Home » Teatru

Blifat – poveste actuala a unei familii dezintegrate

26 October 2010 scris de 4 comentarii

Blifat este una dintre cele mai recente premiere ale Teatrului Odeon din capitala. De altfel, Teatrul Odeon a mai avut parte de o premiera interesanta in aceasta stagiune. O data cu premiera piesei Blifat, la subsolul cladirii a fost inaugurata o noua sala de spectacole: Odeon Studio.

Noua sala de spectacole are meritul de a fi printre putinele sali de teatru modulare, scena fiind astfel modificata cu fiecare noua montare. Sala Odeon Studio este un spatiu nonconformist, dedicata proiectelor tinerilor artisti.

Piesa Blifat se inscrie in acest trend, fiind scrisa de Gabriel Pintilei, un tanar dramaturg, castigator al concursului dramAcum. Alexandru Mihail, regizorul piesei, este si el castigatorul unei competii in cadrul proiectului “Tineri Regizori – texte contemporane”.

Povestea unei familii obisnuite

Blifat este povestea unei familii obisnuite, dintr-un bloc obisnuit si muncitoresc, dintr-un cartier normal. Intr-un apartament de bloc cu trei camere si intr-o zi de sambata obisnuita totul se schimba. Nimic nu va mai fi la fel din aceasta zi.

Blifat este povestea banala (pana la un punct) a unei familii care nu mai stie sa isi asculte membrii. Copiilor nu se spune pe nume, ci doar generic: ala mare, a mijlocie si ala micu’. Parintii au uitat demult cum sa isi vorbeasca frumos si mai ales cum sa se asculte si sa se inteleaga.

Piesa ne arata cum ajunge o familie, la inceput unita si iubitoare, sa se destrame si sa nu se mai recunoasca. Sub presiunea evenimentelor sociale si economice ale vremurilor prin care trecem, fiecare din cei cinci membrii ai familiei au drame personale, necunoscute de ceilalti. Singurii confidenti sunt prieteni din afara, care oricum nu au timp pentru vaicarelile lor. Unicul moment in care intreaga familie se reuneste este pentru a asculta cu paharul lipit de perete cum vecinul de jos isi bate nevasta.

Am putea spune ca fiecare ne regasim cate putin in povestea acestei familii. Parintii au pierdut de mult legatura cu copiii, pe care ii trateaza ca pe niste bunuri sau ca pe niste supusi. Copiii au uitat de mult sa comunice cu parintii si au dezvoltat fobii sau au ridicat ziduri de aparare in fata “inamicilor”.

Copilul cel mare, “al mare”, se drogheaza, cheltuie banii nechibzuit la pariuri pe care ii fura de la mama mult prea miloasa. A mijlocie incearca sa isi invinga singura fobiile si spaimele de adolescenta neinteleasa. Este bruscata neincetat de un tata insensibil si neinteleasa de o mama frustata.

Ala micu’ este insa cel care “face si desface” totul in casa, cel care detine toate secretele familiei. Este sacul de bataie al tuturor membrilor familiei, insa pentru fiecare dintre ei are pregatita cate o razbunare.

Fotografia unei familii

Piesa de teatru reuseste sa fotografieze fidel o zi din viata unei familii din Romania, de conditie medie, cu bani putini si cu multe probleme. Decorul recreeaza interiorul unui apartament de bloc de tip vagon, camerele fiind asezate in fata spectatorilor. Piesa se joaca astfel pe mai multe planuri. Spectatorul poate sa urmareasca ce face ala mic in camera lui sau cum se machiaza a mijlocie in bucatarie. Esti astfel martorul unei vieti desfasurate in mod normal, in timp real, al unei familii obisnuite.

Ceea ce face insa accesibila aceasta piesa este limbajul real al personajelor. Spectatorul cu siguranta va regasi in injuraturile si reprosurile tatalui cate ceva din viata proprie sau a prietenilor. Mama docila, care incearca sa aplaneze conflictele si sa ii rasfete pe cat poate pe cei mici este un alt stereotip al societatii noastre.

La prima vedere, piesa pote fi o drama, insa limbajul colorat si realist te fac sa zambesti aproape la fiecare replica.

Dintre toate personajele insa, ala micu’ se detaseaza prin naturalete, inteligenta si coerenta. De altfel este cel care si da titlul piesei. In incercarea sa de a-i “pune la punct” pe ceilalti membrii ai familiei, care l-au suparat de-a lungul timpului, ala micu’ ii pedepseste pe fiecare. Trecandu-i astfel pe lista “neagra”. Dupa fiecare razbunare, copilul bifeaza pe lista sa, platindu-le pe masura. Adica ii “blifeaza”.

Blifat este o piesa de teatru realista, care te va fi binedispune, prin limbajul savuros, dar in acelasi timp iti va pune si cateva intrebari. Despre viata, despre societatea romanesca si despre tinerii pierduti in secolul vitezei.

Unde se joaca Blifat

Piesa Blifat se joaca pe scena teatrului Odeon, in sala Studio, de la subsolul cladirii. Piesa are o durata de 1 ora si 15 minute. Pretul unui bilet este de 21,20 de lei integral si 12,72 redus.

4 comentarii »

 • Blifat – poveste actuala a unei familii dezintegrate - Ziarul toateBlogurile.ro said:

  […] Blifat – poveste actuala a unei familii dezintegrate Wed Oct 27, 2010 2:43 am Blifat este una dintre cele mai recente premiere ale Teatrului Odeon din capitala. De altfel, Teatrul Odeon a mai avut parte de o premiera interesanta in aceasta stagiune. O data cu premiera piesei Blifat, la subsolul cladirii a fost inaugurata o noua sala de spectacole: Odeon Studio. Noua sala de spectacole are meritul de a fi […] […]

 • miky said:

  ,,ala micu” este colegul meu de la sc care il cheama DaViD PeTcU

 • Anca said:

  Blifat ,este un spectacol excelent ,iar textul face toti banii .
  Actorii ,de la mic la mare ,bine alesi .
  Bravo Gabriel Pintilei

 • Sorana said:

  Excelenta piesa. Opinie mea aici: http://bookconsumer.blogspot.com/2011/06/unde-merge-studentul-de-la.html

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*