Home » Teatru

Tipografic Majuscul – inainte si dupa text

4 October 2013 scris de Niciun comentariu

tipografic-majuscul1Gianina Carbunariu a transformat curajos intr-un spectacol autentic si real dosarul 738  “Elevul”,  apartinand minorului Mugur Calinescu, un tanar din Botosani al carui gest sincer de libertate a prefigurat momentul decembrie 1989.

Dupa o poveste reala

Povestea s-a petrecut inainte de Revolutie, in septembrie 1981, cand Mugur Calinescu, un tanar de 17 ani, elev la Liceul A.T. Laurian din Botosani a scris pe ziduri si panouri in oras despre situatia mizera din acele vremuri: incalcarea flagranta a tuturor drepturilor si libertatilor cetatenesti, situatia dezastruoasa a economiei. Dupa ce a fost prins de Securitate, nu a mai avut liniste si la doi ani de la eveniment, tanarul se imbolnaveste de leucemie si moare in 1985.

Se spune ca Mugur Calinescu a murit in urma contaminarii cu substante radioactive ingerate in timpul nenumaratelor vizite facute la Securitate.

tipografic-majuscul2E spectacol de teatru sau suntem in mijlocul unei anchete reale?

Actorii reusesc sa suprinda prin jocul lor agresiv si rece, comportamentele oprimate ale oamenilor care si-au trait viata in acele vremuri in care masca a luat locul trasaturilor reale. Efectele multimedia au fost antrenante, au adaugat dramatism scenelor si chiar am reusit sa ma ridic de pe scaun si sa fiu cu Mugur Calinescu cand a scris pe ziduri, cand a fost chemat la Securitate si chestionat.

Povestea este spusa prin actori (Catalina Mustata, Alexandru Potocean,Gabriel Rauta, Mihai Smarandache, Silvian Valcu), prin extrase din dosarul de la Securitate al lui Mugur Calinescu, prin marturia mamei lui si chiar si prin noi, prin reactia noastra ca spectatori atunci cand ni se pune reflectorul pe fata asemeni unui interogatoriu.

Spectacolul te invita sa faci un exercitiu de imaginatie si de empatie pentru o ora si jumatate, aducand astfel din nou in prim plan povestea acestui tanar care a murit inainte de vreme. Scenografia este realizata de Andrei Dinu, coregrafia de Florin Fieroiu, muzica de Bobo Burlacianu si light-design de Andu Dumitrescu.

Mesajul spectacolului: Mugur este un model de atitudine necesar si azi.

Tanarul reuseste sa ramana fidel propriilor convingeri in ciuda presiunilor Securitatii si a lipsei de solidaritate a celor din jurul sau. In mintea mea, gestul lui Mugur Calinescu, cumva timpuriu a avut efectul fluturelui, fiind poate o prima picatura in paharul care s-a umplut si s-a spart in decembrie 1989.

In 1981, eu nu existam, Mugur avea 17 ani.

In 1989, eu aveam 5 ani, Mugur ar fi avut 25 de ani.

In 2013, eu am 29 de ani, Mugur ar fi avut 49 de ani.

Spectacolul este o coproductie dramAcum si Festivalul International de Teatru de la Nitra, Slovacia, in parteneriat cu Teatrul Odeon si face parte din proiectul european “Vieti paralele – Secolul 20 vazut prin ochii Politiei Secrete”. Spectacolul poate fi vazut la Teatrul Odeon cel mai curand miercuri, 9 octombrie. La acest spectacol puteti cumpara bilete online de pe www.teatrul-odeon.ro.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*