Home » Carti, Timp liber

Barbati care urasc femeile – intriga si mister la superlativ

2 November 2012 scris de Niciun comentariu

Stieg Larsson este suedezul care acum cinci ani a readus in lumina reflectoarelor literatura nordica  si a redeschis cititorilor apetitul pentru genul politist. Initial, scriitorul se gandise la o serie de zece romane reunite sub seria Millenium. Din pacate, nu a mai apucat sa-si vada nici macar primul volum publicat, murind subit in urma unei crize cardiace dupa ce reusise sa finalizeze doar primele trei carti.

E greu de spus ce a determinat succesul fulminant de care s-a bucurat trilogia Millenium si cum de a devenit in timp record cea mai citita serie de la Biblie incoace in tarile nordice. Inclinam sa cred ca americanii exceleaza la capitolul asta, desi nici seria Minerva sau Melania de Ojog-Brasoveanu nu sunt deloc de neglijat. Dar citindu-l pe Larsson, genul politist capata o noua dimensiune: cea a unui puzzle urias in care piesele cu crime, tradare, minciuna, sadism, dragoste, politica, religie sunt puse laolalta prin investigatiile jurnalistice de mare clasa, dar si cu ajutorul celor mai noi metode tehnologice.

Millenium si investigatiile lui Mikael Blomkvist

Mikael Blomkvist, jurnalist de la revista Millenium, este condamnat la trei luni de inchisoare in urma unei greseli in investigatia pe care o facea asupra controversatului om de afaceri Hans-Erik Wennerstrom. Inainte de executarea pedepsei, primeste o propunere careia nu ii poate rezista. Magnatul Henrik Vanger doreste ca timp de un an de zile Mikael sa investigheze ce s-a intamplat cu Herriet, nepoata disparuta in urma cu 40 de ani. Indiferent de rezultatul anchetei sale, Vanger se angajeaza in scris sa ii ofere in schimb dovada vinovatiei lui Wennerstrom si a afacerilor sale necurate.

Fara a se astepta la vreun progres, Mikael accepta oferta si ajunge sa o aiba drept ajutor pe Lisbeth Salander, o tanara de 24 de ani cu alura de baiat, tatuata pe tot corpul si reale probleme de socializare. Dar ea este si personajul cel mai complex, misterios, care nu isi dezvaluie secretele si talentele de la inceput, si cu siguranta succesul cartii i se datoreaza in mare masura.

Fata care uraste barbatii care urasc femeile

Lisbeth este personajul feminin principal, dar unul atipic si putin previzibil. Hacker extraordinar, cu o o inteligenta iesita din comun si cu reale veleitati de detectiv, Lisbeth este cea care pare sa desluseasca misterul misiunii ce parea la inceput sortita esecului. Dar tanara are un trecut tumultos pe care nu doreste sa il impartaseasca nimanui si care inca o bantuie. Declarata incompetenta si aflata in grija unui tutore legal, Lisbeth incearca in acelasi timp sa isi rezolve propriile probleme in vreme ce se afunda in intunecata istorie a familiei Vanger. Iar intorsatura pe care o iau evenimentele si marea descoperire din final ii iau pe amandoi pe nepregatite.

Desi stufoasa, prima parte a trilogiei Millenium acapareaza de la inceput iar autorul nu isi pierde deloc concentrarea pe parcursul celor aproape 700 de pagini. Daca ar fi sa spun ca are un minus, acesta ar fi tocmai volumul, pentru ca este destul de greu de indesat in geanta o carte atat de groasa. Si spun asta pentru ca sigur veti dori sa o purtati la voi toata ziua pentru a afla deznodamantul atator intrigi si secrete.

Barbati care urasc femeile a aparut la editura Trei si poate fi comandata direct pe site.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*