Home » Filme

13 Assassins – Un fel de Seven Samurai, dar mai multi

1 June 2011 scris de Niciun comentariu

[Titlu in limba romana: 13 asasini]

CoolRank: 8/10

– atmosfera & entertainment: 8/10

– regie: 8/10

– actori: 7.5/10

– scenariu: 7/10

– montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.9/10

Regie: Takashi Miike An: 2010
Actori: Kôji Yakusho, Takayuki Yamada, Yûsuke Iseya Genul: actiune

 

Am ce am eu cu remake-urile, dar recunosc ca ma bucur cand unul iese bine. Bazat pe filmul cu acelasi nume, 13 Assassins al lui Eiichi Kudo, filmul actual ar putea fi un omagiu lui Akira Kurosawa. Takashi Miike a reusit sa faca un clasic. Anul acesta la Cannes a fost nominalizat un alt film de-al lui, Hara-kiri: Death of a Samurai, un remake al filmului Harakiridin anul 1963.

As a samurai in this era of peace… I’ve been dreaming for a noble death

In anul 1844 un nobil isi face seppuku, o forma de protest impotriva lordului. Naritsugu Matsudaira, lordul, traieste cu ideea ca poate sa faca ce vrea cu servitorii lui, cat si cu oamenii din tinut. E un fel de Amon Goeth (din Schindler’s List) in fiecare dimineata. In urma violurilor, a uciderii unor familii protejate si a taierii membrelor, subalternul lordului, Sir Doi angajeaza ultimul samurai nobil, Shimada, ce ar putea pune capat carnagiului inutil.

Shinzaemon Shimada onoreaza angajamentul si aduna un numar de 12 samurai. Al 13-lea asasin e un vanator prins intr-o plasa, in padure, ce are replicile amuzante din film. Impreuna il vor confrunta pe lordul Naritsugu intr-un mic satulet.

Poate va ganditi ca vor fi ceva twist-uri, ca unul din cei 12 tradeaza si planul nu merge. Nu. Ideea filmului ar putea fi prezentata in trei acte. Primul fiind cel al lordului si planul de asasinare, cel de-al doilea fiind adunarea celor 12 samurai si pregatirea satului, deoarece 13 oameni impotriva a 200 de soldati nu prea suna corect. Actul final e batalia. Batalie care ar putea fi trecuta ca record, caci are in jur de 45 de minute!

I shall accomplish your task… with magnificence

Takashi a reusit sa nu plictiseasca in ultimele minute de film. Foarte bine construit, filmul cladeste atmosfera in primul act, personajele in al doilea, pentru ca in actul trei sa se intalneasca toate.

CGI-ul nu prea se observa, in afara de scena cu taurii in flacari. La luptele cu sabii s-a folosit sirop din porumb pentru sange si o foarte buna coregrafie, iar sunetele ca si soundtrack-ul au fost facute de Koji Endo. Dialogurile dintre personaje nu au replici in plus, dar nici in minus.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Imi place cand actorii isi fac meseria chiar daca nu joaca in toate filmele de mainstream. Cel putin cel american, ca doar cu el suntem bombardati in fiecare luna cu filme noi. Koji Yakusho il interpreteaza pe Shinzaemon Shimada, liderul asasinilor. Joaca de parca ar fi fost samurai intr-o viata anterioara. Personajul lui – un samurai ce nu se deosebeste de la distanta de lordul Matsudaira, interpretat de Goro Inagaki, caci amandurora le sclipesc ochii cand vine vorba de moarte nobila. Pe Koji Yakusho l-am vazut in Babel si in Memoirs of a Geisha.

Despre regie ce s-ar mai putea spune decat ca Takashi Miike a reusit sa atraga atentia cu 13 Assassins si ca a facut o treaba buna. Anul acesta a fost nominalizat la Cannes cu Hara-kiri: Death of a Samurai, film ce va fi lansat prin toamna. Mie mi-a placut si ce a facut cu Sukiyaki Western Django, poate ati auzit de film… joaca Tarantino in el. Ce il face bun pe Takashi Miike e faptul ca nu e previzibil. Sa tot avem suprize de genul acesta de la el.

Ce spun criticii despre 13 Assassins?

Criticii de pe ambele site-uri de specialitate lauda filmul. Pana si criticile de la “popor” sunt pozitive. Scorul de pe Metacritic urca pana la 86 pentru 13 Assassins, pe cand rosiile mai ca dau afara din lada. Tomatometrul urca la 95%. Nu credeam ca am sa vad rosii stricate la 13 Assassins, dar asta e, mai sunt cateva care pica din lada.

Verdictul KoolHunt.ro

Veti avea discutii cu prietenii despre un film sau altul si vi-l recomand pe acesta pentru a va scuti de replica: Sub ce piatra ai trait, de nu ai vazut filmul… Atat de bine facut, 13 Assassins e un clasic.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*