Home » Teatru, Timp liber

Biloxi Blues – Tudor Chirila ne ia la militarie in Palatul Copiilor

23 September 2011 scris de Niciun comentariu

Ce faceti in seara de 3 octombrie, de la orele 20:00? Speram ca ne-am trezit din timp si nu aveti nimic planuit… inca – calendarul vostru socio-cultural va capata indata un mare “x” rosu in dreptul datei de 3 ale lunii viitoare, multumita unei reprezentatii de neratat la Palatul Copiilor din Capitala. Comedia Biloxi Blues, o piesa semi-autobiografica semnata Neil Simon, o poveste din transele serviciului militar care a facut inconjurul tarii noastre pricinuind ropote de aplauze, si-a anuntat de curand o noua iesire la rampa si noi suntem gata sa raspundem la apel!

Transplantul de pe Broadway pe scena de teatru romaneasca nu este un fenomen nou, dar rata de succes variaza. De exemplu, piesa Sylvia, in original dusa pe culmile faimei de protagonista Sarah Jessica Parker, nu a impresionat in interpretarea lui Alexandru Jitea, jucata la Nottara. Insa versiunea autohtona a lui Biloxi Blues, montata de Iarina Demian, realizeaza o traducere exemplara a umorului scenaristului american Neil Simon, motiv pentru care a si prins la publicul nostru. Piesa a debutat prin 2006 pe scenele de profil de la noi, a decolat si s-a perindat prin turnee de-a curmezisul tarii – iar acum iata ca face popas in Capitala.

Datand dintr-o vreme cand armata americana nu era bombardata cu critici de tot felul si la tot pasul, Biloxi Blues a avut premiera in 1985 si a fost ecranizata 3 ani mai tarziu, cu Mike Nichols la carma si Matthew Broderick in rolul principal. Povestea tanarului Eugene, un evreu virgin din Brooklyn recrutat in anii celui de-al II-lea Razboi Mondial, are mai putin de-a face cu stagiul lui pregatitor pentru lupta in linia intai – de fapt, dramaturgul se arata mai preocupat de maturizarea baiatului de 20 de ani, cu suisurile si coborasurile ei, mai mult sau mai putin obisnuite… Caci tot tacamul – primii pasi, stangaci, in postura de barbat in toata firea – se petrece in cantonament, la Biloxi.

Protagonistul va infrunta un sergent cu capsa pusa, va lega prietenii cu ceilalti recruti, se va indragosti si va creste ca Fat-Frumos-ul proverbial – poate ca multi dintre cinefili stiu deja parcursul, caci tema nu este noua. Abordarea lui Simon insa, un scenarist fecund, popular, recunoscut pe plan mondial ca un maestru al comediei, nu va lasa loc de carteli. Doar rasete se preconizeaza pentru seara de luni la Palatul Copiilor, o previziune care a avut ocazii repetate sa fie confirmata si ras-confirmata: piesa s-a jucat la Teatrul de Comedie cu casa inchisa, timp de 4 ani, semn ca si acum, la noua reprezentatie, va puteti astepta sa dati din coate pentru un bilet!

In rolul lui Eugene, si in bocancii lui Broderick, regizoarea Iarina Demian il distribuie pe Paul “Maximia” Ipate, in timp ce Tudor Chirila, fiul ei ex-Vama(iot), preia stafeta de la marele Christopher Walken, care l-a interpretat pe sergentul Merwin J. Toomey pe scena originala. Abia asteptam sa-l vedem pe Chirila latrand la “soldatii” inregimentati, dar pana atunci, sa ne delectam cu un teaser delicios si… antrenant!

BILOXI BLUES la Palatul National al Copiilor, Bucuresti

Stiu ca e tentant, dar abtineti-va de la flotari pana inhatati un bilet, ca sa le facem impreuna la Palatul Copiilor! Biletele la spectacol costa intre 25 si 60 de lei si se gasesc in magazinele Domo, Germanos, Orange, Vodafone, Muzica, librariile Humanitas si Carturesti, magazinul Vreau Bilet din Unirea Shopping Center sau online pe www.eventim.ro, www.vreaubilet.ro, www.biletoo.ro, www.blt.ro.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*