Home » Teatru

Orfani primiti cu multe aplauze si caldura

27 September 2013 scris de Niciun comentariu

ORFANI - Afis ACT & sigle_border alb 15x10cmO seara simpla, o sala mica si cateva elemente de decor, ce fac din camera obscura a teatrului ACT, un living primitor. E 22 septembrie si este a doua reprezentatie a premierei “Orfani”, piesa ce apartine unuia dintre cei  mai cunoscuti dramaturgi contemporani din Marea Britanie, Dennis Kelly, in regia Elenei Morar. Piesa este o drama alerta ce te tine cu sufletul la gura de la inceput pana la sfarsit si care aduce pe rand in scena probleme ale lumii cotidiene, violenta, insemnatatea familiei si rasismul.

Helen si Danny, cuplul in aparenta perfect, petrec o seara la lumina lumanarilor, pana cand usa apartamentului lor se deschide brusc si in scena apare Liam, fratele lui Helen. Modul brutal in care intra si tricoul lui plin de sange contrasteaza puternic cu linistea si echilibrul din apartamentul celor doi soti.

La asta se rezuma lumea in zilele noastre, la cei pe care ii cunoastem si la cei pe care nu-i cunoastem.

Asa cum spuneam initial, piesa pune accentul pe problemele morale si sociale specifice lumii contemporane. Asa ca, in drumul sau spre casa, Liam a dat peste un asiatic, plin de sange si de taieturi, care se pare ca fusese atacat in plina strada. A incercat sa-i acorde primul ajutor, insa, din spusele lui asiaticul s-a descurcat singur. Danny devine sceptic in privinta declaratiilor lui Liam, iar Helen, prinsa la mijloc, nu-si poate abandona fratele, singurul care i-a mai ramas. Situatia insa se schimba dramatic, pentru ca Liam se pierde in propriile minciuni si intreaga familie este prinsa intr-un cerc vicios.

Din distributia piesei fac parte Ionut Grama, cunoscut mai ales pentru rolul lui Michael din “ The Devil Inside”, ca Danny reuseste sa fie tandru la inceput, nervos cand este nevoit sa-si apere integritatea morala si capabil de orice sacrificiu pentru a si apara familia. Pe Simona Cuciurianu am descoperit-o recent in “Accidente inspaimantatoare pe terenul de joaca”, iar acum, ca Helen, trece cu usurinta de la sotia manipulatoare in interesul protejarii familiei, la sora calda si protectoare ca un inger. Laurentiu Banescu, Liam este o victima a mediului violent in care traieste si a propriei copilarii, o victima care devine foarte usor agresor, asa cum de foarte multe ori se intampla chiar in jurul nostru.

Cum ne place piesa si unde vedem “Orfani”?

Dincolo de limbajul colorat, al carui rost in teatru eu personal nu pot sa-l inteleg, “ Orfani” este o drama “cu de toate” si merita din plin cele 105 minute. Piesa a avut premiera nationala la Teatrul Act si cu siguranta va intra in programul urmator, insa pana atunci, aici se joaca “ Dumnezeul de a doua zi” – o piesa ce nu trebuie ratata.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*