Home » Acum la cinema, Filme

A Farewell to Fools – Atunci l-am condamnat la remake

4 March 2013 scris de 2 comentarii

a-farewell-to-fools1[Titlu in limba romana: Condamnat la viata]

CoolRank: 5/10

– atmosfera & entertainment: 6/10

– regie: 6/10

– actori: 5/10

– scenariu: 5/10

– montaj: 6/10

Nota IMDb: N.A.

Regie: Bogdan Dreyer An: 2013
Actori: Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante Genul: drama

 

a-farewell-to-fools2 A Farewell to Fools este un remake la filmul lui Sergiu Nicolaescu Atunci i-am condamnat pe toti la moarte. La baza acestor filme s-a aflat nuvela lui Titus Popovici, Moartea lui Ipu. Bogdan Dreyer s-a gandit ca-n peisajul cinematografic romanesc lipsea un remake.

Atasand acestui proiect nume grele – Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante – echipa a demarat un plan ambitios de a oferi un film despre prietenie, umanitate si sacrificiu. Ce a iesit in schimb este un film perfect pentru o lansare direct pe DVD sau pe un post de televiziune. O vorba din batrani spune ca la pomul laudat sa nu te duci cu sacul. Asa stau lucrurile si cu A Farewell to Fools.

Ipu would have been perfect.

a-farewell-to-fools3Ipu (Gérard Depardieu) este un soldat francez ramas intr-un sat din Transilvania, dupa ce a fost ranit in primul razboi mondial si memoria i-a fost afectata. Etichetat drept nebunul satului, Ipu se imprieteneste cu Alex (Bogdan Iancu), un pusti plin de imaginatie. Viata linistita de la tara este data peste cap atunci cand un soldat neamt este gasit mort intr-un camp, iar ofiterii nazisti ameninta ca vor executa zece oameni de frunte din sat daca vinovatul nu se preda in termen de 24 de ore. Preotul Johanis (Harvey Keitel), notarul (Gheroghe Visu), primarul (Nicodim Ungureanu), nevestele si copiii se aduna si, intr-un moment de luciditate cinica, notarul vine cu ideea de geniu imbratisata de toti cei zece – sa-l convinga pe Ipu sa se predea. Cum nimeni nu-i atat de nebun incat sa-si puna singur streangul de gat, nebunul satului da dovada atat de spirit practic, cat si de o doza sanatoasa de misto la adresa celor ce fara sa stea prea mult pe ganduri decid sa-l condamne la moarte.

a-farewell-to-fools4Povestea lui Titus Popovici a fost ecranizata de Sergiu Nicolaescu, iar Depardieu este departe de jocul lui Amza Pellea. Facand abstractie de utilizarea limbii engleze, doar e un remake international, privim filmul lui Bogdan Dreyer ca pe un produs departe de ce se produce acum in cinematografia romaneasca. Da, avem nevoie si de filme comerciale, nu doar de productii de autor, filme puse cap la cap pentru festivaluri. Stima si respect regizorilor si scenaristilor pentru efort, dar publicul cauta si altceva, nu doar filme de arta. Cinematografia romaneasca se chinuie sa produca filme comerciale, incercand fel de fel de retete. A Farewell to Fools ridica semne de intrebare pentru ca povestea are multe de oferit, un scenariu mai bine inchegat ar fi putut sa scoata mult mai mult din acest film – ce vedem in schimb este un exercitiu incropit de un incepator, haotic pe alocuri, avand un fir narativ promitator, incercand sa patrunda in interiorul personajelor, dar lovindu-se de limitele creative ale scriiturii.

In momentul de fata, A Farewell to Fools este in mijlocul unui scandal cum mai rar gasim in jurul unui film romanesc, fie el si remake. Scandalul are si marele avantaj de a promova filmul. Asta daca stii cum sa faci acest lucru. Finalul filmului, caci acest aspect este luat in vizor, fie ca era cel dorit de Depardieu, fie ca este cel prezentat la vizionare, tot nu ar fi putut ridica calitatea productiei.

Despre actori si regie ce se poate spune?

a-farewell-to-fools5 Gérard Depardieu are in spate o cariera stralucita, roluri foarte bune, Ipu in schimb nu i s-a potrivit. Oricare ar fi fost finalul filmului, daca e sa ne luam dupa declaratiile aparute in presa despre cele doua variante de final ale filmului, personajul asa cum este abordat de Gérard Depardieu nu este credibil. Cateva momente in timpul carora schitezi un zambet, in rest, mult zgomot pentru nimic. Atat Depardieu cat si Harvey Keitel sunt doua prezente in A Farewell to Fools cu un joc fortat, fara stralucire si fara chef. Ambii actori dau impresia ca executa ce li s-a indicat sa faca si, pe principiul “timpul trece, leafa merge”, asa isi joaca personajele. Keitel, in rolul preotului satului, in tandem cu Margherita (Laura Morante) reusesc sa ridice un pic stacheta, cu toate ca Morante exagereaza mult prea mult, iar personajul sau devine caricatural si anost.

a-farewell-to-fools6 Bogdan Iancu, tanarul actor, joaca bine rolul pustiului ce se imprieteneste cu Ipu. Candoarea si jovialitatea copilului se impletesc de minune cu inocenta tampa a lui Ipu/Theodor. In schimb, replicile sunt in defavoarea personajelor. Pe langa dublajul in limba engleza si momentele cand pelicula nu este sincronizata cu vocea acestora, ultima scena distruge orice sansa a acestui film de a se incheia demn. Un mare plus pentru A Farewell to Fools il reprezinta imaginea. Tonurile calde, prim planurile, scenografia scenelor. Din pacate, doar cu o imagine buna a peliculei nu se face un film bun – actorii au jucat ce au putut cu un scenariu ce nu a reusit sa puna in evidenta talentul lor, iar intrebarea ce se ridica in acest moment este de ce acest remake in cinematografia romaneasca? Ce aduce nou?

Ce spun criticii despre A Farewell to Fools?

a-farewell-to-fools7In momentul de fata pe IMDb, pe Rotten Tomatoes si Metacritic nu exista cronici sau note, desi pe IMDb gasim o pagina pentru  filmul A Farewell to Fools si mai mult ca sigur va avea si o nota pana la sfarsitul saptamanii. Cine stie, inca nu este timpul pierdut si poate vom regasi A Farewell to Fools pe Rotten Tomatoes si Metacritic. Da, actorii romani nu par cu nimic mai prejos de colegii lor internationali – drama personajelor, in schimb, absurdul si personajul central, Ipu, sunt redate trunchiat. Nu se poate vorbi de un film comercial, se poate vorbi in schimb de o incercare ratata de a face un remake. Gus Van Sant, in 1998, s-a gandit sa faca un remake la Psycho. Cunoastem ce s-a intamplat. In clipa de fata, A Farewell to Fools este asemenea remake-ului lui Van Sant din 1998, o tentativa esuata ce nu-si avea rostul.

Verdictul KoolHunt.ro

A Farewell to Fools intra in categoria filmelor de vazut atunci cand nu avem altceva mai bun la dispozitie. Pacat de efortul depus si de ceea ce putea sa iasa, daca scenariul era revizuit si cei doi mari actori, Gérard Depardieu si Harvey Keitel, isi dadeau mai mult interes in construirea personajelor. Daca vrem sa vedem povestea lui Ipu, Amza Pellea nu ne va dezamagi asteptarile.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*