk (author) said:

  @gugustiuc: Cred ca suntem 2 adolescenti in acest caz. Si mie mi-a placut City of Ember. Departe de a fi un film pentru copii, dupa cum spuneam si in review-ul de mai sus. Un film f misto, cu substanta. Nu pot spune ca m-a dat pe spate, dar este un film bun.

 • The Lovely Bones – raiul in viziunea lui Peter Jackson | KoolHunt.ro - Coolhunting in Bucuresti said:

  […] pe care nu l-am apreciat foarte mult, performanta uimitoare a lui Saoirse Ronan. Si mai apoi in City of Ember si Death Defying Acts am continuat sa o apreciez pe aceasta actrita in devenire. In opinia mea […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*