Home » Carti, Timp liber

Castelul din nori s-a sfaramat – niciodata sa nu te dai batut

14 November 2012 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 10/10

La sfarsitul volumului al doilea, are loc in sfarsit mult asteptata confruntare intre Lisbeth Salander si propriul tata, temutul spion Alexander Zalachenko. Dar oricat se pregatise si indiferent de masurile de precautie luate, cursul evenimentelor din acea noapte ii sunt impotriva tinerei. Lisbeth  este ranita, impuscata in cap si ingropata de vie de tatal si de nou descoperitul frate, uriasul blond cu care se mai intersectase si altadata.

Intoarsa din mormant pentru a se razbuna

Dar setea de razbunare a lui Lisbeth si dorinta de a-si face dreptate este prea puternica. Cu ultimele forte, reuseste sa-si croiasca drum la suprafata si sa-si ia tatal prin suprindere cu o toporisca. Din pacate, fratele reuseste sa scape inainte de sosirea politiei, iar Zalachenko este salvat de medici.

Ca o gluma macabra, tatal si fiica sunt transportati de urgenta la acelasi spital. Doctorii reusesc printr-o minune sa ii salveze viata tinerei, dar perioada de recuperare este una anevoioasa. Imobilizata la pat din cauza ranilor si aflata in custodia politiei pana la finalizarea anchetei, Lisbeth trebuie sa se apere in acelasi timp de Zala, al carui salon este doar la cativa metri distanta, si a carui conditie fizica ii permite sa se deplaseze.

Martorii trebuie adusi la tacere

Secta din cadrul Politiei Secrete are toate motivele de ingrijorare: daca Lisbeth sau Zalachenko vorbesc si aduc la cunostinta autoritatilor ceea ce stiu, insasi existenta sectiei este pusa in pericol. Si pentru ca de Lisbeth s-au ocupat inca din copilarie, construindu-i un istoric medical bazat pe speculatii false si internand-o ani de zile intr-un spital de psihiatrie, se presupune ca nimeni nu ar avea incredere in declaratiile unei persoane cu dereglari mentale. Cu Zalachenko insa, problema devine mai complicata. Pentru ca daca temutul spion reuseste sa incheie un acord avantajos cu autoritatile pentru a scapa astfel de pedeapsa, toti agentii sectiei ar fi expusi, si la fel si crimele de care s-au facut vinovati de-a lungul anilor. Concluzia este una singura – Zala trebuie inlaturat cat timp se afla in spital.

Nu vreau sa stric placerea lecturii si sa dezvalui prea multe pentru ca stiu cat de incantata am fost eu de universul creat de Larsson. Mi-au placut personajele, subiectul, atmosfera, micile detalii care au completat firesc o intriga exploziva. Totul este foarte atent construit, astfel ca, daca la final autorul ar fi dezvaluit ca romanele sale sunt bazate pe fapte reale, nu as fi fost deloc surprinsa – oricand, oriunde poate aparea o formatiune secreta cu tentacule in cele mai inalte sfere ale societatii care sa actioneze in afara legii.

Cititorului ii este usor sa empatizeze cu Lisbeth, in ciuda caracterului ei complicat si a personalitatii antisociale. Iar despre personajele negative nu pot decat sa spun ca sunt printre cele mai diabolice intalnite vreodata. Daca ar fi sa spun ca sunt nemultumita de ceva, asta s-ar datora faptului ca aventurile lui Mikaela si Lisbeth se termina dupa numai trei volume din cele zece planuite. Moartea subita a scriitorului l-au impiedicat sa continue seria si sa aprofundeze poate mai mult relatia dintre Lisbeth si sora ei, sau pe cea dintre Mikael si Erika Berger.

Castelul din nori s-a sfaramat a aparut la editura Trei si poate fi comandat direct pe site.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*