Home » Filme, Globurile de Aur 2011, Oscar 2011

Blue Valentine – Nici nu-i film, e realitate

20 January 2011 scris de 6 comentarii

CoolRank: 9/10

atmosfera & entertainment: 9/10

regie: 8/10

actori: 9/10

scenariu: 8/10

montaj: 9/10

Nota IMDb: 8.1/10

Blue Valentine este unul dintre filmele care arata ca in realitate gasesti cele mai faine lucruri. Nu in imaginatiile (oricat de) bogate ale oamenilor. Filmul asta e fictiune, insa e atat de bine dimensionat si detaliat, incat poti uita ca e fictiune, atat de bine e capturata esenta realitatii. E o scena in care cei doi protagonisti se cearta in masina si sunt filmati succesiv de pe bancheta din spate cum isi paseaza replici ca la tenis. Daca intri destul de mult in film, poti sa simti ca stai chiar tu pe bancheta din spate, ca martor.

I make money I could take girls out on dates with

Dean (interpretat de Ryan Gosling) si Cindy (interpretata de Michelle Williams) sunt tineri casatoriti care se lupta cu probleme de cuplu si cu cresterea fiicei lor Frankie (interpretata de Faith Wladyka). Filmul prezinta inceputul si sfarsitul relatiei lor de sase ani, alternand scenele intre trecut si prezent. Cele doua fire narative merg bine cap la cap, pana cand fiecare dintre ele isi atinge punctul culminant. Felul acesta de ilustrare se dovedeste foarte eficient in a arata schimbarile personajelor in intervalul relatiei lor si a cauta un raspuns.

I like how you can compliment and insult somebody at the same time

Dean e tipul de om amuzant pe care il stim bine. Daca intri intr-un bar si tragi cu ochiul la masa de langa tine care a izbucnit in ras, e ala care tace satisfacut in timp ce restul se tavalesc pe jos in hohote. Unii oameni pur si simplu au lumina aia in jurul lor. E si visator si idealist, de asta e capabil de gesturi surprinzatoare si inconstiente care o impresioneaza pe Cindy. Insa ea e mai pragmatica si, in timp, comportamentul lui ii pare copilaresc. Nu suporta sa vada ca nu aspira la nimic si ca e multumit sa fie zugrav, desi il vede plin de talent artistic (ereditar, se pare).

Ea, desi e asistenta, isi doreste sa fie medic si se amageste cu sperantele oferite de un doctor poate prea binevoitor. E foarte frustrant sa-i vezi cum se cearta. Te poti trezi ca strigi la ei “nu mai trai planuind cum sa scapi de el, fraiero!” sau “maturizeaza-te odata, dobitocule!” Multi or sa spuna, probabil, ca a fost vina lui, insa personajele au fost create inteligent cam in aceeasi masura de defecte, astfel incat vina sa se imparta intre cei doi. Asta daca este vorba de o vina.

Im so out of love with you!

In Blue Valentine, toti il urasc pe Dean: tatal ei, de prima oara cand l-a vazut, si colegii de servici ai lui Cindy, pentru ca ea se plange. Femeile vorbesc intre ele. Asa se descarca. Insa cele care asculta isi asuma rolul de confidente cu o placere deosebita si nu isi dau seama ca uneori li se vorbeste din furie oarba sau din dorinta de dezvinovatire. Nu stiu daca si aici e cazul, insa replica unei asistente catre Cindy, “don’t let him brainwash you“, e superba. Barbatii nu vorbesc intre ei de frica raspunsurilor de genul: “pai daca esti fraier… io ti-as fi spus demult, da’ te-ai fi suparat” si din raceala tipica si asumata de mascul alfa. Foarte prosti suntem noi.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Regizorul Derek Cianfrance cica s-a jucat cu filmul asta vreo 12 ani. A scris, a rescris, a rerescris cu cei doi scenaristi, Cami Delavigne si Joey Cuttis, pana i s-a parut perfect. Nici cu actorii nu s-a jucat. A facut o chestie tare interesanta: cand s-au filmat scenele din trecut, cand ei se indragostesc, actorii s-au cunoscut abia la filmari. Intr-un fel, probabil ca Cianfrance a vrut sa-si indragosteasca actorii, sa para intalnirea dintre Dean si Cindy cat mai naturala. Iar inainte sa se filmeze scenele din prezent, cand cuplul are probleme, s-a luat o pauza o luna de zile, timp in care Ryan Gosling si Michelle Williams au locuit in aceeasi casa, s-au gospodarit singuri si isi petreceau mult timp cu fetita (Faith Wladyka). Tot din motive asemenatoare – regizorul a vrut naturalete, cuplul trebuia sa para cat mai credibil. Si pare. Cand o sa vedeti pe credite ca cei doi au fost si producatori executivi, o sa va cam dati seama de nivelul lor de implicare, da? Ca prestatie propriu-zisa, nu mai are rost sa spun ca a fost perfect. Ambii au fost nominalizati la Globurile de Aur, si cine stie, poate si la Oscar – one can only hope. E greu sa joci un personaj atat de transformat de la o scena la alta. Sa treci de la fericire si speranta, la blazare si disperare. Nu mi-a placut ca l-au chelit pe Gosling. N-avea nevoie de transformare fizica sa fie credibil. Ar fi parut mai impresionant jocul lui fara ajutorul cheliei.

