Home » Carti

Anotimpuri diferite – stil diferit, acelasi rezultat excelent

19 March 2011 scris de 1 comentariu

Coolrank: 9/10

Ce poate face un autor cu niste manuscrise prea lungi pentru a fi incadrate ca povestiri, dar prea scurte pentru a fi romane? Le publica impreuna si demonstreaza inca o data cititorilor ca geniul sau literar nu consta in a scrie numai povestiri de groaza.

Patru povesti pentru fiecare anotimp

Aceste patru povestiri-roman sunt intr-adevar diferite fata de stilul cu care ne-a obisnuit King. Nu se intampla nimic supranatural in ele (cu o mica exceptie in Metoda respiratiei), nu exista monstri cu care sa ne luptam, ci sunt povesti despre viata si moarte, despre bine si rau, speranta, obsesie, prietenie. Talentul lui King la caracterizarea personajelor si la crearea unor situatii inedite este la cote maxime in Anotimpuri diferite.

“Inchisoarea ingerilor” urmareste destinul lui Andy Dufresne, un barbat acuzat pe nedrept de uciderea sotiei si a amantului acesteia. Incarcerat intr-o inchisoare de maxima securitate, Andy se foloseste de toate abilitatile sale pentru a-si pastra viata, demnitatea si sanatatea psihica si pentru a concepe un plan inedit de evadare.

“Un elev capabil”: cum reactioneaza un copil atunci cand descopera ca un criminal de razboi se ascunde in orasul sau? Unul normal si-ar instiinta parintii, autoritatile si ar pastra distanta. Dar nu si Todd, care are o pasiune bizara pentru crimele savarsite de nazisti in lagarele de concentrare din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Copilul il santajeaza si tortureaza emotional pe fostul ofiter pentru a afla mai multe despre atrocitatile Holocaustului. La final nu stii cine a fost mai rau: batranul sau adolescentul?

“Cadavrul” este povestea frumoasa de prietenie a patru baieti care pornesc in cautarea unui copil de aceeasi varsta ca ei. Baiatul era dat disparut si toti presupun ca a fost calcat de tren undeva in afara orasului. Pe alocuri mi se pare ca aduce cu “Orasul bantuit”, probabil a fost scris inainte de acesta.

“Metoda respiratiei” este despre un gentlemen’s club si povestile ciudate relatate aici. Cea mai neobisnuita dintre toate este despre o tanara mama care da dovada de o determinare incredibila pentru a-si naste copilul.

Doua ecranizari de mare succes

Primele trei nuvele au fost adaptate pentru marele ecran. Shawshank Redemption (Inchisoarea ingerilor) si Stand by Me (ecranizare dupa Cadavrul) au avut un mare success la public. Apt Pupil (Un elev capabil) a fost si el ecranizat in 1998 si a rulat la noi sub numele “Influenta nefasta”.

Cei care il evita in general pe Stephen King deoarece nu sunt fanii genului horror, nu ar trebui sa ocoleasca aceasta carte. “Povestea conteaza, nu cel care o spune” atrage atentia King in una din povestirile sale, o maxima parca la adresa criticilor lui, care nu l-au crezut niciodata in stare sa se autodepaseasca. Cu volumul de fata scriitorul dovedeste contrariul.

Cartea Anotimpuri diferite a aparut in Romania la ed. Trei, dar stocul este epuizat momentan. O puteti comanda insa pe Tamada.ro la un pret special.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*