Home » Stiri cinema

Cinepolitica – Editia a 2-a : Teme de actualitate si varietate cinematografica

11 April 2013 scris de 1 comentariu

Cinepolitica-editia-II-1Timp de 6 zile, salile de cinema Studio si Elvira Popescu au fost gazdele unui eveniment unic in peisajul cinefil din Romania. A doua editie a festivalului Cinepolitica si-a deschis portile debutand in forta in seara de gala cu filmul lui Marco Bellocchio, Bella addormentata (Frumoasa Adormita), controversele legate de eutanasie fiind surprinse fin printr-o serie de povesti ce se impletesc in jurul Eluanei Englar, o tanara decuplata de la aparate dupa 17 ani de stare vegetativa.

Tematica aleasa in acest an a fost impartita in patru sectiuni: drumul libertatii, papalitatea azi, propaganda si manipulare si insuportabila memorie. In ultima seara, directorul festivalului, Copel Moscu, ne-a oferit o surpriza pe langa lista castigatorilor – sansa de a viziona in premiera in Romania ultimul film in regia lui Robert Redford, The Company you Keep.

Sa incepem cu premiantii editiei a 2-a a Cinepolitica. Castigatorul trofeului Cinepolitica a fost decernat filmului lui Yariv Horowitz, Rock the Casbah, o co-productie Israel-Franta despre tinerii soldati care incearca sa gaseasca o oaza de normalitate si stabilitate in haosul si tragedia ce inconjoara Teritoriile Ocupate in anul de gratie 1989. Juriul a apreciat la acest film: realismul prezentarii relatiilor israeliano-palestiniene din Fasia Gaza, ce subliniaza dramatismul unor atitudini individuale si colective, precum si absurditatea conflictelor din acest teritoriu.

Cel mai bun film politic este Lagarul 14: Zona de control total (Camp 14: Total Control Zone), documentar in regia lui Marc Wise, o productie Germania-Coreea de Sud, despre un tanar nascut si crescut intr-un lagar de detinuti politici din Coreea de Nord. Premiul a fost acordat de juriu: pentru realismul si rabdarea cu care patrunde in universul mental al unui tanar nascut într-un lagar nord-coreean.

Documentarul nominalizat anul acesta la un premiu Oscar, Cerberii (The Gatekeepers), in regia lui Dror Moreh, a primit o mentiune speciala pentru caracterul cu totul special al marturiilor inedite despre lupta impotriva terorismului.

Juriul Cinepolitica a fost format din: Artan Minarolli, directorul Centrului National al Cinematografiei din Albania, Dieter Wieczorek, critic de film si director artistic al Signes de Nuit: Festival of Audiovisual and Cinematographic Creation and Documentary Art, Massimiliano Nardulli, selectioner, director artistic al Brest European Short Film Festival, Vintila Mihailescu, antropolog si profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Bogdan Teodorescu, profesor de marketing politic si electoral la SNSPA, membru al Asociatiei Internationale a Consultantilor Politici, si academicianul Razvan Theodorescu.

Cinepolitica-editia-II-2Filmele incluse in competitie au fost: The Gatekeepers / Cerberii (r. Dror Moreh), Lore (r. Cate Shortland), film ce a obtinut Premiul Publicului la Festivalul de la Locarno si a fost propunerea Australiei la premiul Oscar anul acesta, Redemption Street / Calea izbavirii (r. Miroslav Terzic), Rock the Casbah (r. Yariv Horowitz), film ce are in palmares Premiul International Confederation of Art Cinemas la Festivalul de la Berlin, Infancia Clandestina / Clandestine Childhood (r. Benjamin Avila), propunerea Argentinei la Oscar in cadrul sectiunii Cel mai bun film strain din acest an, 80 de milioane/80 milion (r. Waldenar Krzystek), documentarul Camp 14: Total Control Zone (r. Marc Wise) si S.B.: Io lo conoscevo bene / S.B. I Know Him Well (r. Giacomo Durzi si Giovanni Fasanella).

Competitia in cadrul Cinepolitica a beneficiat, asa cum mentionam la incepetul acestui articol, de sectiuni speciale, patru la numar: Drumul libertatii, Papalitatea azi, Propaganda si Manipulare si Insuportabila memorie. Programele Papalitatea azi si Propaganda si Manipulare au suscitat interesul publicului mai ales gratie dezbateriilor ce au avut loc inainte si dupa vizionari. Pentru segmentul Papalitate azi a fost ales filmul lui Judith Dwan Hallet, Witness to Hope: The Life of Karol Wojtyla, Pope John Paul II / Martor al sperantei: Viata lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea (2002), o remarcabila documentare a vietii celui de-al treilea cel mai longeviv Papa din istoria Bisericii Catolice, Papa Ioan Paul al II-lea, un papa ce a marcat scena politica si sociala. A fost iubit si a suscitat dezbateri, atat pe timpul vietii cat si dupa trecerea in nefiinta.

Cinepolitica-editia-II-3Conferinta sustinuta vineri, 5 aprilie de catre Cristian Tudor Popescu a fost probabil unul din momentele cele mai antrenante de pe parcursul festivalului, beneficiind de stilul bombastic, dar si foarte bine documentat, caracteristic reputatului jurnalist si cinefil. “Propaganda si manipulare la inceputerile cinematografului romanesc”, dezbatere urmata de filmul Rasuna valea (1950)  in regia lui Paul Calinescu, a fost structurata coerent si a antrenat sala pentru a participa cu intrebari si comentarii.

Pe langa lectiile (re)invatate si memoria improspatata, Cinepolitica a demonstrat inca o data ca este o prezenta unica, bine organizata si structurata in peisajul festivalurilor ce au loc in Romania. Pentru elevi si studenti, pentru cei interesati de politica si contextul social, pentru cei ce intra pe portile facultatilor de profil si cauta o completare cu suport cinematografic la cursuri, acest festival poate fi considerat un instrument util si valoros pentru parcursul academic. Pentru cei ce vor sa vada filme ce cu greu se gasesc pe piata si nu au sanse foarte mari sa se regaseasca in catalogul distribuitorilor, Cinepolitica a aratat, cu salile Studio si Elvira Popescu pline, ca exista interes pentru un festival de nisa si filme cu tematica politico-sociala, unice in materie de continut si abordare.

Pozele au fost preluate de pe pagina de Facebook a Festivalului Cinepolitica.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*