Ce spun criticii despre Blue Valentine?

Pe MetaCritic.com, matascore-ul a ajuns la 80/100 si Blue Valentine strange 31 de critici pozitive din partea criticilor. Pe RottenTomatoes.com, tomatoscore-ul e de 89% fresh pentru Blue Valentine. O recenzie care mi-a atras atentia e cea a lui A. O. Scott de la New York Times care spune la un moment dat asa in review-ul Blue Valentine: “Bautul si comportamentul violent pe care el (Dean) il afiseaza intr-o scena tensionata par sa vina de nicaieri, doar din structura narativa a regizorului, nu decurge natural din viata personajului“. Eu nu sunt de acord. Tensiunea care se acumuleaza e plauzibila. Dean vine nervos de la hotel, se cearta cu sotia lui care ii spune lucruri pe care probabil ca nu i le-a mai spus niciodata, e intepat de replicile celorlalte asistente si, colac peste pupaza, apare si doctorul care ii facea avansuri lui Cindy. Isi pierde cumpatul, you’ve been emailing my wife?, si il loveste. Frica lui cea mai mare e sa o piarda pe ea si actioneaza violent, dar plauzibil.

Verdictul KoolHunt.ro

Blue Valentine e bun pentru ca nu e genul de film in care stai deasupra personajelor stiind toate raspunsurile, ci esti la fel de dezorientat ca si ele. Vroiam sa fac un paragraf intreg cu gargara ca de ce e Ryan Gosling actorul meu preferat, cat e el misto cand e in acelasi timp si detasat, dar si “acolo”, dar numai nu mi s-a aratat. Aici n-am vazut actori, regizor, scenaristi, n-am vazut film, pana la urma. Am fost martorul stanjenit din aceeasi camera pe care cuplurile il ignora cand isi pornesc certurile. Sau tandreturile.

6 comentarii »

  • Ioana said:

    Am vazut si eu aseara Blue Valentine. Ai dreptate 100% :) Am trecut si eu candva, in viata mea, printr-o situatie identica, am reactionat exact ca Cindy si privind acest film, ma intreb de ce… De ce ne lasam furati de rutina, de disperare, de uitare?! De ce nu incercam sa iesim la suprafata? Sunt o luptatoare si totusi, dupa 14 ani de relatie, am ajuns sa depun armele. Sa nu ma mai intereseze. Ryan Gosling este si actorul meu preferat:) Iar in film eu il gasesc fara vina.

  • Tiberiu said:

    pe gosling il gasesti fara vina sau pe dean?

  • Tiberiu said:

    eu cred ca daca E vreo vina, regizorul le-a impartit-o frateste personajelor

  • Apple Pie said:

    si eu am vazut filmul aseara si m-a impresionat profund modul in care au jucat (sau, mai bine spus, au trait) rolurile cei doi actori principali.
    Este, intr-adevar, o poveste universala a relatiei care incepe neasteptat, cu sentimente puternice, de deja-vu, care te invaluie cu o forta de nedescris, si se destrama incet, ca o impletitura din care tragi un fir pana cand materialul ce avea o forma devine un ghem de ata.

  • Ana said:

    L-am vazut si eu, cu mare intarziere (recunosc).
    I soooo loved it…inutil sa zic ca am avut nevoie de ceva batistute, dar superbly acted and performed (ca sa nu ma repet,zic).
    Si apropo de ce ziceai, Ioana…Dean, in film, tocmai ca e “fara vina”, adica as traduce eu fara responsabilitate…sa ameninti ca te arunci de pe un pod ca sa ti se zica ceva cand vrei tu, sau sa apari baut la serviciul nevestei si sa ii mai si pocnesti seful si apoi sa te scuzi cu la fel de mare usurinta…mda, poate nu “vina” e cuvantul potrivit. Mai degraba iresponsabil, pentru ca se considera ca e tata si are grija de copilul lui…cata vreme e vorba doar de viata ta, ok, fa ce vrei, bors, ciorba,whatever, dar cand sunt inca 2 persoane implicate, familia ta…parca ar trebui ca spusele si faptele tale sa aiba un pic mai multa greutate.
    Parerea mea :-) si on a side note, si eu am empatizat cu personajul, ca deh, are suflet mare si iubeste intens, dar …vine o vreme, vorba ceea…cand mai trebuie sa te dai si cu capul de pragul de sus si sa actionezi in consecinta.

  • pedros said:

    Un film care iti da de gandit.Un film desprins din realitatea multora…care in final te lasa fara raspuns la intrebarea care si unde a gresit..exact ca-n viata reala. De ce ea nu-l mai place?Chiar asa rau este sa-ti pastrezi modul de a-ti arata iubirea odata cu trecerea timpului cum o face el??? Ea chiar uita ca exista iubire? E prinsa cu totul in monotonia vietii? Uita sa aprecieze ceva ce da condiment vietii..si anume scenele romantice… Intr-adevar, au un copil de crescut..ea e asistenta,el zugrav…dar asta nu inseamna ca el nu face nimic. si in final o intreaba si-i cere sa-i spuna ce vrea sa faca pt a salva ceea ce au avut. Este trist..dar este foarte real. Un film foarte bun . Un film ce te pune pe ganduri, un film care subliniaza usurinta prin care un cuplu se dastrama atunci cand din partea unuia nu mai exista nimic sentimental…

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*