Home » cinema, Filme, Globurile de Aur 2013, Oscar 2013

Brave – nici ras, nici plans dar cu muuuulti scotieni

11 January 2013 scris de 2 comentarii

brave2[Titlu in limba romana: Neinfricata]

CoolRank: 8.5/10

– atmosfera & entertainment: 8.5/10

– regie: 8.5/10

– actori/voci: 9/10

– scenariu: 8/10

– montaj: 8.5/10

Nota IMDb: 7.2/10

Regie: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell An: 2012
Actori: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson Genul: animatie, aventura

 

brave1Am vazut Brave de 2 ori si ma bucur pentru ca am avut ocazia sa descopar lucruri care mi-au scapat la prima vizionare. De exemplu, faptul ca aceasta animatie ii este dedicata, ”cu dragoste si gratitudine, partenerului, mentorului si prietenului Steve Jobs”. Este normal, pana la urma Steve Jobs a fost fondatorul studiourilor Pixar care astazi fac parte din gigantul Disney si care au produs aceasta animatie. Intr-o oarecare masura, tanara printesa Merida aduce a Steve Jobs – stiu ca acum, probabil va prapaditi de ras daca vi-l imaginati pe Steve Jobs cu o claie de par roscat, dar nu despre asta e voba ci despre de acel spirit liber, care refuza sa se supuna unor reguli doar pentru ca asa cere traditia.

Oh, Merida. It’s only marriage, it’s not the end of the world!

Cam asta e “incurajarea” reginei Elinor (Emma Thompson) pentru tanara ei fiica, pe care o pregateste minutios pentru marea intalnire cu cei trei petitori dintre care Merida (Kelly Macdonald) trebuie sa-si aleaga sotul.

brave3Merida este o printesa scotiana indaratnica, ea nu viseaza la feti frumosi, nu-i place sa cante, sa coasa goblenuri, iar corsetele o scot din minti. Este total opusul mamei ei, o femeie rabdatoare, plina de compasiune si dragoste,  un adevarat arbitru al elegantei, dar foarte inteleapta si ferma… o prezenta care impune respect si asta pentru ca are un castel de administrat si un regat de condus cat timp sotul ei Fergus (Billy Connolly) vaneaza sau se razboieste. Merida este inca prea tanara sa aprecieze aceste calitati ale mamei si e mult mai inclinata sa se poarte ca un barbat, ca tatal ei care este liber sa faca ce vrea, sa mearga unde vrea, sa traga cu arcul cand vrea (marea pasiune a printesei) fara sa i se faca mereu observatie ca o printesa n-are voie sa chicoteasca sau sa infulece mancarea, o printesa trebuie sa fie… desavarsita in toate, perfecta!

Our faith lives within us. You only have to be brave enough to see it.

brave4Merida nu e deloc impresionata de cei trei pretendenti. Pe cine sa alegi cand singurele variante sunt –  infumuratul rasfatat, talambul pitic sau gorila balbaita? La proba de tras cu arcul doar “talambul” nimereste tinta in centru, dar pentru ca si Merida este prima descendenta a clanului sau, decide ca poate participa la intrecere exact ca ceilalti concurenti pretinzand… ei bine… propria ei mana. Declaratie care i-a cam socat pe multi puritani, care au inceput sa vocifereze ca Merida ar avea… alte orientari decat cele clasice si ca nu este un exemplu potrivit pentru copiii care vizioneaza filmul. O totala ineptie, dupa mine. Fata incearca doar sa fie lasata sa decida ea cand e momentul sa faca “marele pas”.

brave5Revenind la actiunea filmului, evident ca rebela ii bate pe mocofani la proba de tras cu arcul (you go, girl!), dar asta cauzeaza mari probleme intre clanuri. Daca Merida nu va accepta sa se marite, razboiul e iminent. Evident, mama si fiica se cearta, fiecare face si spune lucruri necugetate… cum se intampla intotdeauna la nervi, si Merida fuge, hotarata sa gaseasca o cale s-o schimbe pe mama ei si decizia ei de a o marita cu orice pret. Precum zicala “cine cauta, gaseste”, fata intalneste o vrajitoare ce-i da o potiune magica care o va schimba, intr-adevar, pe mama ei… dar o va schimba intr-un urs. Si de-aici o intreaga epopee, o lupta contra cronometru in incercarea de a reveni la ce era inainte.

Despre actori si regie ce se poate spune?

brave6Regizorii si scenaristii Mark Andrews si Brenda Chapman sunt veterani ai animatiilor, mai ales Brenda, care a lucrat inca din 1986 la seriale precum Dennis the Menace sau The Real Ghost Busters.

Kelly Macdonald este vocea Meridei si se descurca excelent, probabil pentru ca este scotianca. Poate mai multe laude ar merita Emma Thompson (care nu mai are nevoie de prezentari), ea reusind un excelent accent scotian pentru Elinor, desi este englezoiaca si nu din Scotia… exista mari diferente, da? Billy Connolly, nascut la Glasgow se achita si el foarte bine de sarcina de a-i da viata lui Fergus.

Ce spun criticii despre Brave?

brave7Tomatometer-ul de pe rottentomatoes.com ii acorda animatiei Brave un procent de prospetime de 78% in 213 recenzii. Pe metacritic.com avem doar 37 de pareri si un punctaj de 69 din 100 pentru Brave. Joe Morgenstern de la Wall Street Journal pare sa descrie cel mai bine animatia: “it’s enjoyable, consistently beautiful, fairly conventional, occasionally surprising and ultimately disappointing”. Asadar, e frumos dar cam toata lumea se astepta la mai mult.

Verdictul KoolHunt.ro

Brave este o mare lectie, atat pentru copiii care tind sa se razvrateasca mereu, riscand astfel sa faca mult rau, cat si pentru parintii care uneori sunt prea mandri sa vada dincolo de ratiunea lor.

In alta ordine de idei, Brave este o inovatie pentru Disney, care sparge barierele printeselor care dupa multe aventuri fac toate acelasi lucru… traiesc “happily ever after”. O animatie cu o tema actuala si nu prea, vesnic prezentul razboi intre generatii, tratat poate putin cam prea serios pentru un film de desene animate, cu doar un strop de magie ce nu prea te imbie la visare. Mult prea putinele momente amuzante sunt oferite de Hamish, Hubert si Harris, fratii tripleti ai Meridei, niste impielitati adorabili. Accentul este fantastic, iar efectele speciale, la fel.

Pe scurt, un fel de Braveheart, pentru copii mai mari de 9-10 ani as zice, cu bune si cu rele, lucrat in detaliu ce-i drept, dar nu extraordinar per total, pentru ca ii lipseste forta de a starni emotii puternice.

2 comentarii »

  • Alex V. said:

    Mie mi s-a parut slab, nu se compara cu Wall-E sau How to train your Dragon. Sper ca Wreck it Raplh sa fie bun, ca acesta m-a lasat indiferent.

  • caini said:

    Mi s-a parut putin plictisitor. O vizionare placuta totusi intr-o zi ploioasa cand nu mai ai altceva de facut.

    PS: L-am vazut mai in toamna.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*