Home » Filme

Brighton Rock – Pierdut prin intentii

23 February 2011 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 6/10

atmosfera & entertainemt: 6/10

regie: 7/10

actori: 7/10

scenariu: 5/10

montaj: 7/10

Nota IMDb: 6.2/10

Brighton Rock e, dupa cum vrei sa-l privesti, un remake a unui film noir clasic englezesc din 1947 sau o reinterpretare a romanului de succes lui Graham Greene. Ar fi mult spus ca filmul prezinta chiar o poveste, fiind mai degraba vorba de o serie de fragmente care de voie, de nevoie formeaza ceva asemanator cu un fir narativ. Acesta are loc în orasul britanic Brighton (ca sa vezi) care aparent e condus de gasti criminale rivale. Cum a ajuns în situatia asta, cu ce crime se ocupa acele gasti, care e raportul exact dintre ele nu stim, dar ele sunt acolo si se razboiesc, ce sa si faca? Iar dintr-una din aceste gasti (daca sunt doua sau mai multe, iar nu e clar) iese la iveala tanarul Pinkie, ale carui caracteristici se rezuma la a fi ambitios (desi nu stim care e ambitia sa), necrutator si rece.

There’s nothing I will not do to make you suffer

Brighton, anii ’60:
Dupa ce mentorul sau e ucis de gasca rivala, deoarece… din diverse motive, Pinkie il razbuna cu sange rece.
Dar apoi insa afla ca o tanara chelnerita a fost martora la crima si l-ar putea identifica, iar solutia evidenta e sa o elimine si pe ea cat mai curand, motiv pentru care o seduce si o ia de sotie desi nu o poate suporta, deoarece… din diverse motive.
Si apoi apare in joc si ambiguu motivata sefa a chelneritei, care vrea sa ii faca de hac lui Pinkie.
Si apoi se mai intampla niste chestii si mai sunt cateva personaje subdezvoltate.
Si apoi filmul s-a terminat si am plecat la o bere si am vorbit despre altceva.

Despre regizor si actori ce se poate spune?

Regizorul lui Brighton Rock se numeste Rowan Joffe a carui nume probabil nu va spune nimic, din moment ce se afla la prima sa pelicula. Lucru care din pacate se vede prea bine prin lipsa de directie a intregului. Tipul nu e deloc lipsit de talent si potential si sunt curios de viitoarele proiecte, dar debutul nu e chiar stralucit. Filmul are o selectie uimitoare de actori clasici englezesti si asta doar in rolurile secundare; Helen Mirren, John Hurt, Andy Serkis; din pacate clipele lor pe ecran sunt putine si nici acolo nu prea au loc sa-si demonstreze talentul.

Cat despre cele doua personaje principale: chelnerita martora pare cam naiva si tampitica de la inceput la final, chiar daca timiditatea ei generala e intrerupta de cate o scena de furie, dar cel putin Andrea Riseborough incearca sa ii dea cat de cat culoare. Lucru care nu se poate spune insa despre Sam Riley care il interpreteaza pe Pinkie, si care a fost de departe dezamagirea esentiala din acest sir de dezamagiri. M-a impresionat in „Control”, in care a prins intensitatea si melancolia lui Ian Curtis, si unde monocromia personajului functiona ca paralela metaforica la filmul alb-negru, dar incep sincer sa cred ca tipul nu e in stare sa redea mai mult de un sentiment intr-un film. De la capat la capat personajul sau e dur, rece, intens concentrat si putin pe ace; lucru care nu face nici un antagonist/anti-erou sa fie credibil sau memorabil.

Ce spun criticii despre Brighton Rock?

Brighton Rock a primit un rating de 52% fresh pe Rottentomatoes, in timp ce MetaCritic.com nici nu l-a bagat in seama. Pelicula are critici pozitive, Peter Bradshaw de la The Guardian UK are parearea ca e un film creativ si inteligent, dar acestea sunt rare si cam nesigure, un alt critic de la acelasi ziar rezuma filmul ca nefiind complet neplacut, iar majoritatea sunt desigur negative, rezumatul lor fiind cel mai bine vociferat de Adam Woodward de la revista Little White Lies care spune ca filmul e uimitor de uitabil [sic].

Verdictul KoolHunt.ro

Brighton Rock ar fi avut foarte mult potential daca nu ar fi fost lasat pe mana unui regizor fara experienta si ar fi avut parte de un scenariu mai elaborat si mai bine legat. In loc sa faca loc firului narativ, povestea se axeaza si e impinsa de personaje, care insa sunt complet nedezvoltate. Nu am citit cartea, dar m-am uitat peste rezumatul ei si peste descrierea personajelor si sunt efectiv uimit de cum s-a ajuns la un produs atat de saracacios dintr-o sursa extrem de bogata si complexa.

Intreaga pelicula pare a fi complet nehotarata in legatura cu ce vrea sa faca si unde vrea sa mearga, luand-o in zece directii diferite fara insa a atinge nici o destinatie. Cinematografia este intr-adevar minunata, iar din cand in cand ni se arunca o scena sau o imagine care arata foarte bine, dar care nu face nimic pentru poveste si care nu are sansa sa salveze aceasta imitatie de noir.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*