Home » cinema, Filme, Gale de film

Cinepolitica la prima editie – unde esti si cinefil si cetatean al Planetei!

15 June 2012 scris de Niciun comentariu

Tocmai ce ne-am ales capii locali si poate ca, pentru prima oara, si mie si voua ne-a pasat destul cat sa stim cine e pe lista si sa punem stampila in cunostinta de cauza… Sau poate ca nu, poate ca am ales in continuare intunericul din sala de cinema! Desigur, riscand oprobriul celor carora le pasa in mod frecvent si fervent. Cei interesati de starea lumii, care vor sa fie la curent, nu la cinema, care iau peste picior cinefilul si activitatea lui principala. Insa exista un anume sub-gen de filme care se adreseaza amandurora – si activistului si spectatorului – iar locul unde le vom intalni de-acum incolo este festivalul Cinepolitica!

Un festival inspirat din fapte, persoane si impasuri reale

Dupa o avanpremiera de patru zile, la NCRR, prima editie Cinepolitica – Festivalul International al Filmului Politic – demareaza diseara la Cinema Studio cu filmul The Lady (Luc Besson). Pana pe 21 iunie ne va transporta in diverse colturi ale lumii si ne va spune povestea celor de-acolo intr-un stil mai putin tezist sau didactic decat al documentarelor, urmarind sa ne informeze dar si sa ne sensibilizeze, printr-o structura narativa solida si personaje bine conturate.

Diseara de exemplu, la Gala de deschidere de la 19:30, vom intra in intimitatea uneia dintre cele mai cunoscute activiste politice contemporane, Aung San Suu Kyi. In interpretarea lui Michelle Yeoh, ea capata mai multa profunzime decat i-am ghici privind doar reportajele stiristilor. Comparabil din acest punct de vedere cu The Iron Lady, The Lady se concentreaza pe relatia dintre Aung San Suu Kyi, izolata de lume in Myanmar, si sotul ei, britanicul Michael Aris (David Thewlis). Cate obstacole poate depasi o poveste de dragoste, cata suferinta poate indura o casnicie, cat de mult impact are auto-sacrificiul de dragul patriei si… chiar se uita ochii care nu se vad? – iata unele puncte de sprijin in care isi ancoreaza Besson filmul.

Programul Cinepolitica: 15-21 iunie 2012

Vine o clipa in viata oricarui cinefil si/sau cineast impatimit cand intelegem ca si a saptea arta, ca toate suratele ei, trebuie sa serveasca un rost mai presus de entertainment pur. Pentru ca poate sa se adreseze unui public mai larg decat oricare alta forma de expresie artistica, filmul cu o componenta politica are un rol crucial in ziua de azi, cand, deziluzionat de clasa conducatoare, tineretul tinde sa se declare apolitic sau anarhist. Cinepolitica vine sa umple un gol in peisajul cinematografic romanesc, propunand o serie de filme dozate astfel:

Vineri, 15.06.2012 Gala de deschidere

19:30 The Lady (Franta-Marea Britanie, 2011) Luc Besson

Sambata, 16.06.2012

16:00 L’Exercice de l’État / The Minister (Franta-Belgia, 2011) Pierre Schöller

18:00 All That Glitters (Cehia, 2010) Tomás Kudrna

20:00 Wer wenn nicht wir / If not us, who? (Germania, 2011) Andres Veiel

Duminica, 17.06.2012

16:00 Geert Wilders: Europe’s Most Dangerous Man? (Olanda – Marea Britania, 2010) Joost van der Valk & Mags Gavan

18:00 Post Mortem (Chile-Mexic-Germania, 2010) Pablo Larrain

20:00 Sisanje / Skinning / Skinhead (Serbia, 2010) Stevan Filipovic

Luni, 18.06.2012

18:00 Bun és büntetlenség / Crime Unpunished (Ungaria, 2010) Tamás Novák & Fruzsina Skrabski

20:00 El premio / The Prize (Mexic-Franta-Polonia-Germania, 2011) Paula Markovitch

Marti, 19.06.2012

18:00 Am Ende des Tages / What A Difference A Day Makes (Austria, 2011) Peter Payer

20:00 Bé omid é didar / Goodbye (Iran, 2011) Mohammad Rasoulof

Miercuri, 20.06.2012

18:00 The Boy Who Was a King (Bulgaria-Germania, 2011) Andrey Paounov

20:00 Róza / Rose (Polonia, 2011) Wojciech Smarzowski

Joi, 21.06.2012 Ceremonia de premiere / Gala de inchidere

19:30 Inside Job (SUA, 2010) Charles Ferguson

Aflati mai multe despre filmele primei editii Cinepolitica, dar si despre evenimentele speciale organizate in paralel la Cinema Elvira Popescu, de pe site-ul oficial, AICI.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*