Home » Teatru, Timp liber

Ce ne spunem cand nu ne vorbim sau despre razboiul dintre minte si suflet

29 October 2012 scris de Niciun comentariu

Ce ne spunem cand nu ne vorbim? este piesa pusa in scena la Godot Cafe si volumul doi al cartii cu acelasi nume, carte pe care autoarea, Chris Simion,  nu o va publica niciodata ca text. Mi s-a parut foarte interesanta ideea si am vrut sa vad cum e sa “citesti” cartea direct de pe scena. Autoarea, care este si regizor, isi invita cititorii si publicul sa contribuie si la partea a treia a cartii, trimitand texte pe adresa zmeul_albastru@yahoo.com.

Piesa este o comedie care aduce in fata publicului sase cupluri, sase modalitati diferite de a fi infidel si o mie de moduri de a minti. Este un text despre infidelitatea, viata in doi, minciuna si adevar  si despre ce alegi sa te reprezinte. Cei patru actori ( Cristi Iacob, Gabriela Iacob, Ilinca Goia si Vitalie Bichir) imbraca pe rand roluri diferite si o fac asa cum ne-au obisnuit, cu mult talent si multa daruire. Umorul replicilor aduce in sala hohote de ras mai ales datorita celor patru care confirma ceea ce Chris Simion ne spunea „ Nu am facut niciodata compromisuri, mi-am ales distributia mereu in functie de roluri”.

“Sufletul nu este o guma de mestecat, nu se intinde,  nu se rupe si nu se da din gura in gura

Sase cupluri care scartatie, formate din oameni cu  temperamente diferite ne aduc pe rand in scena probleme de actualitate intr-o societatea din ce in ce mai superficiala: minciuna, ipocrizia, duplicitatea. Primul cuplu este format din profesorul academician, tradat de “Scufita Rosie” tocmai cu prietenul Stelica. Urmeaza apoi doi parinti, ambii cu amanti si totusi motivul supararii fiecaruia este infidelitatea celuilat. Al treilea act este intr-un cazino, protagonistii sunt un contabil insurat, satul de istericalele nevestei si o fata din personalul cazinoului. Cel de-al patrulea cuplu este format din o Ea ce isi asteapta sotul in Vama Veche, insa El a uitat de ziua ei din pricina unei orgii la care tocmai luase parte in seara precedenta. Urmatorii sunt un inginer ce isi duce sotia la restaurant, unde ea ii gaseste in telefon convorbirile cu amanta. Ultimii sunt doi vechi prieteni tradat de aceasi “pisica”, care la randul ei mai are si alti „motani” pe lista. In toate cele sase acte apare si un personaj-papusa  care leaga actul respectiv sau aduce morala din final

In concluzie, Ce ne spunem cand nu ne vorbim este despre relatiile dintre oameni, asa cum sunt ele, cu minciuna sau adevar, asa cum alegem de fapt sa fie. Despre oameni care formeaza la un moment dat o pereche,  pentru ca mai apoi sa se trezeasca intr-un triunghi amoros care poate fi si patrat si uneori chiar hexagon. Este o piesa cu un titlu care te face sa ai asteptari mari, mai ales daca nu ai citit primul volum, dar uneori se pierde in clisee si simplitate.

Adina Mastalier nu a avut mult de munca la decor, trei dreptunghiuri acoperite de o panza neagra pe care erau desenate simbolurile “raspunde si respinge” de pe telefonul mobil si o casuta de mail. Distributia a fost de exceptie, asa cum am mai spus: Cristi Iacob a fost de neegalat, ca intotdeauna, Ilinca Goia, pur si simplu perfecta, Vitalie Bichir a adus necesarul de echilibru cu calmul sau, iar despre Gabriela Iacob pot sa spune doar ca “cine se aseamana se aduna”.

Unde vedem Ce ne spunem cand nu ne vorbim

La Godot Cafe, in Centrul Vechi, pe strada Blanari,  pretul unui bilet fiind de 35 ron. Eu inca nu m-am convins ca pot sta la un loc cultura si farfuria de mancare sau sticla de bere, dar ca sa fiti de acord cu mine sau sa ma contraziceti trebuie sa mergeti sa vedeti cum e.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*