Home » cinema, Filme, TIFF 2011

Black Venus – Moartea pasiunii

4 June 2011 scris de 1 comentariu

CoolRank: 5.5/10

– atmosfera & entertainment: 5/10

regie: 5/10

– actori: 7/10

– scenariu: 8/10

– montaj: 5/10

Nota IMDb: 6.7/10

Regie: Abdellatif Kechiche An: 2010
Actori: Yahima Torres, Andre Jacobs, Olivier Gourmet Genul: drama

 

Black Venus este povestea adevarata a lui Saartjie, o nativa din populatia Khoi, Africa de Sud, care a ramas in istorie datorita trasaturilor ei usor neobisnuite.

O altfel de senzualitate

Povestea ei incepe cand Hendrick Caezar ii propune sa mearga cu el in Anglia pentru o serie de spectacole din care se va imbogati, revenind in tara ei natala cu bani si libera de sclavie. Toate bine si frumoase o perioada, spectacolele se tineau lant pana cand totul se da peste cap. Inceteaza si colaborarea cu Hendrick, acesta o vinde unui dresor de ursi, care continua spectacolele in alt format, putin mai excentric sperand pentru o imbogatire mai rapida. Cand Sarah, nume primit la botezul crestin, decide ca nu mai poate continua, spectacolele fiind o munca prea asidua pentru corpul si mintea ei, este lasata balta de toata lumea, ajungand pe strazi. Nici in numele stiintei nu poate face rost de bani, orgoliul ei impiedicand-o sa onoreze un contract cu niste savanti renumiti ai vremii care voiau sa ii studieze corpul in detaliu.

S-a incercat o redare cat mai fidela a acelor vremuri, din toate punctele de vedere. O societate decadenta de fiecare data cand avea ocazie, indiferent de statutul social. Oamenii renunta la decenta morala de fiecare data cand nu ii vizeaza, savurand si traind pe seama suferintei celorlati, platind bani grei pentru asta.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Regia ii apartine lui Abdellatif Kechiche, regizor de origine tunisiana dar crescut in Franta. Spune ca filmele lui sunt influenta lui Yasujiro Ozu si ii place sa lucreze cu actori amatori. Ce nu mi-a placut a fost abundenta excesiva de prim planuri, obositoare chiar la un moment dat. Prea putine miscari de camera, putin dinamism, chiar daca accentul a fost pus pe interpretare. Scenografia mi-a placut, la fel si machiajul, ajutand interpretarea.

Yahima Torres o interpreteaza pe Saartjie, Venus Hottentot, un rol jucat frumos. In ciuda greutatii corporale a personajului dansurile sunt reusite, gratioase pe alocuri. Andre Jacobs este Hendrick Caezar, initiatorul aventurii vietii lui Sarah. El este cel care o elibereaza aparent de sclavie cu promisiunea unei vieti mai bune dupa cateva spectacole prin Europa.

Odata cu faima vine si un pret pe care unii cu greu il pot plati, asteptarile celor din jur sunt tot mai mari, mai bizare iar cand incetezi sa le onorezi esti desconsiderat, in termeni moderni s-ar traduce prin “sa fii mereu pe val”, altfel vine ceva nou iar publicul te uita. Ajunsa si ea in situatia asta, Sarah se vede nevoita sa isi vanda trupul fizic nu doar vizual si asta doar pentru a supravietui de pe o zi pe alta.

Ce spun criticii despre Black Venus?

Pe rottentomatoes.com Black Venus are o nota de 53% iar pe film-forward.com vorbesc si ei despre accentul pus pe faptul ca in lumea showbiz-ului azi esti o vedeta iar maine poti fi uitat.

Verdictul KoolHunt.ro

Putea fi mai concentrat din punct de vedere temporal, fara a se pierde din esenta. Merita vazut pentru referinte istorice, o completare vizuala a unei biografii.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*