Home » cinema, Evenimente, Filme, Gale de film

Anim’est 2012 – Activitate ParaNormana, unde kitsch-ul suna bine!

2 October 2012 scris de Niciun comentariu

Cea mai simpatica rumegatoare a zodiei Balanta se intoarce la Bucuresti! Festivalul Anim’est pune stapanire pe sufletele animatofile din Capitala, pentru a saptea oara, incepand cu 5 octombrie. Vineri seara, filmul stop-motion si 3D ParaNorman va deschide o usa catre – ce altceva decat – o dimensiune paranormala, a fantomelor, vazute de un copil ciudatel si de toti spectatorii care se vor strange in Cinema Patria.

Din program, filme si discutii animate pentru adultii cu suflet de copil

La Patria se va da startul festivalului Anim’est, cel mai trambitat si profi festival de film din Capitala, iar lung-metrajul produs de studioul Laika va fi doar primul dintr-o serie de surprize pe traseul rollercoaster-ian cartografiat de organizatori cu statii in Cinema Studio si Club Control. Dupa o selectie riguroasa a selectionerului Mihai “Mitrix” Mitrica, din 900 de scurte trimise si luate in considerare, au ramas in competitie 46 de titluri – lung-metrajele din competitie sunt doar 5, insa ele vor fi completate de cele mai bine cotate filme din anul curent si 2011, prezentate in cadrul sectiunii Animash (fosta Mozaic).

Eu salivez dupa A Monster in Paris, care va fi proiectat sambata 6 oct. la 20:30, Patria si duminica 14 oct. la Studio!

In cadrul Anim’est, dupa cum am fost obisnuiti de la editii anterioare, copiii vor avea un segment dedicat, Minimest – insa indraznesc sa cred ca noi, restul, vom fi cei cu adevarat rasfatati de animatiile propuse pentru cele 10 zile festivaliere. Incepand cu filmul care suna a spoof dupa faimoasa si citabila poveste a lui M. Night “I see dead people” Shyamalan, si pana la sectiunile traditionale Creepy Animation Night (noaptea groazei, pe scurt) si Noaptea videoclipurilor si a reclamelor – ne asteapta o sumedenie de scurt- si lung-metraje must-see, fie si doar pentru ca in acest mediu se inregistreaza cel mai des pionierate care sparg gura targului.

De asemenea in vizorul spectatorilor “vaccinati” vor fi si noile aditii la meniu – proeminenta intre ele fiind The Night of Animated Bad Taste (noaptea prostului-gust animat), care promite multe delicii deranjante doar din clipul promo:

Invitati de la Pixar si Laika si oportunitati de fun-imatie in Control

Ochiul antrenat a zarit deja pe site-ul Anim’est o sumedenie de personalitati atasate festivalului, in chip de omagiati (Jiri Trnka, asa-numitul Walt Disney al Europei de Est) sau invitati (Mark Shapiro de la Laika sau Daniel McCoy de la Pixar). Tot cu rasunet in inimile cunoscatorilor de pop-culture vor fi desigur nume cu traditie in industrie – ca Annecy, festival care a premiat cateva dintre scurtele concurente in cadrul Anim’est, sau Internationale Trickfilm-Festival Stuttgart (ITFS), festivalul invitat al acestei editii – ca si altele care au un picior in animatie, altul in muzica: Gotye, Parov Stelar, Le Peuple de l’herbe, Louise Attaque or Grinderman. Acestia din urma vor fi reprezentati cu videoclipuri in cadrul nou-lansatei AniMusic Night (ioi 11 oct., 21:00, in Club Control).

Dintre speaker-ii ale caror realizari in domeniu vor fi reliefate pe parcursul Anim’est-ului, Shapiro si McCoy aduc in prim-plan o mult-asteptata rivalitate intre studiouri americane creatoare de animatii – primul, directorul departamentului de Entertainment Brand Marketing al studioului Laika va sosi cu papusile din ParaNorman, pentru a ilustra prezentarea pe care o va sustine in cadrul festivalului; cel de-al doilea, care lucreaza la Pixar pe proiecte cu superglue la Academie sau/si la box-office, ne va incanta cu proiectia scurt-metrajului nominalizat la Oscar anul trecut, La Luna, si cu un masterclass (joi, 11 octombrie, la 19:00, cinema Patria).

In fine, de retinut e ca, din toata tolba asta cu bunatati care va fi expusa la Cinema Studio, Cinema Patria si in Club Control, oricine, chiar si cusurgiul-sef, poate gasi ceva pe placul lui/ei – si ca sagetati vor fi cei mari in primul rand, cei care stiu ca animatia nu e deloc specifica prescolarilor, ba dimpotriva. Reiterand invitatia verbala, va las cu cea oficiala, isteata foc si romaneasca in cel mai bun sens al cuvantului – pe numele ei “Doi pastori” by Ogilvy:

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*