Home » cinema, Filme

10 lucruri pe care probabil nu le stiati despre Harry Potter

23 July 2009 scris de 4 comentarii

HP4D-09592Stiati ca Alan Rickman a aflat inca de la inceputul filmarilor pentru primul film, Harry Potter and the Philosopher’s Stone, care va fi povestea personajului sau (poveste nedezvaluita de autoare nimanui altcuiva)? Dar ca a fost un noroc faptul ca Helena Bonham Carter o joaca pe Bellatrix Lestrange? Sau ca actorul lui Gandalf era cat pe aci sa il joace pe Dumbledore? 10 astfel de lucruri distractive pe care probabil nu le stiati despre Harry Potter.

1. Numele adevarat al lui J.K. Rowling este Joanne Rowling. Aceasta a fost sfatuita de editorjkrowlingharrypotteri sa isi schimbe numele, deoarece micii cititori baieti au prejudecati in legatura cu autoarele de carti, considerand ca femeile scriu carti pentru fetite. Joanne si-a schimbat numele pentru ca acest impediment sa nu intervina in calea succesului cartii sale.

2. Steven Spielberg a fost prima oara in negocieri cu producatorii filmului ca regizor pentru Harry Potter. Spielberg a refuzat insa oferta in momentul in care a aflat ca J.K. Rowling isi rezervase dreptul de a fi de acord cu intreaga distributie a filmului, considerand aceasta cerere nemotivata si restrictiva. Spielberg considera ca a scoate multi bani din Harry Potter nu ar fi fost o provocare, dat fiind numarul mare de fani ai cartilor si povestea deosebit de ofertanta. Ma intreb sincer cat de bine s-a simtit Spielberg atunci cand a vazut numarul mare de regizori care s-au perindat prin seria Harry Potter si cat de mult au regretat producatorii aceasta alegere initiala.

3. Alan Rickman a fost ales de autoarea Harry Potteharrypottertrivia2r, J.K. Rowling, fara niciun fel de auditie. Autoarea l-a indicat inca de la inceput ca fiind deosebit de potrivit pentru rol si l-a ghidat pe actor de-a lungul tuturor celor 6 filme. Autoarea stia de la inceput care va fi povestea personajului Snape, pe care o aflam complet abia in cartea a 7-a, si i-a dezvaluit actorului inca din primul film parti din aceasta, astfel incat actorul sa isi joace convingator personajul.

4. Harry Potter urma sa fie jucat de Haley Joel Osment, actorul din AI: Artificial Intelligence si Pay It Forward, daca regizorul filmului ar fi fost pana la urma Steven Spielberg. Chiar si dupa ce Spielberg a renuntat, Haley Joel Osment a fost considerat ca varianta pana la alegerea finala a lui Daniel Radcliffe.

5. Dupa moartea lui harrypottertrivia1Richard Harris, rolul lui Dumbledore a fost oferit lui Ian McKellen, interpretul lui Gandalf din Lord of the Rings. Ian McKellen a refuzat rolul, motivand ca jucase de curand rolul Gandalf si ca “a trai viata unei legende de blockbuster este suficient, nu poate spera sa faca fata pentru doua astfel de vieti”.

6. Actrita britanica laureata a premiului BAFTA 1995 – Helen McCrory – care joaca rolul Narcissa Malfoy in Harry Potter and the Half-Blood Prince trebuia initial sa o joace pe Bellatrix Lestrange in Harry Potter and the Order of the Phoenix. Desi era totul stabilit, actrita a fost nevoita sa se retraga, dat fiind ca a ramas insarcinata, iar in locul ei a fost distribuita Helena Bonham Carter. Ma intreb cu groaza cum ar fi aratat ultimele parti din Harry Potter fara Bonham Carter si nu pot decat sa ma bucur ca s-a intamplat asa.

7. Hugh Grant a fost primul actor contractat pentru rolul lui Gilderoy Lockhart din partea a doua harrypottertrivia4Harry Potter and the Chamber of Secrets. Dupa ce Hugh Grant a fost nevoit de programarea altor roluri sa renunte la distribuirea sa in seria Harry Potter, Alan Cumming a fost urmatoarea optiune luata in considerare. Alegerea finala a  lui Kenneth Branagh pentru acest rol a fost totusi una riscanta, datorita relatiilor amoroase din trecutul actorului. Fosta sa sotie, Emma Thompson, a fost aleasa pentru rolul Sybil Trelawney in partea a treia – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban -, iar fosta sa iubita, Helena Bonham Carter, joaca in partea a 5-a, a 6-a si a 7-a. In cea de-a cincea parte, toti cei trei actori ar fi trebuit sa joace impreuna, conform cu ceea ce se intampla in carte, dar scenariul a fost modificat pentru a impiedica acest lucru.

8. In cinstea seriei Harry Potter, statia de tren Kings Cross Station din Londra are un insemn cu platforma 9 3/4.

9. Harry Potter este o serie a recordurilor in sine. 16 000 de baieti au dat proda pentru a primi rolul lui Harry Potter in primul film. Daniel Radcliffe a fost ales din 16 000 de copii. Harry Potter a intrat in cartea recordurilor pentru cele mai multe vanzari anuale pentru o carte si cele mai multe comenzi in avans. De asemenea, J.K. Rowling a intrat in Cartea Recordurilor pentru cele mai mari castiguri anuale ale unui autor. Per total, brandul Harry Potter a fost estimat la 4 miliarde de dolari.

10. Harry Potter devine din ce in ce mai digital pe zi ce trece. Intregul decor pentru Harry Potter and the Deathly Hallows se anunta a fi virtual, cu exceptia catorva scene ce se pare ca vor fi filmate in Irlanda.

4 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*