Home » cinema, Topuri filme

Cele mai faimoase 5 filme cu cei 3 muschetari

26 September 2011 scris de 1 comentariu

In asteptarea ultimului remake muschetaresc, The Three Musketeers (2011), mi-am adus aminte de una din primele ecranizari ale faimosilor lui Dumas. Si cea mai reusita. Este vorba de un film din 1921 pe vremea cand comedia era rege, cu  Douglas Fairbanks inegalabil in rolul principal si la care stiu ca am ras cu lacrimi ori de cate ori am revazut-o. O comedie proaspata si plina de viata in ciuda timpului…

Chiar trecuse ceva timp de cand producatorii lasasera muschetarii sa se odihneasca in pace! Ca orice poveste de succes si muschetarii au avut parte de multe ecranizari, din pacate multe prost inspirate. Putine filme au reusit sa exploateze buna dispozitie si umorul cartilor lui Dumas iar si mai putine au reusit sa faca credibila superba poveste de prietenie peste timp a eroilor, sub marcal: ” Toti pentru unul si unul pentru toti!

Mai mult, scenaristi plini de imaginatie au complicat actiunea, construind mistere in plus sau schimband numarul, varsta sau sexul eroilor, si reusind sa duca povestea in derizoriu. Uitand mai ales de adevaratul spirit al muschetarilor, barbati viteji gata sa puna mana pe spada pentru a-si apara prietenii sau onoarea reginei, dar care in timpul liber nu se plictiseau, stiau sa iubeasca viata si sa profite de toate bucuriile ei.

1. The Three Musketeers  (1993)

Am ales productia studiourilor Walt Disney din 1993 pe primul loc pentru ca mi s-a parut ca reda cel mai bine spiritul si umorul personajelor. In plus filmul este asezonat cu o distributie de zile mari, beneficiind in plus si de popularitatea temei muzicale “All for one”, in interpretarea unei adevarate triplete de aur: Bryan Adams, Rod Stewart si Sting. Majoritatea actorilor sunt alesi perfect pe mesajul decent de buna dispozitie al filmului, Chris O’Donnell, dragut si plin de naturalete ca  D’Artagnan; Kiefer Sutherland, frumos si cu umor negru ca Athos; Charlie Sheen, un Aramis dumnezeiesc si  Oliver Platt  ca cel mai spectaculos Porthos.


2. The Three Musketeers: The Queen’s Diamonds (1973)

Filmul lui Richard Lester este un adevarat regal si una din cele mai de succes ecranizari beneficiind de o regie si un duel actoricesc de exceptie. In plus filmul are multa actiune si faze comice antologice.  Oliver Reed face un rol superb, doar ca personajul lui e la limita Atos/Porthos, Richard Chamberlain frange in van, ca de obicei, inimile admiratoarelor, iar Michael York este pe rol ca D’Artagnan, dar putin cam sters. In schimb filmul beneficiaza de cea mai frumoasa Constance prin Raquel Welch si de una din cele mai pline de mister Milady prin Faye Dunaway. Succesul filmului a motivat continuarea pe aceeasi linie si in aceeasi distributie in 1974, prin  The Four Musketeers: Milady’s Revenge.

 

3. Les trois mousquetaires: Premiere époque-Les ferrets de la reine (1961)

Probabil ca putina lume a vazut acest film din perioada de glorie a filmelor de capa si spada din anii ’60, cu unul din cei mai de succes “spadasini” din acele timpuri, Gérard Barray. Atat Les trois mousquetaires: Premiere époque-Les ferrets de la reine, cat si urmarea lui Vengeance of the Three Musketeers, au meritul ca abunda in cele mai teatrale si mai amuzante dueluri. Pe langa succesul comercial, filmele au beneficiat de mare popularitate in randurile tineretului, duelul indiferent cu ce arme, devenind una din distractiile principale ale copiilor.

 

4. The Man In The Iron Mask (1998)

Cea mai decenta continuare a povestii legendarilor muschetari, combinata cu misterioasa poveste a omului cu masca de fier este The Man In The Iron Mask. Filmul este plin de omenie si de blandete, muschetarii au imbatranit frumos iar regele soare in ambele variante  este jucat superb de Leonardo DiCaprio, aflat in plina stralucire. Cele patru personaje sunt superbe, nu stiu cine mi-a placut mai mult: Jeremy Irons plin de mister si carisma, John Malkovich dulce-amar si perfect ca de obicei, Gérard Depardieu adevarat si foarte simpatic sau Gabriel Byrne, care reuseste spre surprinderea mea, un D’Artagnan mai matur, dar plin de eleganta si sensibilitate. Un alt plus al filmului este coloana sonora absolut superba.

5. The Three Musketeers (1948)

O alta versiune a muschetarilor este filmul din 1948, care trebuie amintita fie si numai pentru ca il are in rolul lui D’Artagnan pe Gene Kelly. Este o comedie de multa buna dispozitie care abunda in dueluri pline de ritm si parca dansate de marele maestru.

1 comentariu »

  • marcela said:

    va felicit de ceea ce ati expus cu muschetarii cele mai reusite filme dar mai este un film cu muschetari si din 1977-the fifth musketeers care este la fel de placut cu cele precizate de voi .Succes mai departe

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*