Home » Teatru, Timp liber

Arta conversatiei, arta prieteniei

25 June 2012 scris de Niciun comentariu

Am vazut recent, la sala Izvor a Teatrului Bulandra, piesa Arta,o sala nu tocmai plina asa cum ma asteptam,  poate si din cauza titlului care isi indeparteaza pe nedrept spectatorii.

Piesa, in regia lui Cristi Juncu, este o comedie spumoasa, subtila, pusa in scena exemplar de Vlad Zamfirescu (Marc), Serban Pavlu (Serge) si Gheorghe Ifrim (Yvan).

Caut prieten care sa-mi spuna doar ce vreau sa aud

Cei trei prieteni sunt surprinsi intr-un moment de criza relationala, iar marul discordiei este reprezentat de un tablou pe care Serge, medic de profesie, il cumpara de la un pictor in voga. Nimic ciudat pana acum, numai ca tabloul este complet alb, iar suma pe care a platit-o Serge trezeste revolta prietenului sau inginer, Marc. Cel de-al treilea lucreaza intr-o papetarie si lui ii revine rolul dificil de a media conflictul dintre cei doi.

Dincolo de discutia despre arta se afla prietenia celor trei. De fapt, tabloul e doar un pretext pentru Serge, care se considera “uitat” de cei doi prieteni ce au relatii amoroase stabile si se refugiaza astfel in arta. Pe de alta parte, Marc il acuza ca i-a abandonat pentru cercurile inalte ale societatii iar Yvan se trezeste prins intre cei doi tocmai in pragul nuntii, cand avea nevoie de tot sprijinul si intelegerea lor.

Terapia prin ras si voie buna

Fiecare replica are inteligenta, are umor, are substrat si aduce in prim plan degradarea prieteniei celor trei. Plusul este adus de cateva artificii regizorale, cum ar fi faptul ca cele trei personaje au cate o telecomanda cu care dicteaza lumina din sala, pentru a-si lua, pe rand, publicul martor la argumentele lor. Insa, marele merit al lui Cristi Juncu este alegerea actorilor: Serban Pavlu face excelent un rol care, la prima vedere, ai crede ca nu i se potriveste; Vlad Zamfirescu reuseste sa umple scena pentru ca fiecare replica e insotita de gesturi ce transmit toata lupta interioara a personajului; iar Gheorghe Ifrim are poate cel mai greu personaj, tipul umil, batut de soarta, cu si mai multe probleme fata de prietenii sai de o alta categorie sociala, dar il joaca admirabil.

N-o sa va dezvalui deznodamantul  pentru ca merita sa mergeti sa-l aflati, la teatrul Bulandra, pretul biletului fiind de 31,8 lei si 15,9 redus. Si daca nu v-am convins trebuie sa va mai spun ca piesa Yasminei Reza, Arta, este actuala prin problemele pe care le aduce in fata publicului celui mai larg. Uneori e nevoie de un pretext (in cazul de fata tabloul) pentru a pune  punctul pe “i”,  pentru a comunica si a gasi solutii pastrand prietenia, pentru ca pana la urma si ea este o arta, nu?

Credit foto: Teatrul Bulandra

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*