Big Fish – Pestele cel mare din filmografia lui Tim Burton
[Titlu in limba engleza: Pestele cel Mare]
CoolRank: 9.5/10
– atmosfera & entertainment: 10/10
– regie: 10/10
– actori: 10/10
– scenariu: 9.5/10
– montaj: 9/10
Nota IMDb: 8/10
Regie: Tim Burton | An: 2003 |
Actori: Ewan McGregor, Albert Finney, Helena Bonham Carter | Genul: fantasy, aventura |
Big Fish este unul dintre aceste “filme bijou” care ma impresioneaza ori de cate ori le-as revedea. Nu pentru realizare sau joc actoricesc, cat pentru sentimentul transmis si oarecum dificil de explicat in cuvinte. Big Fish este un Forrest Gump in stil Burton, un fantasy liric plin de emotie si un film must-see (so must-see-again daca deja ati facut-o si sper ca sunteti in acest de-al doilea caz). Pentru cei proaspeti in materie de Big Fish, mare atentie! Filmul este unul dintre acelea care, mie uneia (mai romantica din fire) imi provoaca lacrimi de fiecare data.
An adventure as big as life itself.
Will Bloom (interpretat de Billy Crudup) incearca sa afle mai multe despre tatal sau, Ed Bloom (interpretat de Ewan McGregor/Albert Finney) si trecutul acestuia, reluand mituri si povesti din tineretea acestuia pe care avusese ocazia deja sa le auda de mai multe ori. Filmul se infiripa din povestiri cu vrajitoare, uriasi, spirite, circari si multe alte fabuloase momente. Desi la inceput Will isi doreste sa separe din povestirile magice ale tatalui sau adevarul de fictiune, intr-un final cei doi ajung sa se intalneasca la mijloc, la jumatatea distantei dintre real si imaginar, acolo unde exista doar dragoste de viata si iubire unul pentru celalalt.Lasand magia la o parte, Big Fish este o poveste despre un om cu un suflet mare, Edward Bloom, si despre cei care au ales sa isi petreaca viata alaturi de el, iubindu-l.
There are some fish that cannot be caught. It’s not that they are faster or stronger than other fish, they’re just touched by something extra.
La fel ca si personajul lui Edward Bloom, filmul lui Tim Burton are un acel ceva special, care il face sa se distinga in peisaj. Este vorba despre suflet. Big Fish se compune intr-o panza incurcata in care se intretaie povesti adevarate si intamplari exagerate, toate tesute intre ele cu fir de magie. Intregul film se desfasoara sub forma unei calatorii fascinante in care fiecare personaj care apare este aparte si ne duce catre un nou univers.
Cred ca ar trebui sa ma opresc aici cu dezvaluirea sentimentelor pe care mi le-a provocat filmul, pentru ca Big Fish in sine nu este despre ceea ce se perece pe ecran. Ci despre ceea ce se petrece in sufletul spectatorului. Relatia cu parintii, povestirile din tineretea acestora, interactiunile noastre din copilarie cu copiii si bunicii, povestile pe care le-am auzit cand eram mici… toate acestea se impletesc si ne completeaza firul experientei uimitoare care este filmul Big Fish.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Mai nou, Tim Burton si-a atras reputatia de a fi Art Director-ul Hollywood-ului, iar cumva maiestria sa ca regizor nu mai este recunoscuta de toti criticii. Eu sunt de parere totusi ca Burton este un povestitor. Burton ne spune si ne arata povesti incarcate de farmec, povesti care ne incanta sau nu in functie de cat de mult ne regasim in ele si in functie de cat de mult sunt inspirate din imaginatia noastra de copii. Si chiar si numai pentru 3 dintre povestile cinematografiei sale, ma simt indreptatita sa afirm ca Burton este un geniu incontestabil. Si ma refer la Big Fish aici de fata, dar si la Edward Scissorhands si The Nightmare Before Christmas.
Albert Finney este genial in orice rol pe care l-a jucat, iar rolurile de la batranete sunt cele in care acesta, desi pare a nu face niciun efort, te unge pur si simplu pe suflet. Sa ne amintim doar de Erin Brockovich, A Good Year sau Traffic. Ewan McGregor este impresionant si stralucitor in acest rol, poate unul dintre cele mai bune ale sale, alaturi de Trainspotting si The Ghost Writer. Nu ca nu l-as fi apreciat in Star Wars (evident, glumesc). McGregor transmite in cel mai mic rol pe care il joaca, este autentic si plin de bucurie, bucurie de viata pe care reuseste sa o duca pana in inimile noastre, trecand de ecran.
Deosebit de nimerita mi s-a parut distribuirea lui Jessica Lange in Big Fish, iar Billy Crudup are unul dintre cele mai digerabile roluri ale sale in acest film. Danny DeVito, Helena Bonham Carter, Steve Buscemi si Marion Cotillard indulcesc si intregesc, in acelasi timp, peisajul cinematografic, facandu-l complet.
Ce spun criticii despre Big Fish?
Cred sincer ca Big Fish a prins foarte bine la public, lucru demonstrat si de user ratings pe diferite situri, printre care si IMDb, dar si de parerile foarte in favoarea filmului pe care le auzim toti de la prietenii nostri. Totusi, criticii de film nu au fost atat de in favoarea filmului pe cat am fi crezut noi, spectatorii.
Pe RottenTomatoes.com Big Fish a obtinut un procent de 77% fresh, in timp ce MetaCritic.com acorda un metascore de 58/100 Big Fish.
Sunt critici care spun ca este un film fascinant si plin de sensibilitate, dar sunt si critici care spun ca Big Fish este o dovada clara ca “pestele se impute de la cap” si ca povestea este per total previzibila.
Big Fish este un must-see, un fantasy de familie absolut magic si o poveste de dragoste desavarsita. Si nu vorbesc aici despre o poveste de dragoste sentimentala, ci despre o poveste de dragoste pentru viata, o poveste de dragoste pentru oameni si o poveste de dragoste pentru familie. O poveste despre a-ti trai viata fiind o inspiratie pentru cei din jurul nostru. Un indemn sa cautam magia in fiecare moment al vietii si frumosul din fiecare om. Si o dovada cinematografica ca cel putin jumatate dintr-un film este ceea ce se petrece in sufletul si imaginatia noastra.
Fabulos si atat!
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.