Home » Evenimente, Stiri cinema

One World Romania – un inceput pe versuri furioase!

13 March 2012 scris de Niciun comentariu

“Viata, viata…” ce seara! Bucuresti, Magheru, Scala! Ambasadori, cinefili, oameni de rand si Shamanelism. Asta ca sa fac un mic rezumat de fila de “Jurnal de festival” – seara de debut a festivalului One World a fost plina de culoare, atat locala cat si internationala, de la Albania la Cehia si pana la Romania noastra reprezentata prin doua filme, dar mult vorbita in productii internationale.

Cantare de suflet si dor, jale si regret, “inchis adanc” atat fizic cat si spiritual, apoi The Furious Force of Rhymes un film care vorbeste despre muzica si miscarea Hip-Hop de pe intreg mapamondul din SUA la Franta, Germania, Palestina (da! Palestina!) si Senegal. Daca pana acum am mai auzit despre astfel de subiect care se petrecea in spatiul American sau European, o recunosc cu mana pe inima ca nu am vazut niciodata problema tratata pe un teritoriu in care chiar poti spune la propriu ca ai toate motivele sa iti strigi durerea si nemultumirea de vreme ce viata iti este pusa in pericol in fiecare moment.

Ceea ce este cel mai interesant la acest documentar este ca nu face exces de “artificii regizorale”, subiectul vorbind de la sine si vrand sa isi exprime mesajul cat mai bine in fata camerei. Dar ce frapeaza la episodul Palestinian al documentarului este felul in care este pusa problema atat vizual cat si auditiv. Imaginile sunt de un real iesit din comun – ruine, strazi aglomerate, cartiere darapanate si murdare (care fac din restul locatiilor din documentar adevarate colturi de rai) in care niste persoane vor sa isi exprime opinia in ciuda razboiului, religiei si diferentelor politice. Ei vor sa traiasca intr-o lume in care sa se exprime, vor sa isi faca vocea si oamenii “exasperati de atata pop prost si vechi de 15 ani care vorbeste numai de viata buna care nu pare sa existe”, adera la astfel de miscari, deci nu exista granite de sex, de religie, de varsta, de culoare politica. Hip-Hop-ul a reusit sa uneasca oamenii. In timp de disperare si saracie oare nu toti avem nevoie de realitate si unitate?

Ma gandeam la formatiile noastre care promoveaza acest gen – B.U.G. Mafia, Parazitii, Puya etc… oare ei stiu cum este sa traiesti printre ruine, sa fii asurzit in fiecare zi de sunetul vuietelor avioanelor F-16 sau sa iti zboare bombe printre urechi? De asta, cel putin pe ecran, episodul acela a parut de un realism si lirism vizual autentic, cu oameni adevarati in situatii exceptionale, fara ca aparatul de filmat sau monteur-ul sa distorsioneze cu ceva trairile si sentimentele care au trecut dincolo de lumina proiectorului si a ecranului de panza.

La final nu e de mirare ca toata sala s-a ridicat in picioare si a aplaudat sau ca pana cand m-am despartit de colega si amica mea Ioanina in metrou am vorbit numai despre acest documentar. Lectie invatata! Documentar despre Hip-Hop in Palestina =  O metoda buna de a incepe un festival in care organizatorii ne aduc aminte ca toti oamenii au o voce si furia nu exprima neaparat violenta, ci nevoie de intelegere, toleranta si unitate!

Acum imi vin in minte cuvintele lui Alexandru Solomon… “veti avea ce lua acasa”. Intr-adevar, o lectie buna de viata!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*