Home » Teatru, Timp liber

Cabina artistelor – sau despre actorul din spatele cortinei

10 December 2012 scris de Niciun comentariu

Vineri seara am fost pentru prima data la un spectacol in regia lui Alexandru Mazgareanu, unul dintre cei mai tineri si talentati regizori despre care putem spune ca deja este consacrat. Spectacolul a avut loc la sala ArCub, iar cele patru artiste au fost: Roxana Ivanciu, Ioana Anastasia Anton, Coca Bloos si Sorina Stefanescu. Cabina artistelor este o piesa de Arnost Goldflam, dramaturg, regizor si scriitor ceh, dar si actor in o mare parte din piesele ce le-a regizat.

Decorul construit de acelasi regizor este format din patru masute  cu oglinda, patru scaune si un dulap si este locul unde cele patru actrite se confeseaza si se asculta pe rand, se consoleaza si se sustin reciproc. Comicul piesei nu vine din poveste, care in fond este mai mult tragica, ci din replicile lor spumoase, din talentul celor patru actrite.

Lisa (Coca Bloos) este cea mai in varsta dintre cele patru actrite, trecuta probabil printr-un divort, a ramas singura,  iar teatrul si rolurile sale sunt singurul refugiu. Momentul in care isi rezuma intreaga viata in cateva metafore superbe este unic  si probabil cel mai profund din intreaga piesa. Cu totii ne indragostim mai intai de un copac, dar pe parcurs ne dam seama ca nu ne e suficient, apoi iubim nebuneste soarele, pana realizam cat rau ne pot face razele sale, pentru ca in final sa castigam atata intelepciune incat sa preferam adierea linistita a vantului.

Si, cu toate ca toti ochii au fost pe Coca Bloos, preferata mea a fost Roxana Ivanciu, mai exact Truda – o actrita usor blazata, proaspat parasita de sot printr-un  telefon primit in cabina, care isi joaca rolurile din ce in ce mai greu, sarind replici sau improvizand prost. Insa numai Truda este asa, pentru ca Roxana Ivanciu  este opusul ei, puternica, talentata, reuseste sa transmita toate trairile si framantarile personajului.

Klara pare a fi cea mai ambitioasa dintre cele patru si cea mai sigura de talentul ei nativ. Este interpretata de Sorina Stefanescu, dar in unele reprezentatii poate fi inlocuita si de Alexandra Fasola.  Marie (Ioana Anastasia Anton)  sau “daca cineva este prost in cabina aia, atunci e ea”, este de fapt cea mai naiva dintre cele patru. Se indragosteste nebuneste de un admirator, care o vazuse intr-o piesa in care ea de fapt nu juca, si sfarseste insarcinata si parasita.

Mi-au mai atras atentia costumele, ele au ajutat personajele sa-si spuna povestea si au dat piesei cand umor, cand tragedie. De ele s-a ocupat Alexandra Boerescu si a facut-o foarte bine.

Se ducea dracu’ teatrul !” este concluzia trista pe care o are Klara atunci cand se adreseaza publicului, si da, nu pot sa nu fiu de acord cu ea. Publicul din sala nu mai e demult public de teatru, nu-i spectacol la care sa nu sune macar un telefon, sau sa nu auzi cum se tasteaza un SMS, si da, Klara are dreptate: bine ca, inca, la teatru,  nu se vinde popcorn. Probabil am uitat cum sa iubim actorii, iar daca e asa, piesa asta e numai buna sa ne reaminteasca de ce, pentru ce si cum sa-i iubim. O puteti vedea la Sala ArCub, urmatorul spectacol este pe 14 decembrie, dar mai multe detalii gasiti aici.

Credit foto: Alex Stanculescu si Alexandru Farc

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*