Home » Evenimente, Stiri cinema

Portret de familie in alb-negru la One World Romania

16 March 2012 scris de Niciun comentariu

Portret de familie in alb–negru e un documentar cam ca espresso-ul italienesc de tare. Daca mai pui apa, iti ies lejer trei-patru filme. La final imi bubuia capul de povesti dar as mai fi stat.

Documentarul poarta semnatura lui Julia Ivanova si a fost filmat in Ucraina, pe parcursul a doi ani. Regizoarea ne propune o viziune a regimului totalitar prin intermediul unei familii cu 17 copii. Nenya este mama eroina, cunoscuta in tot tinutul pentru incapatanarea ei de a lua in grija copii orfani, majoritatea de culoare.  De partea cealalta a baricadei, stau skinheads-ii care proclama hotarat: “daca un om alb si o fiinta inferioara (subhuman – a se citi “de culoare”) fac un copil, acesta nu poate iesi decat idiot”.

Nenya construieste o oaza de siguranta intr-o tara in care rasismul este la ordinea zilei si 99% din populatie este formata din albi. Filmul incepe ca o teza despre incapatanarea unei femei impotriva rasismului si incercarea ei de a oferi o viata normala celor 17!!! copii abandonati. Pana la final insa, Nenya capata dimensiuni cosmice. Este cu adevarat mama tuturor, iubita, temuta, indispensabila.

Dar totul este bine si frumos, atata timp cat ea are ultimul cuvant. Adolescentul Kiril nu are voie sa studieze pianul pentru ca “muzica nu pune mancare pe masa”. Un alt baiat nu are voie sa joace fotbal pentru ca este inca in crestere. Cativa dintre copii isi petrec verile in Europa, la alte familii care nu ii pot adopta din cauza de legi. Cand Nenya este intrebata daca in cazul asta nu se poate spune ca micutii au doua familii, raspunsul vine scurt si hotarat: “un pui de pasare nu poate avea decat un singur cuib”.

Portret de familie in alb-negru este un documentar care te lasa fara aer. Analizeaza notiunea de casa, de familie, limitele bunavointei si ale identitatii.

Toti copiii din film sustin ca sunt ucrainieni. Dar cata greutate are nationalitatea scrisa pe hartie atata timp cat compatriotii te privesc ca un intrus si habar nu ai cine sunt parintii tai biologici?

Filmul mai ruleaza duminica, 18 martie, la cinema Corso (orele 11 si 14). Duceti-va sa-l vedeti!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*